Κριτική

Να το φως

Από -

Στα ενενήντα λεπτά της παράστασης, είναι ζήτημα να μην ακούστηκε κάποιο γέλιο τα δέκα - και ήταν μάλλον στο διάλειμμα. Μόνος επί σκηνής, συγγραφέας και σκηνοθέτης του εαυτού του, ο Λάμπρος Φισφής υπηρετεί το stand up comedy, αυτό το «παραπαίδι» του θεάτρου, με φανερό ταλέντο - και προφανώς ίσης σημασίας δουλειά, που ως καλός stand up comedian κάνει να φαίνεται παιχνιδάκι.

«Βλέπω, έχουμε διαδώσει πολύ αποτελεσματικά το stand up στην Ελλάδα» θα σχολιάσει περιπαιχτικά στην έναρξη, όταν στην ερώτηση «πόσοι έχετε ξαναδεί stand up comedy», θα σηκωθούν όλα κι όλα δέκα χέρια. Για να ξεκινήσει από εκεί τον χείμαρρο της κωμικής ρητορείας του: το μποτιλιάρισμα, η κόντρα ταβέρνας-εστιατορίου, η αμηχανία που του προκαλούν οι ιδιοκτήτες σκύλων, η σχέση του Έλληνα με τα google maps. Αυτή είναι η ύλη του, τα μικρά καθημερινά πράγματα, η πλάκα της παρέας, κάποια αστεία που ίσως έχουμε ξανακούσει, όλα όμως φιλτραρισμένα μέσα από το προσωπικό ύφος και την εκφραστικότατη παρουσία του.

Άμεσος και ετοιμόλογος, στηρίζεται στη διάδραση με το κοινό, εμπνέεται από αυτό, αντιδρά στο feed back του. Και, βέβαια, σαρκάζει και αυτοσαρκάζεται: το bullying έχει την τιμητική του, όπως και ένα άλλο αγαπημένο θέμα: η ζωή μετά τον ερχομό του παιδιού. «Μισώ την κόρη μου» δηλώνει μετά παρρησίας, για να προκαλέσει έναν ακόμη χείμαρρο τρανταχτού γέλιου. Mάλιστα, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της παράστασης είναι αφιερωμένο σε όσους μεγάλωσαν στα 80’s- 90’s, οι άνω των τριάντα θα ταυτιστούν ιδιαίτερα, όμως το πολυπληθές νεανικό κοινό αποδεικνύει περίτρανα ότι το χιούμορ του Φισφή δεν έχει ηλικία.

PREMISE COMEDY CLUB, Βουτάδων 6, Γκάζι, 2130185101. Διάρκεια: 90΄.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου