Focus

Μust-see | 4 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον «Κοτζάμπαση του Καστρόπυργου»

Αέρα επανάστασης φέρνει στο Εθνικό Θέατρο ο Δημήτρης Τάρλοου με την live streaming πρεμιέρα του έργου «Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου» του Μ. Καραγάτση.

banner

Μία αληθινή ιστορία

Ο Μ. Καραγάτσης είναι ένας από τους σημαντικότερος συγγραφείς του δευτέρου μισού του εικοστού αιώνα και η οξύτατη ματιά του αντικατοπτρίζεται σε όλα τα έργα του. Στο μυθιστόρημα του «Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου», μέσα από τα μάτια του ήρωά του, Μίχαλου Ρούσση, παρατηρεί με τόλμη και σκεπτικισμό γεγονότα που συνδέονται με την Ελληνική Επανάσταση για να δώσει το δικό του μήνυμα σε σχέση με την έννοια του αγώνα και της ελευθερίας. Το μυθιστόρημα βασίζεται σε μία αληθινή ιστορία και συγκεκριμένα στην ιστορία του προ προπάππου του Καραγάτση, τον Μίχαλο Ρούσση, πραγματικό πρόσωπο του αγώνα, ο οποίος έζησε πολλές περιπέτειες, συνδέθηκε με τον Γέρο του Μωριά και όχι μόνο και αλλαξοπίστησε προκειμένου να σωθεί.

Τα πρόσωπα της Επανάστασης

«Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου» αποτελεί μέρος της τριλογίας που περιλαμβάνει ακόμα τα έργα «Αίμα χαμένο και κερδισμένο» και «Τα στερνά του Μίχαλου», έχει πάρα πολλούς άξονες και εικονογραφεί με ενδιαφέροντα τρόπο πολλά πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης όπως είναι ο Μακρυγιάννης, ο Πλαπούτας, ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, χωρίς όμως να χαϊδεύει αυτιά. Ο Καραγάτσης δεν γράφει ιστορία αλλά μυθιστόρημα, και παρότι αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα δεν αφηγείται την Ελληνική Επανάσταση. Οι απόψεις του για την επανάσταση και τους ήρωες της σκιαγραφούνται ανάγλυφα με τη βοήθεια του Θανάση Τριαρίδη, ο οποίος έχει επεξεργαστεί θεατρικά το έργο, ενώ βασικό στοιχείο της παράστασης είναι η μουσική, η οποία θα παίζεται ζωντανά και τη σύνθεση της έχει αναλάβει ο Άγγελος Τριανταφύλλου.

banner

Ένας σκηνοθέτης ανοιχτός σε εμβαθύνσεις

Ο Δημήτρης Τάρλοου είναι εγγονός του Μ. Καραγάτση και δεν είναι η πρώτη φορά στην πολύχρονη και επιτυχημένη καριέρα του, που ανεβάζει στο θέατρο έργο του σημαντικού συγγραφέα. Πίστεψε στις θεατρικές μεταφορές της «Μεγάλης Χίμαιρας», του «Γιούγκερμαν», του «Ευχαριστημένου» και τα απέδωσε με εξαιρετικό τρόπο. Με ψύχραιμη ματιά μεταφέρει τώρα, στη θεατρική σκηνή, ένα ακόμα μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση σε μια δύσκολη μάλιστα συνθήκη. Εν των μέσω καραντίνας, ο Δημήτρης Τάρλοου, καλείται να δώσει μεγάλη βαρύτητα στον τρόπο με τον οποίο θα γυρίζεται η παράσταση προκειμένου οι θεατές να την δουν σε live streaming μετάδοση το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, στις 19:30. Η παράσταση προτείνεται για θεατές άνω των 15 ετών και σύμφωνα με τον Δημήτρη Τάρλοου: «Η σκηνοθεσία επιχειρεί να συλλάβει τους χαρακτήρες ως ονειρικά όντα, σε κρίσιμες στιγμές της ύπαρξης. Η αποδοχή της υποκειμενικότητας είναι το κλειδί για να κατορθώσουμε να συνδιαλεχθούμε με την ιστορία μας, τη βιολογική μας ταυτότητα. Όλοι και όλα είναι και κάτι άλλο από αυτό που φαίνονται. Ο κωμικοτραγικός επίλογος της ζωής του Μίχαλου Ρούση είναι απλώς μια υπενθύμιση της ανθρώπινης ματαιότητας, της αβάσταχτης ελαφρότητας της ύπαρξής μας».

Ένα δυνατό καστ

Ο Γιώργος Χριστοδούλου, ο Δημήτρης Ήμελλος, ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος, ο Κώστας Βασαρδάνης, ο Μάξιμος Μουμούρης, ο Δημήτρης Μπίτος κ.ά. αποτελούν τον έξοχος θίασο, που πρωταγωνιστεί στη θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος «Ο Κοτζάμπαση του Καστρόπυργου» του Μ. Καραγάτση, που ανεβάζει το Εθνικό Θέατρο με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Το ερμηνευτικό ανσάμπλ είναι υπέροχο, έμπειρο και ικανό να δώσει την αξία που έχει το κάθε πρόσωπο του έργου.

Δείτε σε live streaming μετάδοση τον «Κοτζάμπαση του Καστρόπυργου» του Μ. Καραγάστη από τη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη», το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, στις 7.30μ.μ. από εδώ. Τιμή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου (κωδικού πρόσβασης) €8.