Νέα

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος είναι ο τετραπέρατος «Κουρέας της Σεβίλλης»

©Γιώργος Καπλανίδης
©Γιώργος Καπλανίδης

Ο εξαιρετικός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος με αμέτρητες επιτυχίες σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση, μετά τον «Ερωτευμένο Σαίξπηρ» του Γιάννη Κακλέα, επιστρέφει στη σκηνή με ακόμη έναν εμβληματικό ρόλο, αυτόν του Φίγκαρο στον περίφημο «Κουρέα Της Σεβίλλης» του Πιέρ-Ωγκυστέν Καρόν ντε Μπωμαρσαί. Στις 29 Οκτωβρίου αναμένεται η πρεμιέρα της παράστασης που υπογράφει η σκηνοθέτιδα Σοφία Σπυράτου στη σκηνή του θεάτρου Ακροπόλ. Το «α» δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες να παρακολουθήσουν την παράσταση σε avant premiere στις 29 Οκτωβρίου, συμμετέχοντας στον διαγωνισμό που προσφέρει 50 διπλές προσκλήσεις.

Το θεατρικό ταξίδι του θεατή συνοδεύουν τα γνωστά σε όλους μουσικά θέματα του Τζοακίνο Ροσίνι -μία από τις πιο διάσημες διαχρονικά όπερες που ενέπνευσε το έργο του Μπωμαρσαί- αρμονικά δεμένα με τις πρωτότυπες μελωδίες του Μιλτιάδη Παπαστάμου (που ερμηνεύει ζωντανά μαζί με τους Μαρίνο Γαλατσινό, Φοίβο Ζήτη, Αλέξανδρο Κασάρτζη), που δίνουν μια συγκινητική χροιά στην παράσταση, τονίζοντας παράλληλα το μουσικό της χαρακτήρα. Σε ό,τι αφορά τα σκηνικά και τα κοστούμια που ισορροπούν ανάμεσα στο κλασικό και το σύγχρονο, όπως ήταν αναμενόμενο ο Μανόλης Παντελιδάκης έχει δώσει τον καλύτερο του εαυτό. Τους φωτισμούς υπογράφει ο Λευτέρης Παυλόπουλος. Κι αν όλα αυτά δεν αρκούν για να δημιουργήσουν υψηλές προσδοκίες, το εξαιρετικό δεκαεπταμελές καστ που αποτελείται από ταλαντούχους ηθοποιούς, χορευτές, τραγουδιστές, μουσικούς καθώς και ζωντανή ορχήστρα έρχεται να το αποδείξει. Συμπρωταγωνιστεί ο Φάνης Μουρατίδης στο ρόλο του Ντοτόρε Μπαρτόλο και οι Γιώργος Συμεωνίδης, Ρένος Ρώτας, Νίκη Βακάλη, Μάριος Πετκίδης, Ιωάννης Κοντέλης.

Η Λουίζα Μητσάκου ανέλαβε την πρόκληση της διασκευής και της μετάφρασης ενός έργου με επιρροές από τα κηρύγματα των κορυφαίων διαφωτιστών. Είναι δυνατόν ένα έργο με τέτοιο βάρος να αποδοθεί σε γλώσσα σημερινή που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου θεατή; Θα το διαπιστώσουμε επί σκηνής.

Στον «Κουρέα της Σεβίλλης» του Μπωμαρσαί, ο Φίγκαρο είναι ένας τυχοδιώκτης που εμπλέκεται στη διαμάχη ανάμεσα στον γέρο Ντοτόρε Μπαρτόλο και τον νεότερό του κόμη Αλμαβίβα με αφορμή το χέρι της πανέμορφης Ροζίνας. Με τη βοήθεια του ευρηματικού Φίγκαρο, ο έρωτας του κόμη και της Ροζίνα νικά στο τέλος και οδηγείται στον γάμο. Πολύ περισσότερο, όμως, από έναν καταφερτζή πονηρό και ονειροπόλο χαρακτήρα, ο εμβληματικός κουρέας ήταν προάγγελος της Γαλλικής Επανάστασης, μιας επανάστασης που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου