Κριτική

Ο μικρός πρίγκιπας και το ρόδο του

Από -

Η ερωτική αλληλογραφία του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί και της συζύγου του εμπνέει αυτό το πρωτότυπο μιούζικαλ δωματίου, που ζωντανεύει σε μία μεστή και ζεστή παράσταση για δύο ηθοποιούς και μία πιανίστα.

Παράσταση διαμαντάκι στην εκπνοή της θεατρικής σεζόν, ο «Μικρός πρίγκιπας και το ρόδο του» δεν επιβάλλεται απλώς λόγω του αβανταδόρικου θέματός του, παρόλο που η ερωτική επιστολογραφία του συγγραφέα του εμβληματικού «Μικρού πρίγκιπα» και της συζύγου του, της ζωγράφου Κονσουέλο Σανδοβάλ, μας αποκαλύπτεται πλήρης πάθους, ερωτικής απόγνωσης και μοναχικού παράπονου. Είναι η δουλειά που έγινε πάνω σε αυτές τις επιστολές που αντάλλαξαν οι δύο ερωτευμένοι σύζυγοι -κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου όταν ο Εξιπερί πολεμούσε στους αιθέρες-, που επιβάλλει την προσοχή μας.

Η ιδέα του Θοδωρή Τσαπακίδη να ενώσει κομμάτια αυτών των επιστολών λειτουργεί θαυμάσια καθώς συντίθεται ένα νέο, ρέον κείμενο, χωρίς μάλιστα να υπάρχει η ανάγκη κάποιας γραμμικής αφήγησης ή συγκεκριμένης «υπόθεσης». Αντιθέτως, η δυναμική της ερωτικής ιστορίας, χωρίς αρχή και τέλος, διαγράφει τους αέναους κύκλους της. Έπειτα, είναι πολύ εύστοχος ο τρόπος με τον οποίο η παράσταση ενσωματώνει στην ιστορία τη συγγραφή του «Μικρού πρίγκιπα», του βιβλίου που σφράγισε με τη δυναμική του τη σύγχρονη βιβλιογραφία, και βέβαια όχι μόνο την παιδική.

Όλα αυτά δίνονται υπό τη μορφή ενός μιούζικαλ δωματίου, υπό τους ήχους των πρωτότυπων μουσικών συνθέσεων της Βέρας Χατζηπαπά (που συνοδεύει στο πιάνο τους δύο ηθοποιούς) και με κομμάτια του κειμένου δοσμένα σε μορφή τραγουδιών (στίχοι Ελπίδα Τοπάλογλου-Θοδωρής Τσαπακίδης), κάτι που προσδίδει ακόμη περισσότερη ατμόσφαιρα στο εγχείρημα, χωρίς να το υποβιβάζει σε γραφικότητες.

Το ίδιο ισχύει και για τον χώρο όπου δίνεται η παράσταση, που αποτελεί το ιδανικό φυσικό σκηνικό για να στεγάσει αυτούς τους δύο ωραίους ανθρώπους. Το σπίτι του Άγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού κουβαλάει μια «βαριά» κληρονομιά με τα ίχνη της πνευματικής ελίτ της Ελλάδας του Μεσοπολέμου αποτυπωμένα σε κάθε του σημείο· βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως η παράσταση μπορεί να σταθεί οπουδήποτε με την κατάλληλη σκηνογραφική επιμέλεια. Οι δύο ηθοποιοί, Βασίλης Πουλάκος και Μαρία Ρήγα, με ωραία σκηνική και φωνητική παρουσία, δυναμικοί και συνάμα ευαίσθητοι, δίνουν σάρκα και οστά στους δύο ερωτευμένους ήρωες και έστω επί σκηνής τους φέρνουν ξανά μαζί, σώμα με σώμα.

ΟΙΚΙΑ ΑΓΓΕΛΟΥ & ΛΗΤΩΣ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ Αμαλίας 4, Σύνταγμα, 210 3222144. Διάρκεια: 75΄.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου