Νέα

Ο Γιώργος Βάλαρης ανεβάζει την «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη

Από -

Πρόκειται για τη σημαντικότερη στιγμή στη μέχρι τώρα πορεία του ηθοποιού, σκηνοθέτη και παραγωγού Γιώργου Βάλαρη. Ο λόγος για το ανέβασμα της «Όμορφης πόλης» του Μίκη Θεοδωράκη, που περισσότερα από 50 χρόνια μετά τη σύνθεση της, αποδεικνύει τη διαχρονική της αξία, ενώ αναμένεται στα μέσα Οκτωβρίου σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας. Η μουσικοθεατρική υπερπαραγωγή που ετοιμάζει ο Γιώργος Βάλαρης αποτελεί ένα δυνατό καλλιτεχνικό στοίχημα, καθώς συνθέτει σε μία παράσταση τα τραγούδια από τον ομώνυμο δίσκο του σημαντικότερου εν ζωή Έλληνα συνθέτη αλλά κι άλλες διαχρονικές επιτυχίες του, όπως και μουσικά κομμάτια από τη «Μαγική πόλη» (1963), σε σύμπραξη με τον Μάνο Χατζιδάκι.

Ο κυρίαρχος χαρακτήρας της παράστασης θα είναι μουσικός, όπως και στην παράσταση της «Όμορφης πόλης» που ανέβηκε το καλοκαίρι του 1962 στο Θέατρο Παρκ στο Πεδίον του Άρεως. Μέσα από τη συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη ο Γ. Βάλαρης πήρε πολλά στοιχεία για την παράσταση αυτή, καθώς δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες. Εκτός από τα δικά του κείμενα, μέσα από τα οποία σκιαγραφεί την ταυτότητα του πάντα υπερήφανου Έλληνα, που, όμως, άγεται και φέρεται από την διαχρονική εξάρτηση της χώρας από εξωτερικούς παράγοντες αλλά και πολιτικούς ηγέτες, εστιάζοντας στο αέναο της ελληνικής παράδοσης, ο γνωστός σκηνοθέτης φιλοδοξεί να συμπεριλάβει και τα κείμενα του Μποστ από το πρώτο μέρος της παράστασης του 1962. Κείμενα τα οποία εκφράζουν την επικαιρότητα εκείνης της εποχής, η οποία είναι στόχος της παράστασης να συνυπάρξει με τη σημερινή κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα, καθώς είναι πολύ μεγάλοι οι παραλληλισμοί που συνδέουν το σήμερα με το τότε.

Ένας πολυπληθής θίασος από σπουδαίους ερμηνευτές και ηθοποιούς θα ανέβει επί σκηνής σε αυτήν την παράσταση-ωδή στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη, που αναπτύσσεται μέσα από μία σπονδυλωτή δομή, όπου τα κείμενα παρεμβάλλονται στον κυρίαρχο μουσικό χαρακτήρα του έργου.

Όπως δήλωσε στο «α» ο Γιώργος Βάλαρης:

«Νιώθω πολύ μεγάλο δέος, χαρά και τιμή να ανεβάσω την «Όμορφη πόλη», και ακόμη περισσότερο μετά τη συνάντηση μου με τον Κο Θεοδωράκη. Είναι ένας πολυπράγμων άνθρωπος και πολυσχιδής καλλιτέχνης που θαυμάζω και εκτιμώ απεριόριστα. Όλοι οι Έλληνες έχουμε νιώσει τον παλμό και το μεγαλείο των ασμάτων αλλά και του συνολικού του έργου, ως μουσικός, ποιητής, συγγραφέας, πολιτικός. Ομολογώ ότι περίμενα πολύ αυτή τη στιγμή και αισθάνομαι πολύ τυχερός. Και ειδικά για ένα έργο, η μουσική του οποίου με σφράγισε, καθώς ήταν μια αφορμή και μια αφετηρία για την είσοδο μου στα καλλιτεχνικά πράγματα, όταν μπήκα με αυτό το τραγούδι στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Υπάρχει επομένως κι ένα συναισθηματικό δέσιμο αλλά κι ένας συμβολισμός σε σχέση με την πορεία μου. 
Αυτό που θέλω να καταδείξω μέσα από τη δική μου απόπειρα είναι το αέναο του Έλληνα και της ελληνικής παράδοσης, που δεν παύει να κυλάει στις φλέβες μας, κι αυτό φαίνεται μέσα και από τη μουσική και τους στίχους του Μίκη Θεοδωράκη που ήταν, είναι, και θα είναι ο κατεξοχήν Έλληνας μουσικοσυνθέτης.»