Μια τεράστια έκρηξη

Από -

Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος ακροβατεί ανάμεσα στην ενηλικίωση και την παιδικότητα και τα δίνει όλα στο έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου, συντροφευμένος από δύο νέες ηθοποιούς με εντυπωσιακή εξέλιξη.

O Βασίλης Μαυρογεωργίου δεν είναι κομήτης στο ελληνικό θέατρο. Μολονότι δεν με έχουν ενθουσιάσει όλες οι δουλειές του, αναγνωρίζω πως είναι ένας συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός της νεότερης γενιάς που ασχολείται με το θέατρο ουσιαστικά – με τα δικά του μέσα, τις δικές του εμπειρίες και τα δικά του όνειρα. Και χάρη σε αυτήν την αυθεντικότητα, το εκφραστικό του όχημα γίνεται αυτομάτως οικείο. Διαθέτει δημιουργική φρεσκάδα και ανήσυχη ματιά και πιστεύω πως οι μικρές εκρήξεις –όπως αυτές που συμβαίνουν στο έργο και οι οποίες οδηγούν έναν άνθρωπο στη συνειδητοποίηση– έχουν γίνει πρώτα μέσα του. Ο ίδιος έχει το θάρρος και τον τρόπο, διαθέτοντας καυστικότητα και χιούμορ, να μετα­στοιχειώνει το βίωμά του σε θεατρική πράξη και, στην προκειμένη περίπτωση, έχει βρει στο πρόσωπο του σταθερού συνεργάτη του Κώστα Γάκη τον τέλειο συν-σκηνοθέτη –ακόμη μία περίπτωση ανήσυχου καλλιτέχνη που αναιρεί την όποια στιλιστική κατεύθυνση στις παραστάσεις του– και στο πρόσωπο του Γιώργου Πυρπασόπουλου τον ιδανικό ερμηνευτή.
Το έργο μοιάζει να αναζητά­ τη σκηνική του ταυτότητα: αμφι­ταλαντεύεται κάπου μεταξύ χιουμοριστικού ψυχογραφήματος, μονολόγου, παράστασης σε εξέλιξη και αυτοσχεδιασμού. Οι ραγδαίες μετατοπίσεις της αφηγηματικής πυξίδας αιφνιδιάζουν, αλλά δεν κουράζουν, χάρη στην εξαιρετική ερμηνεία­ του Γιώργου Πυρπασόπουλου, ο οποίος μεταμορφώνεται σε νεαρό fan του «Πόλεμου των Άστρων» που πιστεύει ακράδαντα πως μεγαλώνοντας κάποιος δάσκαλος θα τον μάθει να χειρίζεται το «φωτόσπαθο» προκειμένου να αντιμετωπίσει τη Σκοτεινή Δύναμη. Η ίδια η ζωή θα του αποκαλύψει ότι τίποτα δεν είναι όπως το φαντάζεται και το κυριότερο πως ο ίδιος δεν θα γίνει ποτέ ήρωας. Όλα εκτυλίσσονται καρέ καρέ, στη λογική των κόμικς, με γοργούς ρυθμούς, εναλλαγές σκηνών, κοστουμιών και ρόλων από τις Μαρία Φιλίνη­ και Κατερίνα Μαυρογεώργη. Οι δυο τους, καλύτερες από ποτέ, συντονίστηκαν άψογα με τον Γιώργο Πυρπασόπουλο, μεταδίδοντας με κινησιολογική ευρυθμία την ιλαροτραγική αίσθηση του κειμένου. Στο «χειροποίητο» σκηνικό της Μαργαρίτας Χατζη­ιωάννου οι ήρωες ζουν τις δραπετεύσεις τους σε διαφορετικούς χωροχρόνους, από αυτόν της εφηβείας σε αυτόν της ενηλικίωσης. Οι θεατές των τριάντα και κάτι θα βρουν στοιχεία ταύτισης με τον ήρωα και οι υπόλοιποι (σημειώστε ότι η παράσταση προσφέρεται και για εφήβους) θα γελάσουν με το θερμό εξομολογητικό τόνο του και θα νιώσουν τη δύναμη της ελπίδας να αναβλύζει.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ-ΚΑΤΩ ΧΩΡΟΣ Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Νέος Κόσμος, 2109212900.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης