Νέα

O Γιάννης Στάνκογλου πρωταγωνιστεί στον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Άρη Μπινιάρη

Από -

©Πάτροκλος Σκαφίδας
©Πάτροκλος Σκαφίδας

Την πρώτη του κάθοδο στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου πραγματοποιεί φέτος το Θέατρο Πορεία, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη και μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα. Ο Γιάννης Στάνκογλου θα ερμηνεύσει τον ομώνυμο ρόλο του ήρωα-σύμβολο της αντίστασης απέναντι στην εξουσία στο αργολικό θέατρο από τις 20 έως τις 22 Αυγούστου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. “Ως σκοτεινό σχόλιο για το παρόν ή ως φωτεινή ελπίδα για το μέλλον” χαρακτηρίζει ο Άρης Μπινιάρης την ιστορία του Προμηθέα, η οποία θα αποτελέσει τη δεύτερη συνολικά παρουσία του στην Επίδαυρο μετά τους «Πέρσες» του Αισχύλου, με έναν εξίσου δυνατό θίασο υποκριτών. Ο ίδιος στο ρόλο του Κράτους συμπρωταγωνιστεί με τους Κωνσταντίνο Γεωργαλή (Βία), Δαυίδ Μαλτέζε (Ήφαιστος), Αλέκο Συσσοβίτη (Ωκεανός), Ηρώ Μπέζου (Ιώ), Ιωάννη Παπαζήση (Ερμής).

Το αισχύλειο δράμα εξιστορεί την αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα και την τιμωρία του από τον Δία, επειδή έδωσε τη φωτιά στους ανθρώπους. Τότε για πρώτη φορά στην Ιστορία εκείνος έδωσε τη μάχη για την ελεύθερη βούληση και την αυτοπραγμάτωση ενάντια στην τυραννική εξουσία, που κάθε άνθρωπος οφείλει να δώσει. Ο χαρακτηριστικός παλλόμενος ρυθμός των σκηνικών του προσεγγίσεων ακολουθεί τον Άρη Μπινιάρη στην παράσταση του «Προμηθέα Δεσμώτη» και τη συνέχεια της έρευνας του πάνω στο αρχαίο δράμα, με όχημα την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Φώτη Σιώτα (που ερμηνεύεται ζωντανά επί σκηνής από τον Νίκο Παπαϊωάννου) και τη φωνή και το σώμα των ηθοποιών. Τα σκηνικά είναι της Μαγδαληνής Αυγερινού, τα κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα, οι φωτισμοί είναι του Αλέκου Αναστασίου και η Εύη Οικονόμου επιμελείται την κίνηση και τις χορογραφίες. Στο χορό συμμετέχουν οι Αντριάνα Αντρέοβιτς, Δήμητρα Βήτα, Φιόνα Γεωργιάδη, Κατερίνα Δημάτη, Γρηγορία Μεθενίτη, Νάνσυ Μπούκλη, Δώρα Ξαγοράρη, Λεωνή Ξεροβάσιλα, Αλεξία Σαπρανίδου.

Το σκηνοθετικό σημείωμα του Άρη Μπινιάρη

“Στον «Προμηθέα Δεσμώτη» η σύλληψη, η δομή και η επεξεργασία του μύθου, έχουν για κέντρο τους τη μορφή του πάσχοντος θεού-προφήτη που ορθώνεται, υπερασπιζόμενος τον άνθρωπο, απέναντι στον απολυταρχικό μηχανισμό μιας θεϊκής τυραννίδας. Η παράσταση αποτελεί ένα θεατρικό και ταυτόχρονα μουσικό γεγονός. Οι ηθοποιοί αντλούν πληροφορίες από τη ρυθμικότητα του κειμένου και μεταβολίζουν, με το σώμα και τη φωνή, σε θεατρική δράση, τον ήχο και τον ρυθμό του ποιητικούλόγου. Με όχημα τη μουσική, δημιουργούν μια δυναμική πλατφόρμα σκηνικής αναπαράστασης και αναδεικνύουν το έργο σαν μια σπαρακτική και με συνεχή κλιμάκωση, επίκληση ενός πάσχοντος θεού για τον άνθρωπο. Χορωδιακά μέρη, μελωδίες και δυναμικοί ρυθμοί, δημιουργούν ένα παλλόμενο και ζωντανό ηχητικό περιβάλλον, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται τα πρόσωπα μιας παλιάς μα πάντοτε διαχρονικής και επίκαιρης ιστορίας. Μιας ιστορίας που μπορεί να ακουστεί ως σκοτεινό σχόλιο για το παρόν ή ως φωτεινή ελπίδα για το μέλλον.”

banner

Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» θα κάνει πρεμιέρα στις 4 Ιουλίου στα Χανιά, στην έδρα του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου, ενώ θα ακολουθήσει πανελλαδική περιοδεία στα ανοιχτά θέατρα, η οποία θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα.

i Προπώληση: εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών, aefestival.gr, www.ticketservices.gr, www.poreiatheatre.com.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου

Σχετικά Θέματα