Νέα

Μαρμαρινός και Πετρολούκας Χαλκιάς συναντιούνται στη Ζήρεια

Η συγκυρία είναι μοναδική: η παράσταση των "Ιχνευτών" του Σοφοκλή, του σατιρικού δράματος που ανακαλύφτηκε τον 20ο αιώνα και φέτος παίχτηκε για πρώτη φορά στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού θα "ανηφορίσει" το Σάββατο 31/7 (6.60 μ.μ.) για το οροπέδιο της Ζήρειας στα 1500 μέτρα υψόμετρο. Θα παιχτεί δηλαδή στον ίδιο ακριβώς τόπο που διαδραματίζεται κατά το μύθο! Το μύθο εκείνο που συνδέει τις απαρχές της μουσικής και του πολιτισμού με τον τόπο που φιλοξενεί το Ziria music festival. Οι διοργανωτές είχαν την ωραία ιδέα να ενταχθεί η παράσταση στο διήμερο φεστιβάλ (31/1 & 1/8) και στο πρόγραμμα του διαβάζουμε: «Ο Σειληνός και οι σάτυροι επιστρέφουν στη Ζήρεια αναζητώντας και πάλι τα ίχνη των βοδιών του Απόλλωνα και εμείς ανεβαίνουμε σαν σύγχρονοι ιχνευτές που αναζητούμε πολύτιμα ίχνη πανάρχαιας πολιτισμικής μνήμης! Μάρτυρες μιας μοναδικής παράστασης, που θα «αναβιώσει» το μύθο που διηγείται ΠΩΣ, από ποιο συμβάν, γεννήθηκε η μουσική. Και στη συνέχεια με ποιες διαδρομές και ποιες μουσικές φόρμες, έφθασε από την αρχαιότητα στις μέρες μας»

Πετρολούκα Χαλκιά
Πετρολούκα Χαλκιά

Η εμπειρία θα είναι μοναδική καθώς η παράσταση θα παιχτεί στο φυσικό της χώρο, πάνω στο βουνό και θα αποτελέσει ενιαίο σύνολο με την συναυλία «Soul of Epirus» του Πετρολούκα Χαλκιά. Ο Ηπειρώτης δεξιοτέχνης του κλαρίνου θα συμπράξει με τον Βασίλη Κώστα, ένα κορυφαίο μουσικό της τζαζ που επιτελεί σημαντικό έργο σαν συνεχιστής των δρόμων του Πετρολούκα Χαλκιά, πρωτοπορώντας με το λαούτο.


Το πρόγραμμα του Ziria music festival

Σάββατο, 31 Ιουλίου
Οροπέδιο Ζήρειας 17:00 | Προσέλευση 18:30 | «ΙΧΝΕΥΤΑΙ» Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, Soul of Epirus: Πετρολούκας Χαλκιάς – Βασίλης Κώστας. Μαζί τους οι : Πέτρος Παπαγεωργίου στα κρουστά και Θανάσης Βόλλας στο λαούτο. Οι παραστάσεις αποτελούν ενιαίο σύνολο και η προσέλευση στην «πλατεία» δεν θα είναι δυνατή μετά τις 18:15

Κυριακή, 1 Αυγούστου
9:00 - 13:00 | Ξενάγηση στο σπήλαιο του Ερμή (δηλώσεις συμμετοχής κα πληροφορίες για την ξενάγηση στο σπήλαιο, στο περίπτερο του Ziria Festival στις 31 Ιουλίου πριν ή μετά την παράσταση, όπου θα βρίσκονται και οι σπηλαιολόγοι).
13:00 | Περίπατος από τα Μ. Τρίκαλα μέχρι την πλατεία στα Κ. Τρίκαλα από παραδοσιακό μονοπάτι με συνοδεία αρχαίων αυλών και αρχαίας κιθάρας, από τη μουσική ομάδα «Ευτέρπη» (συγκέντρωση για τον περίπατο, στην πλατεία στα Μεσαία Τρίκαλα).

Στην Πλατεία Κάτω Τρίκαλα θα γίνουν: 13:30 | Γνωριμία με αρχαία όργανα και τους οργανοποιούς τους 14:00 | Συναυλία με με το σχήμα «Pausis» και καλεσμένη την Αλεξάνδρα Σιετή. 15:15 |«Αναζητώντας την πρώτη νότα»: ζωντανή δημόσια συζήτηση μεταξύ του Πετρολούκα Χαλκιά και του Βασίλη Κώστα με τον Κρίστοφερ Κίνγκ που θα συνδεθεί μαζί μας από την Αμερική. Θα συντονίσει η Κατερίνα Καφεντζή.

Πληροφορίες και εισιτήρια για το φεστιβάλ από εδώ