Θέμα

Ο «Αίαντας» παίζει τάβλι στην Πειραιώς 260

Από -

© Karol Jarek
© Karol Jarek

Με τη νέα του παράσταση που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών στην Πειραιώς 260 (21-25/6), ο πάντοτε ανήσυχος και δημιουργικός Σίμος Κακάλας μεταφέρει το έργο του Σοφοκλή σε ένα υπαίθριο καφενείο, βλέποντας τα νήματα που το συνδέουν με το σήμερα. Στο πρωτότυπο, ο Αίαντας, αρχηγός των Σαλαμινίων στον Τρωικό Πόλεμο, βρίσκεται απομονωμένος στη σκηνή του, θυμωμένος με τους Ατρείδες που δεν του έδωσαν τα όπλα του Αχιλλέα μετά το θάνατό του στην Τροία. Αποφασίζει να τους σκοτώσει, η Αθηνά, όμως, του συσκοτίζει το μυαλό, ο Αίαντας σφάζει τα ζώα του στρατοπέδου πιστεύοντας πως είναι οι εχθροί του, και, όταν συνειδητοποιεί την πράξη του, ντροπιασμένος αυτοκτονεί.

Αυτός ο κάποτε κραταιός άνδρας και πολεμιστής, ο γενναιότερος των Ελλήνων στην Τροία και έπειτα διαψευσμένος αντιήρωας δίνει το υλικό στον Σίμο Κακάλα για να συνθέσει ένα σύγχρονο χορικό για έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, τις μεταβαλλόμενες αξίες του και μια χώρα που μένει πεισματικά προσκολλημένη στο παρελθόν. Στην εκδοχή του Κακάλα, ο Αίαντας γίνεται ένας άνδρας του σήμερα, αλλά μαζί άχρονος και διαχρονικός, μετέωρος ανάμεσα στα υπό κατάρρευση χιλιετή πρότυπα αρρενωπότητας και στα περιεχόμενα μιας νέα εποχής, αντιμέτωπος με τις ήττες, τις ματαιώσεις και τις διαψεύσεις του - και το υπαίθριο καφενείο πεδίο φαντασμάτων του παρελθόντος, στοιχειωμένο από γενιές αρσενικής επίδειξης και αναμετρήσεων.

© Karol Jarek
© Karol Jarek

Με την παράστασή του, ο σκηνοθέτης αναρωτιέται: «Πώς στεκόμαστε εμείς απέναντι σ’ αυτούς τους αιώνιους χαρακτήρες; Εγώ, αδυνατώ να κατανοήσω το αξιακό τους σύστημα. Γιατί να επιστρέφει κανείς σε κάτι που έχει αποστραγγιστεί; Ο Αίαντας στέκει επίσης στο χείλος, στο μεταίχμιο δύο πράξεων βίας, η μία εκτός εαυτού και η άλλη συνειδητά» - και βάζει στο τραπέζι ζητήματα όπως ο παραλογισμός της βίας, οι κοινωνικοί μετασχηματισμοί, η αυτοτιμωρία και η τέχνη ως παρηγοριά. Μαζί του στη σκηνή θα βρεθούν πέντε ταλαντούχοι ηθοποιοί της νεότερης γενιάς, η Ανθή Ευστρατιάδου, ο Κίμωνας Κουρής, ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης, ο Γιώργος Παπαγεωργίου και ο Μιχάλης Συριόπουλος. Το σκηνικό είναι του Γιάννη Κατρανίτσα, τα κοστούμια της Κλαιρ Μπρέισγουελ, η κατασκευή μασκών της Μάρθας Φωκά, οι φωτισμοί του Παναγιώτη Λαμπή και η διδασκαλία του χορού του Κωνσταντίνου Ντέλλα.

i Προπώληση: εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών, aefestival.gr, tickets.aefestival.gr.

banner