Νέα

Μην χάσετε την «Καθαρή πόλη» online

Το καταλάβαμε πλέον για τα καλά, η κρίση δεν είναι μόνο ελληνικό σύμπτωμα κι έχει να κάνει με την απώλεια κάποιων βεβαιοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ιστορική συγκυρία που ζούμε είναι σα να προ(σ)καλεί και πάλι, στο προσκήνιο, την «Καθαρή πόλη». Πέντε μετανάστριες που εργάζονται στη χώρα μας, υπερηρωίδες του θεατρικού πρότζεκτ των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη, ανεβασμένες στο θεατρικό σανίδι θα μας δώσουν ένα μεγάλο μάθημα αντιρατσισμού και πολυπολιτισμικής συμβίωσης διαδικτυακά αυτή τη φορά. Η παράσταση ανέβηκε τον Φεβρουάριο του 2016 στη Στέγη Γραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση και ταξίδεψε σε περισσότερες από 40 σκηνές εντός και εκτός Ευρώπης, έχοντας τη σταθερή υποστήριξη του προγράμματος «Εξωστρέφεια» της Στέγης: Münchner Kammerspiele (Μόναχο), Théâtre de la Ville (Παρίσι), Sharjah Biennial (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), Festival Grec (Βαρκελώνη) κ.ά.

Δεξιοτέχνες στη σύνδεση της θεατρικής σύμβασης με το πραγματικό γεγονός, οι δυο σκηνοθέτες Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης, το 2012, την εποχή που οι επιχειρήσεις-σκούπα ήταν καθημερινότητα και ηχούσε το απάνθρωπο σύνθημα «να ξεβρομίσει ο τόπος» γεννήθηκαν οι πρώτες σκέψεις και η ερώτηση: «ποιοι είναι αυτοί που πραγματικά καθαρίζουν τον τόπο». Με πρωταγωνίστριες καθαρίστριες από διαφορετικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, πρώην Σοβιετική Ένωση, Νότια Αφρική, Φιλιππίνες) αποφάσισαν να κάνουν ένα έργο για τη σημερινή Ελλάδα μέσα από την οπτική γωνία αυτών των γυναικών. Πόσα γνωρίζουμε για την πραγματικότητα αυτών των γυναικών που ενώ έκαναν άλλη δουλειά στη χώρα τους –κάποια ήταν καθηγήτρια, άλλη αρχιτεκτόνισσα, άλλη ασφαλίστρια– θυσίασαν τα πάντα για την επιβίωση μακριά από την οικογένεια και τη χώρα τους; Η Mabel Mosana, η Rositsa Pandalieva, η Fredalyn Resurreccion, η Drita Shehi και η Valentina Ursache μπορεί να μην είναι ηθοποιοί αλλά στο πλαίσιο του ντοκουμενταρίστικου «θεάτρου της πραγματικότητας» αποδείχτηκαν και οι πέντε ιδανικές για να μας αποκαλύψουν, πως πίσω και πάνω από τις ταμπέλες «μετανάστρια», «καθαρίστρια», «νταντά», είναι μητέρες, σύζυγοι, γυναίκες με τσαγανό, ταπεραμέντο, αλήθεια και ανθρωπιά.

Η «Καθαρή πόλη», η πιο πολυταξιδεμένη θεατρική παράσταση του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, έρχεται για λίγες μέρες στις οθόνες μας με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Από την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, ώρα 9 μ.μ. έως και τις 5 Δεκεμβρίου θα προβάλλεται στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση

Σχετικά Θέματα