Κριτική

Μαθήματα πολέμου ΙΙΙ - Αθηναίων Δράματα

Από -

Βασισμένος στην «Ιστορία» του Θουκυδίδη και στα «Ελληνικά» του Ξενοφώντα, ο Γιάννης Λιγνάδης υπογράφει το τρίτο μέρος μιας τριλογίας που φιλοδόξησε –και σε σημαντικό βαθμό κατάφερε– να συζεύξει την Ιστορία με το θέατρο, την επιστήμη με την τέχνη. Ο Γιωργής Τσουρής, παίρνοντας τη σκηνοθετική σκυτάλη από τον σκηνοθέτη των πρώτων δύο μερών Δημήτρη Λιγνάδη, μετουσίωσε μια σύνθετη, καλογραμμένη αφήγηση σε σκηνική δράση.

Χρησιμοποιώντας την πολυφωνική εκφώνηση αλλά και υιοθετώντας εξατομικευμένους ρόλους, η ερμηνευτική ομάδα (Β. Αθανασόπουλος, Α. Αλεξανδράκη, Π. Αλεξανδρόπουλος, Μ. Βαβαδάκης, Α. Γιαννακός, Ν. Κατσούρα, Στ. Κόικας, Ν. Μαϊστράλη, Β. Παπαδημητρίου, Κ. Πατσιάνη) αφηγήθηκε τα γεγονότα που σηματοδότησαν το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου και, συνεπακόλουθα, της αθηναϊκής ηγεμονίας και ως επιστέγασμα έστρεψαν την προσοχή μας στην έννοια του ελεύθερα σκεπτόμενου πολίτη.

Ο Τσουρής ενορχήστρωσε μια παράσταση με νεύρο, ενέργεια, κλιμακώσεις και μερικές ωραίες ιδέες, ειδικά όσον αφορά τη συμμετοχή της μουσικής του Σταύρου Λάντσια. Η ιδέα όμως να τοποθετηθεί η δράση στο πλαίσιο ενός σχολικού μαθήματος είναι προφανής, ενώ το εγχείρημα ζημιώνεται από τον υπερβάλλοντα σκηνοθετικό ζήλο, που σε στιγμές δημιουργεί ένα χαοτικό τοπίο από παράλληλες φωνές, μουσικές και δράσεις.

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ - REX (ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ») Πανεπιστημίου 48, κέντρο, 2103305074. Διάρκεια: 95΄.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου