Νέα

Ο κόσμος του θεάτρου και της περφόρμανς της Ιόλης Ανδρεάδη

Μια εμπειρία εν εξελίξει είναι το θέατρο για την Ιόλη Ανδρεάδη, ένα ταξίδι στην έρευνα που ποτέ δε σταματά. Με αξιοπρόσεκτες σπουδές σκηνοθεσίας στη RADA και στο King’sCollegeLondon, στο οποίο ολοκλήρωσε το 2014 τη διδακτορική της διατριβή γύρω από το Θέατρο και την Τελετουργία, ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν έχει προσεγγίσει το θέατρο μόνο μέσα από τη θεωρία. Η Ιόλη Ανδρεάδη είναι από τις ανερχόμενες και δραστήριες παρουσίες στο χώρο του θεάτρου, που δουλεύει διεθνώς πάνω σε πρωτότυπες, βαθιά προσωπικές παραστάσεις και περφόρμανς. Έχει υπάρξει ιδρυτικό μέλος της διεθνούς πλατφόρμας σκηνοθετών «World WideLab», η οποία δημιουργήθηκε στο WatermillCenter του BobWilson το 2011 και της οποίας διετέλεσε Καλλιτεχνική Διευθύντρια το 2013 και το 2015 και έχει υπογράψει πάνω από 30 σκηνοθεσίες σε παραστάσεις που παρουσιάστηκαν σε θεατρικές σκηνές αλλά και σε μη θεατρικούς χώρους.

Διαθέτοντας τη θεωρητική κατάρτιση και την εμπειρική γνώση γύρω από την τέχνη της performance η Ιόλη Ανδρεάδη έγραψε στην ελληνική γλώσσα το βιβλίο «Performance από τη θεωρίας στην πράξη: Σκηνοθεσία - Φιλοσοφία - Πολιτισμός», το οποίο ενδιαφέρει εξίσου τόσο τους ερευνητές και τους δημιουργούς όσο και εκείνους που ασκούν την πολύτιμη τέχνη του αναγνώστη και του θεατή. Το βιβλίο Το βιβλίο προλογίζει ο διεθνούς φήμης Καθηγητής των Performance Studies Joe Kelleher και «επιχειρεί μια διερεύνηση του διαλόγου της επιτέλεσης ή performance με άλλες πολιτισμικές εκφάνσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται η τελετουργία, το θέατρο, ο φιλοσοφικός στοχασμός και η πολιτισμική θεωρία. Από την άλλη, ερευνώνται οι δυνατότητες που αυτός ο διάλογος δημιουργεί, οδηγώντας στην καλλιτεχνική πράξη». Κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική όπως επίσης κι ένα ακόμα βιβλίο που έγραψε η Ιόλη Ανδρεάδη στην αγγλική γλώσσα.

Το βιβλίο «Anastenaria: Ritual - Theatre - Performance; An Experiential Study» ενδιαφέρει στοχαστές όσο και δημιουργούς. «Χρησιμοποιεί την εθνογραφική έρευνά της στη Βόρεια Ελλάδα για να πει μια ιστορία για μια σύγχρονη, συναρπαστική, σιωπηλή κοινότητα πυροβατών και τη δική της εμπλοκή μαζί τους, καθώς εκείνη προχωρά μέσα στο χρόνο. Η απόπειρα αυτή σχετίζεται με μια παράδοση εθνογραφικού ενδιαφέροντος των Επιτελεστικών Σπουδών, ενώ επαναφέρει το διάλογο με τη σκηνική πρακτική, όπως είναι και όπως τη φανταζόμαστε… Οι πρακτικές των Αναστεναρίων είναι συγκεκριμένες και η διερεύνησή τους σχετίζεται με ερωτήματα επείγοντα και συναρπαστικά». Θα τα βρείτε σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία και με ηλεκτρονική παραγγελία στην Κάπα Εκδοτική.