Νέα

Ο κύκλος της «Όμορφης πόλης» του Γιώργου Βάλαρη κλείνει στο Μέγαρο Μουσικής

Από -

Ο Κώστας και ο Κωνσταντίνος Καζάκος
Ο Κώστας και ο Κωνσταντίνος Καζάκος

Όπως ανακοίνωσε αποκλειστικά στο «α» τον Σεπτέμβριο ο Γιώργος Βάλαρης, η «Όμορφη πόλη» κλείνει τον κύκλο της, αποτίοντας τον ύστατο φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη από τη σκηνή της Αίθουσας «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Γλυκερία και Σαλίνα Γαβαλά
Γλυκερία και Σαλίνα Γαβαλά

Για τρεις τελευταίες παραστάσεις στις 18, 19 και 20 Νοεμβρίου οι ηθοποιοί Κώστας Καζάκος, Λήδα Πρωτοψάλτη, Λεωνίδας Κακούρης, Κωνσταντίνος Καζάκος, Ελισάβετ Μουτάφη και Αιμίλιος Ράφτης ενώνονται με τις φωνές της Γλυκερίας, του Δημήτρη Μπάση, της Σαλίνας Γαβαλά και της προσκεκλημένης Μελίνας Ασλανίδου σε αυτή τη θεατρική και μουσική γιορτή, που όπως τονίζει ο δημιουργός και σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Βάλαρης: «είναι πιο επιτακτική ανάγκη από ποτέ, αυτή τη στιγμή που ο ελληνισμός -κι όχι μόνο- θρηνεί για την απουσία του Μίκη, αυτή η τελευταία παράσταση, που εμπεριέχει και την ποίηση του, να αποτελέσει ένα καινούργιο ταξίδι για όλους τους Έλληνες. Εξάλλου, ήταν επιθυμία του, από την πρώτη μας συνάντηση, αυτή η παράσταση να είναι ένα απόσταγμα μουσικών διαδρομών, περιόδων και ακουσμάτων που ο κόσμος αγάπησε πολύ. Όπως και εποχών σπουδαίων για τη ζωή του». Τα τραγούδια παίζονται ζωντανά από τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» υπό τη διεύθυνση της Μαργαρίτας-Ασπασίας Θεοδωράκη.

Οι μελωδίες της θρυλικής «Όμορφης πόλης» του 1962 αποτελούν τον κύριο άξονα της παράστασης, σε συνδυασμό με διαχρονικές επιτυχίες του συνθέτη -«Της δικαιοσύνης», «Ένα το χελιδόνι», «Στρώσε το στρώμα σου», «Βρέχει στη φτωχογειτονιά»- αλλά και γραπτά του, πλαισιωμένα από χορογραφίες και video art που της δίνουν μια νέα πνοή και τη φέρνουν στο σήμερα. Όπως έχει δηλώσει για τη δημιουργία της παράστασης στο «α» ο Γιώργος Βάλαρης: «Ψάχνοντας να βρω τους συνδέσμους ανάμεσα στις μικρές ιστορίες των τραγουδιών που θα οδηγήσουν στη “μεγάλη ιστορία” κατέληξα στη σπουδαία και άρρηκτα συνδεδεμένη με το μουσικό του έργο ποίηση του Μίκη Θεοδωράκη».

banner
Μελίνα Ασλανίδου και Δημήτρης Μπάσης
Μελίνα Ασλανίδου και Δημήτρης Μπάσης

Εκτός από τα ποιητικά κείμενα του μεγάλου μουσουργού, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή, ένα κομμάτι της παράστασης αποτελούν και πεζά κείμενα του ίδιου του Γιώργου Βάλαρη, που, όπως έχει δηλώσει: «Σκιαγραφούν την ταυτότητα του πάντα υπερήφανου Έλληνα, που, όμως, άγεται και φέρεται από την διαχρονική εξάρτηση της χώρας από εξωτερικούς παράγοντες και πολιτικούς ηγέτες, εστιάζοντας στο αέναο της ελληνικής παράδοσης, που δεν παύει να κυλάει στις φλέβες μας, κι αυτό φαίνεται μέσα και από τη μουσική και τους στίχους του Μίκη Θεοδωράκη που ήταν, είναι, και θα είναι ο κατεξοχήν Έλληνας μουσικοσυνθέτης».

Λήδα Πρωτοψάλτη και Αιμίλιος Ράπτης
Λήδα Πρωτοψάλτη και Αιμίλιος Ράπτης

Η παράσταση σε συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Broadway Show Productions που κέρδισε κοινό και κριτικούς ακολουθώντας το ένα sold out μετά το άλλο, όπως αποδείχθηκε και στην πρόσφατη παρουσίαση της στο Βεάκειο και το Κατράκειο, ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά της στις αρχές του 2022 για παγκόσμια περιοδεία.

Λεωνίδας Κακούρης και Σαλίνα Γαβαλά
Λεωνίδας Κακούρης και Σαλίνα Γαβαλά

Χορεύουν οι Ιωάννα Θεοδώρου, Αλέξανδρος Κεϊβανάι, Ηλίας Μπαγεώργος, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Στεφανία Σωτηροπούλου. Η χορογραφία είναι του Φώτη Νικολάου, τα σκηνικά και το video υπογράφουν οι Χρήστος Μαγγανάς, Χριστόφορος Κώνστας και Xsquare DesignLab. Τα κοστούμια σχεδίασε η Έλενα Παπανικολάου, και τους φωτισμούς ο Γιώργος Τέλλος.

© φωτογραφιών: Γιώργος Καλφαμανώλης.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου