Θέμα

Ο Γιώργος Βάλαρης μιλάει αποκλειστικά στο «α» για τον Μίκη Θεοδωράκη και την παράσταση που αφιερώνει στη μνήμη του

Από -

Η «Όμορφη Πόλη», η μουσικοθεατρική παράσταση-ωδή στον Μίκη Θεοδωράκη, που συνεπήρε το κοινό από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κι έπειτα στο Ηρώδειο αλλά και στη Θεσσαλονίκη, επιστρέφει για δύο μοναδικές βραδιές με ιδιαίτερο αφιερωματικό χαρακτήρα προς τιμήν του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη, διανοητή και αγωνιστή του Έθνους. Ενώ τον Νοέμβριο αναμένεται να ανέβει και σε κλειστό θεατρικό χώρο.

Στις 29 Σεπτεμβρίου στο Κατράκειο και στις 3 Οκτωβρίου στο Βεάκειο περιμένουμε τη μεγάλη αυτή θεατρική και μουσική γιορτή, που όπως τονίζει ο δημιουργός και σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Βάλαρης: «είναι πιο επιτακτική ανάγκη από ποτέ, αυτή τη στιγμή που ο ελληνισμός -κι όχι μόνο- θρηνεί για την απουσία του Μίκη, αυτή η τελευταία παράσταση, που εμπεριέχει και την ποίηση του, να αποτελέσει ένα καινούργιο ταξίδι για όλους τους Έλληνες. Εξάλλου, ήταν επιθυμία του, από την πρώτη μας συνάντηση, αυτή η παράσταση να είναι ένα απόσταγμα μουσικών διαδρομών, περιόδων και ακουσμάτων που ο κόσμος αγάπησε πολύ. Όπως και εποχών σπουδαίων για τη ζωή του».

Ο έρωτας, η ξενιτιά, ο θάνατος και η ρωμιοσύνη διατρέχουν την σπονδυλωτή δομή της υπερπαραγωγής που περισσότερο απ’ όλα κέρδισε το στοίχημα να συγκινήσει το κοινό, η υπέρτατη αρετή ενός θεάματος σύμφωνα με τον Γιώργο Βάλαρη. Αρωγοί σε αυτό υπήρξαν ο Δημήτρης Μπάσης και η Σαλίνα Γαβαλά αλλά και οι ηθοποιοί Πέγκυ Σταθακοπούλου, Κωνσταντίνος Καζάκος, Ελισάβετ Μουτάφη, Αιμίλιος Ράφτης και η Λήδα Πρωτοψάλτη που επιστρέφουν στην «Όμορφη Πόλη» με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» σε μουσική διεύθυνση της Μαργαρίτας-Ασπασίας Θεοδωράκη.

banner
Ο Λεωνίδας Κακούρης και η Γλυκέρια συμμετέχουν στον ανανεωμένο θίασο της «Όμορφης πόλης»
Ο Λεωνίδας Κακούρης και η Γλυκέρια συμμετέχουν στον ανανεωμένο θίασο της «Όμορφης πόλης»

Ο θίασος ενώνει τώρα τις δυνάμεις του με τη Γλυκερία, τον Λεωνίδα Κακούρη, τον Κώστα Καζάκο που θα βρίσκεται αυτή τη φορά παρόν επί σκηνής και καλεσμένους τραγουδιστές συνδεδεμένους με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη (τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν σύντομα), για να τιμήσουν την πολιτιστική παρακαταθήκη που άφησε πίσω του.

Ο Γιώργος Βάλαρης που συνεργάστηκε στενά μαζί του, μοιράστηκε με το «α» το δικό του μήνυμα για τον Μίκη άνθρωπο, φίλο και συνεργάτη: «Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Υπάρχει θλίψη για την απώλεια και συνάμα υπάρχει η αίσθηση της ευλογίας των αναμνήσεων από αυτήν την συνεργασία και τη φιλία των τελευταίων δυόμιση ετών αλλά και μια ευχάριστη γεύση για αυτό το κεφάλαιο, το μέγεθος και την προσωπικότητα που λέγεται Μίκης Θεοδωράκης».

«Ένας μοναδικός, αδάμαστος, ευφυής, φλογερός, παγκόσμιος Μίκης που στην δική μου περίπτωση θα έλεγα ότι είναι ένας σταθμός μεγάλος, μιας και αποτελεί και για μένα την τελευταία μου θεατρική παρουσία αλλά και την τελευταία θεατρική παρακαταθήκη του Μίκη Θεοδωράκη. Πόσο μάλλον όταν αυτή ήταν μία παράσταση που την αγάπησε, την αποδέχτηκε, την επευφήμησε και του προσέφερε μέγιστη χαρά. Για μένα από την αρχή της γνωριμίας μας ήταν στόχος να ανταποκριθώ στο υπέρογκο μέγεθος του οικουμενικού Μίκη και να τον κάνω να συγκινηθεί και να χαρεί με αυτήν την παράσταση. Αυτό συνέβη, και για μένα είναι ένα πολύ μεγάλο εφόδιο στη ζωή μου, όχι μόνο στην καλλιτεχνική μου πορεία».

Χορεύουν οι Ιωάννα Θεοδώρου, Αλέξανδρος Κεϊβανάι, Ηλίας Μπαγεώργος, Φαίδρα Νταϊόγλου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Στεφανία Σωτηροπούλου υπό την καθοδήγηση του Φώτη Νικολάου. Τη μουσική διεύθυνση και την ενορχήστρωση υπογράφει ο Θανάσης Βασιλάς.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου

Σχετικά Θέματα