Νέα

Ο Γιώργος Παλούμπης επιμένει ελληνικά

Από -

Οι σκηνοθεσίες του σε σύγχρονα ελληνικά έργα («Εθνικός Ελληνορώσων», «Χαρτοπόλεμος», «Μελίσσια» κ.ά.) έχουν καταστήσει τον Γιώργο Παλούμπη ως έναν από τους πλέον αγαπημένους σύγχρονους σκηνοθέτες, ειδικά των νεότερων θεατών. Η δραματουργία που γεννήθηκε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας δείχνει να τον αφορά ιδιαιτέρως, ίσως γιατί επιθυμεί να ανιχνεύσει το φαινόμενο της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας, όπως έχει διαμορφωθεί από τις συνέπειες της κρίσης καθώς και από την επίδραση που είχε η γενιά της Μεταπολίτευσης στους σημερινούς νέους.

«Εθνικός Ελληνορώσων»
«Εθνικός Ελληνορώσων»

Μία από τις πρώτες του επαφές με το σύγχρονο ελληνικό έργο ήταν όταν σκηνοθέτησε το 2011 στο Εθνικό Θέατρο το έργο του Γιάννη Τσίρου «Αόρατη Όλγα», που είχε ως θέμα του το σκοτεινό ζήτημα της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων (trafficking). Φέτος, επανέρχεται στη δραματουργία του ίδιου συγγραφέα και σκηνοθετεί τα «Αξύριστα πηγούνια» στο Από Μηχανής Θέατρο (από τις 2/11). Το έργο, για το οποίο ο Τσίρος είχε λάβει το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα το 2004, παραμένει επίκαιρο, καθώς θίγει κοινωνικά θέματα όπως η εκμετάλλευση των μεταναστών, η θέση της γυναίκας, ο σεξισμός κ.ά. Η υπόθεση δομείται γύρω από τρεις άνδρες (στην παράσταση θα δούμε τους Αντώνη Κρόμπα, Ηλία Βαλάση και Στέλιο Δημόπουλο) που σχετίζονται με διαφορετικό τρόπο ο καθένας με μια νεαρή γυναίκα από την Ουκρανία (Μαρία Νεφέλη Δούκα), που επιβιώνει κάνοντας στριπτίζ σε κάποιο λαϊκό μαγαζί. Η σχέση τους μαζί της θα τους οδηγήσει σε εσωτερικές και εξωτερικές συγκρούσεις και αποκαλύψεις, μέχρι το τελικό, καθηλωτικό φινάλε. Ο Γιώργος Παλούμπης με αυτή του την επιλογή επιβεβαιώνει την προτίμησή του σε έργα κοινωνικού προβληματισμού και ρεαλιστικής τεχνοτροπίας, που στηρίζονται στη σκιαγράφηση ηρώων που μας είναι εξαιρετικά οικείοι μέσα στην πολυπρισματικότητά τους.

<strong>«170 τετραγωνικά/Moonwalk»</strong>
«170 τετραγωνικά/Moonwalk»

Επίσης, θα επαναληφθεί, και μάλιστα για τρίτη σεζόν, ο «Εθνικός Ελληνορώσων» του Αντώνη Τσιτσιόπουλου. Η παράσταση που εκτυλίσσεται κάτω από μία μπασκέτα ανάμεσα σε μια παλιοπαρέα σαραντάρηδων, που εκτονώνονται με το εβδομαδιαίο «μπασκετάκι» τους, μετακομίζει στο Cartel (από τις 16/10). Γρήγοροι ρυθμοί, ένταση και μια ομάδα ηθοποιών που παίζει καλή μπάλα κυριολεκτικά και μεταφορικά: Στάθης Σταμουλακάτος, Μάκης Παπαδημητράτος, Θάνος Αλεξίου, Στέλιος Δημόπουλος, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Κώστας Φυτίλης. Τέλος, από τον Νοέμβριο θα δούμε για δεύτερη σεζόν τα «170 τετραγωνικά/Moonwalk» του Γιωργή Τσουρή, στην παράσταση όπου ο Παλούμπης ανέδειξε στο έπακρο το ρεαλισμό ενός έργου που βάζει στο μικροσκόπιο του την ελληνική οικογένεια με όλες τις παθογένειές της. Κι αυτή η παράσταση αλλάζει στέγη και μεταφέρεται στο Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης, κρατώντας όμως την ίδια εξαιρετική διανομή: Αμαλία Αρσένη, Βάλια Παπακωνσταντίνου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Άννα Πατητή, Γιωργής Τσουρής (από τις 11/11).

Σχετικά Θέματα