Νέα

Ο Μάνος Ζαχαράκος επιβιβάζεται στο Τρένο στο Ρουφ

Από -

Ο Μάνος Ζαχαράκος, που ξεχωρίσαμε τα τελευταία χρόνια ως το πνεύμα αντιλογίας στους «12 ενόρκους» σε μία συγκλονιστική ερμηνεία, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, ετοιμάζεται για επιβίβαση στο θεατρικό βαγόνι της Αμαξοστοιχίας-Θέατρο Το Τρένο στο Ρουφ με το έργο του Κόρμακ ΜακΚάρθι «The Sunset Limited». Στο πλευρό του ο Σταύρος Καλλιγάς, που έχουμε καιρό να δούμε επί σκηνής αλλά και η γνωστή σκηνοθέτiς με την οποία συνεργάζεται για ακόμα μια φορά.

Το αμφιλεγόμενου είδους έργο «The Sunset Limited» χαρακτηρίζεται από τον συγγραφέα «νουβέλα σε δραματική μορφή», είναι όμως θεατρικό έργο. Μια όχι τόσο γνωστή μεταφορά του σε τηλεταινία, σε σκηνοθεσία του Τόμι Λι Τζόουνς, με τον ίδιο και τον Σάμιουελ Τζάκσον στους πρωταγωνιστικούς ρόλους έγινε το 2011.

Οι πρόβες για την παράσταση έχουν ήδη ξεκινήσει στην πρώτη θεατρική συνεργασία του διδύμου Μάνος Ζαχαράκος-Σταύρος Καλλιγάς. Δύο χαρακτήρες χωρίς όνομα πρωταγωνιστούν στο έργο του ΜακΚάρθι, ο «Λευκός», ένας λευκός καθηγητής πανεπιστημίου και ο «Μαύρος», ένας νέγρος πρώην κατάδικος. Το τυχαίο σημείο συνάντησης τους είναι η αποβάθρα του μετρό, τη στιγμή που ο καθηγητής ετοιμάζεται να κάνει «το μεγάλο άλμα» στο κενό. Ο πρώην κατάδικος καταφέρνει να τον σώσει κι όταν ο καθηγητής συνέρχεται από το σοκ, βρίσκεται μέσα στο βαγόνι μαζί με τον νέο του φίλο. Από εδώ και πέρα είναι που ο διάλογος έρχεται στο επίκεντρο αντικαθιστώντας τη δράση, η πλούσια γλώσσα του ΜακΚάρθι παρόλα αυτά δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβήτηση.

Το υπαρξιακό τέλμα στο οποίο έχει φτάσει ο «Λευκός», όπως και τα πιστεύω του, αναδύονται μέσα από την έντονη φιλοσοφική συζήτηση, που επιτρέπει στον «Μαύρο» να ακολουθήσει τους σκοτεινούς δρόμους που συνθέτουν την ψυχική του κατάσταση. Άραγε θα έχει αποτέλεσμα η απέλπιδα προσπάθεια του να τον σώσει από τον ίδιο του τον εαυτό; Η συνέχεια επί σκηνής.