Πρόσωπο

Μιλτιάδης Φιορέντζης: Προσέξτε τον

Από -

Είναι από τα πρόσωπα που θα μας απασχολήσουν! Ο Μιλτιάδης Φιορέντζη δουλεύει εντατικά με τον Κονσταντίν Μπογκομόλοφ στη Στέγη ετοιμάζει παράλληλα την πρώτη του σκηνοθεσία στο Οδού Κυκλάδων και όχι μόνο…

 (c) Κική Παπαδοπούλου
(c) Κική Παπαδοπούλου

Ποιος είναι ο Μιλτιάδης Φιορέντζη; Κινείται αθόρυβα, εκτός δημοσιότητας και star system, χαρίζει ολοκληρωμένες ερμηνείες στην ανάληψη κάθε νέου ρόλου και είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις ηθοποιών της νεότερης γενιάς. Κάτι είδε σ’ εκείνον ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Κονσταντίν Μπογκομόλοφ και τον επέλεξε, μεταξύ άλλων, να παίξει στους «Δαιμονισμένους» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (22/11-10/12). Μια παραγωγή που περιμένουμε με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον. Σε απόλυτα δημιουργικη φάση και ανοδική πορεία θα τον δούμε φέτος να πρωταγωνιστεί στο μουσικοθεατρικό έργο του Μίσελ φαν ντερ Άα «Το Βιβλίο της Ανησυχίας» και τον Απρίλιο του 2018 θα ερμηνεύει τον «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη στο Σύγχρονο Θέατρο. Παράλληλα επιχειρεί την πρώτη του σκηνοθεσία στην παράσταση «Κλάρα Σούμαν: Τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερμαριονέτας». Η Κλάρα και ο Ρόμπερτ Σούμαν παίρνουν σάρκα και οστά στη σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής από 5/2.

 (c) Κική Παπαδοπούλου
(c) Κική Παπαδοπούλου

Ο εμπνευστής, σκηνοθέτη και ένας εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης «Κλάρα Σούμαν: Τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερμαριονέτας» ο Μιλτιάδης Φιορέντζης άντλησε έμπνευση από τις βιογραφίες της Κλάρας Σούμαν και του Ρόμπερτ Σούμαν, την μεταξύ τους αλληλογραφία που αποκαλύπτουν τη βάσανο, τις δυσκολίες, τα εμπόδια αλλά και την λύτρωση που γέννησε τόσο ανυπέρβλητες ρομαντικές συνθέσεις. Μας είπε αναφερόμενος στο έργο: «Η Κλάρα Σούμαν υπήρξε ένα παιδί-θαύμα που εξελίχθηκε σε ενήλικο αστέρι της πιανιστικής τέχνης˙ μια λαμπρή εξαίρεση με την τύχη να ζήσει τη φήμη της. Ωστόσο, το πεπρωμένο της, όπως και το όνομά της, συνδέθηκε σαρωτικά με τον αδύναμο ως πιανίστα αλλά μεγαλοφυή ως συνθέτη, Ρόμπερτ Σούμαν. Πώς βιώνει μια εξαιρετική γυναίκα των μέσων του 19 ου αιώνα την καθημερινότητά της με έναν ομότεχνο δημιουργό, ο οποίος την φθονεί ενώ παράλληλα τη λατρεύει; Μπορεί η μητρότητα να αφήσει περιθώριο στην καλλιτεχνική δημιουργία όταν μια γυναίκα μεγαλώνει οκτώ παιδιά; Με τι ψυχικό σθένος αντιμετωπίζει κανείς την κατάρρευση του συντρόφου του; Πόσο απέχει η ιδιοφυία από την τρέλα; Αντλώντας έμπνευση από τα παραπάνω ερωτήματα, η παράσταση Κλάρα Σούμαν, τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερμαριονέτας, επιχειρεί να δώσει ήχο σε όλα αυτά που θα ήταν καλύτερο να μείνουν στη σιωπή….Μια μετα-ρομαντική παράσταση όπου ανάμεσα σε κρεσέντα έρωτα, ζήλιας, απογοήτευσης και οίκτου, δεσπόζει η ανάγκη για σύνδεση ως μια από τις πιο προκλητικές, πολύπλοκες, δυναμικές και απελευθερωτικές εμπειρίες της ζωής. Η ιστορία της Κλάρα Σούμαν ενέπνευσε δύο κινηματογραφικές ταινίες: το Song of love (1947) ,του Clarence Brown με την Katharine Hepburn στον ρόλο της Κλάρα και τον Paul Henreid σε αυτόν του Σούμαν, και το Geliebte Clara (2008) που σκηνοθέτησε η απόγονος του αδερφού του Johannes Brams, η Selma Sanders-Brahms με την Martina Gedeck και τον Pascal Greggοry να ζωντανεύουν την Κλάρα και τον Ρόμπερτ Σούμαν». Δίπλα στους ηθοποιούς, τη Μαρία Όλγα Αθηναίου και τον Μιλτιάδη Φιορέντζη θα δούμε την πιανίστρια Βικτωρία Κιαζίμη και τον βαρύτονο Νικόλα Καραγκιαούρη.


Ένα σύντομο βιογραφικό του Μιλτιάδη Φιορέντζη. Από το 2005 μέχρι το 2008 συνεργάστηκε με το Θέατρο Άττις και τον Θεόδωρο Τερζόπουλο στις παραστάσεις «Αίας», «Πέρσες» και «Τελευταία μάσκα». Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Σημείο Μηδέν κι έχει ερμηνεύσει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα που ανέβασε η ομάδα («Βόυτσεκ», «Μεταμόρφωση», «Σωφρονιστική Αποικία» κ.ά. σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου), έχει συνεργαστεί με την Ιόλη Ανδρεάδη («Young Lear», «Οικογένεια Τσέντσι»), τον Κωνσταντίνο Ντέλλα («Insomnia Greca»), τον Αλέξη Ρίγλη («Το φιλί της Γυναίκας Αράχνης», «Χαίρετε και αντίο»), την Σύλβια Λιούλιου («Ο Λάμπρος», «Ο Πελεκάνος»).

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης

  • Μαρία Χατζηεμμανουήλ πριν από 1 χρόνια

    Στις φωτογραφίες δεν εικονίζεται ο Μιλτιάδης Φιορέντζης. Εκ παραδρομής, υποθέτω.