Νέα

Με το «9.25» η ομάδα «κι όμΩς κινείται» αναχωρεί για Φεστιβάλ Αθηνών

Από -

© Χριστίνα Γεωργιάδου
© Χριστίνα Γεωργιάδου

Ο χορός έχει την τιμητική του φέτος στην Πειραιώς 260 μιας και το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών είναι γεμάτο δυνατά ονόματα της διεθνούς και εγχώριας σκηνής. Μέσα σε ένα ευρύ ρεπερτόριο χορευτικών παραστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του κύκλου «Layers of Street», που δίνει βήμα στην κουλτούρα του hip hop και του χορού του δρόμου, ξεχωρίζουν σημαντικοί Έλληνες εκπρόσωποι του σύγχρονου χορού, όπως η δημοφιλής ομάδα της χορεύτριας Χριστίνας Σουγιουλτζή και του καλλιτέχνη του τσίρκου Bentancor Camilo, «κι όμΩς κινείται». Για τη δεύτερη συνολικά παρουσία της στο Φεστιβάλ Αθηνών, η ομάδα δημιουργεί το «9.25», μια αλληγορία για το πέρασμα του χρόνου με τρεις μουσικούς και έξι ερμηνευτές επί σκηνής στον Χώρο Δ’ της Πειραιώς 260 (10 & 11/6).

Η χορεύτρια και δημιουργός Χριστίνα Σουγιουλτζή © Χριστίνα Γεωργιάδου
Η χορεύτρια και δημιουργός Χριστίνα Σουγιουλτζή © Χριστίνα Γεωργιάδου

Γνωστή για την ξεχωριστή σκηνική της γλώσσα που συνδυάζει τον σύγχρονο χορό, τα ακροβατικά και το τσίρκο με την τέχνη του θεάτρου, ένα συνονθύλευμα ουσιαστικά του προσωπικού λεξιλογίου και της ιδιαίτερης ταυτότητας κάθε μέλους της, η ομάδα «κι όμΩς κινείται» -με αφορμή την ώρα αναχώρησης ενός τρένου στις «9.25»- αποτυπώνει την πάλη του σύγχρονου ανθρώπου με το χρόνο που κυλάει αδυσώπητα, προκαλώντας άγχος και αίσθημα εγκλωβισμού. Ένα καίριο σχόλιο για το σήμερα, που βρίσκει ωστόσο προεκτάσεις και στην πρόσφατη εμπειρία του εγκλεισμού. Όπως λέει η δημιουργός, Χριστίνα Σουγιουλτζή, η παράσταση «είναι αφιερωμένη σε εκείνες τις στιγμές που σταματάς, κοιτάς γύρω σου και αντιλαμβάνεσαι το χρόνο να τρέχει και να τα παρασύρει όλα. Τα πάντα. Και φτάνει μια στιγμή που έχεις ανάγκη να υψώσεις το ανάστημά σου, να πεις: “εγώ τώρα, περίμενε, να πάμε με το ρυθμό μου, μη με τρέχεις, μη με σταματάς, μη με πηγαίνεις”».

© Χριστίνα Γεωργιάδου
© Χριστίνα Γεωργιάδου

Με όχημα ένα εντυπωσιακό σκηνικό (του Σταύρου Μάνεση) φτιαγμένο από κινούμενες ρόδες που σχεδόν παγιδεύουν τους χορευτές, καταγράφεται με ιδανικό τρόπο η έννοια του χρόνου που «καταπίνει» το άτομο. Σημεία αναφοράς στον ισοπεδωτικό ρυθμό του χρόνου αποτελούν οι Πρωτοχρονιές, ως υποχρεωτικές στιγμές χαράς που δημιουργούν την αίσθηση ότι οι 365 μέρες περνούν σε μια στιγμή. Σύμφωνα με την ομάδα «κι όμΩς κινείται», η ανθρώπινη επαφή είναι η μόνη που ξεχωρίζει μέσα σε αυτό το έντονο στοιχείο καρικατούρας. Στην παράσταση αποτυπώνεται μέσα από το ντουέτο του Νίκου Μάνεση και την Χριστίνας Σουγιουλτζή.

banner
© Χριστίνα Γεωργιάδου
© Χριστίνα Γεωργιάδου

Τη χορογραφία συνυπογράφουν οι Χριστίνα Σουγιουλτζή, Camilo Bentancor, Ερμής Μαλκότσης. Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση και τα κοστούμια, στα οποία συμμετέχει και η ομάδα, είναι του Κλέωνα Αντωνίου και της Φανής Μουζάκη αντίστοιχα. Οι φωτισμοί και το βίντεο είναι της Μαρίας Αθανασοπούλου. Ερμηνεύουν οι Νώντας Δαμόπουλος, Αντιγόνη Λινάρδου, Νίκος Μάνεσης, Χριστίνα Σουγιουλτζή, με τη συμμετοχή των Camilo Bentancor και Δημήτρη Καπουράνη. Οι Κλέων Αντωνίου, Peter Jacques και Γιώργος Αμέντας συμπράττουν στην ζωντανή εκτέλεση της μουσικής σύνθεσης.


9.25 demo prova from kiomoskineitai on Vimeo.

i Προπώληση: εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών, aefestival.gr, tickets.aefestival.gr, www.ticketservices.gr.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου