Νέα

Ο Γιάννης Νταλιάνης μας μιλά για την νέα του σκηνοθεσία

Από -

Μια στρατιά ισπανόφωνων σύγχρονων συγγραφέων έχει κλέψει τις καρδιές σκηνοθετών, ηθοποιών και θεατών. Ίσως γιατί η αμεσότητα της γραφής και η ευρύτατη θεματική που εκτείνεται από τις διαπροσωπικές σχέσεις μέχρι την τεχνολογία, την παγκοσμιοποίηση, το μεταναστευτικό, την αλλοτρίωση της σύγχρονης κοινωνίας, τις οικογενειακές σχέσεις και τον εκφοβισμό είναι θέματα επικοινωνούν πολύ άμεσα με τον σημερινό Έλληνα θεατή. Η φετινή χρονιά φέρνει στη σκηνή αρκετά ισπανόφωνα έργα. Ένα από αυτά θα το σκηνοθετήσει ο Γιάννης Νταλιάνης στο θέατρο Άλμα. Τι είναι αυτό που του κέντρισε το ενδιαφέρον στο «Κινητό» του Σέρτζι Μπελμπέλ και ποιοι είναι οι συνεργάτες του; Ο Γιάννης Νταλιάνης μας απάντησε:

«Ο Σέρτζι Μπελμπέλ είναι ένας από τους πρωτεργάτες αυτής της μεγάλης άνθισης της καταλανικής δραματουργίας. Τα έργα του παίζονται σ’ όλο τον κόσμο, διακρίνονται δε για την πρωτοτυπία, το χιούμορ και το βάθος τους. Το “Κινητό”, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα (σε μετάφραση Κατερίνας Χριστοδούλου) κάνει μια σημαντική θεατρική καταγραφή της σύγχρονης πραγματικότητας. Θα μπορούσε να ανήκει σε ένα από τα δυνατά σενάρια του Αλμοδοβάρ, ή σε μια από τις ξεχωριστές κωμωδίες του Γούντυ Άλλεν. Με κέντρο μια φράση- πυροκροτητή : “Γιατί δεν τόλμησα να πω αυτό που ήθελα να πω; Ξέρεις τι ήθελα να πω; (Μιλάει στο κλειστό κινητό) Σε μισώ!” Αυτό το “γιατί δεν μίλησα;” διαπίστωσα ότι απασχολεί τον Μπεμπέλ στα περισσότερα έργα του. Οι ήρωές του φοβούνται τον ίδιο τους τον εαυτό, που αν μιλήσει θα εκραγεί. Μια πραγματική έκρηξη όμως σε ένα διεθνές αεροδρόμιο θα πυροδοτήσει αλλεπάλληλες εσωτερικές εκρήξεις. Τέσσερις άνθρωποι θα τολμήσουν να μιλήσουν. Με μια ιδανική κατά την γνώμη μου διανομή, Χριστίνα Θεωδοροπούλου – Ελίζα Σκολίδη (Μητέρα-Κόρη) , Μαριλίτα Λαμπροπούλου – Βασίλης Βούνος (Μητέρα-Γιός) και με την φιλική συμμετοχή-έκπληξη, στο video, τριών πρωταγωνιστών στους ρόλους του Πατέρα, του Εραστή και της Ερωμένης προχωράμε σε μια παράσταση όπου τα κινητά θα απενεργοποιούνται...στο τέλος! Πολύτιμοι συνεργάτες σ’ αυτή τη δουλειά είναι η Άρτεμις Φλέσσα στα σκηνικά και τα κοστούμια, ο Νίκος Σωτηρόπουλος στους φωτισμούς , η Όλγα Μπρούμα στο video, η Καλή Βοϊκλή και η Χρύσα Νταή».

Το «Κινητό» του Σέρτζι Μπελμπέλ θα κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στο θέατρο Άλμα, που προχωρά φέτος σε μια πλούσια θεατρική χρονιά με πολλές σημαντικές παραγωγές της 5ης Εποχής υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θέμη Μουμουλίδη.