Κριτική

Lenz

Από -

Απόγνωση και νεύρωση, υπερβατικότητα και σασπένς στα άδυτα ενός άρρωστου μυαλού και σε μια ιδιόρρυθμη παράσταση, που θα ήθελε να είναι καθ’ όλα αντισυμβατική.

«Ήδη. Κλαίει. Ήδη. Ο Λεντς. Κλαίει για το θάνατό μου. Για το θάνατό του. Ήδη. Κλαίει. Κλαίω. Για το θάνατό του. Για το θάνατο αυτού που έγραψε για το θάνατό του. Για το θάνατο αυτού που έγραψε για το θάνατο του Λεντς κλαίω». Η λογοτεχνία λυτρώνεται μέσα από τον εαυτό της. Κλαίει και... ο Γκέοργκ Μπίχνερ, διότι στην προσωπικότητα του Λεντς, σύγχρονου και φίλου του Γκαίτε, από τους εκπροσώπους της καλλιτεχνικής κίνησης Strum und Drang (Θύελλα και Ορμή), που εμφανίστηκε την περίοδο 1772-1776, αναγνωρίζει το alter ego του. Ταυτίζεται με τον Λεντς και ταυτόχρονα προσπαθεί να λυτρωθεί από την παραφροσύνη του πνευματικού αδερφού του, που νιώθει να κατοικεί μέσα του. Το 1835 γράφει την ημιτελή νουβέλα «Λεντς», ένα πραγματικό επεισόδιο από τη ζωή του ποιητή, όπως το έζησε και το κατέγραψε ο ιερωμένος Όμπερλιν αλλά και με τη συνδρομή γραπτών μαρτυριών του Γκαίτε.

Μέσα από τη μοναχική πορεία του Λεντς στα βουνά της Αλσατίας­ καταγράφεται με εξπρεσιονιστικούς τόνους η ψυχική διαταραχή ενός ανθρώπου που πιστεύει ότι σε αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχει θεός και καμία ελπίδα ανάπαυσης ακόμη και στο θάνατο. Ένα ποιητικό θραύσμα πρόζας, το κείμενο του Μπίχνερ φτάνει σε εμάς με ευθύτητα και ειλικρίνεια στο επίπεδο της σκηνικής αναπαράστασης αλλά και με μια περιττή περιγραφικότητα, ιδιαίτερα τις στιγμές που η Ηρώ Μπέζου ως αφηγήτρια-παρατηρήτρια επιχειρεί με το βλέμμα και το λόγο της μια επεξήγηση των ψυχολογικών αντιδράσεων του ήρωα.

Έχει ενδιαφέρον η ιδέα του σκηνοθέτη να ερμηνευτεί ο κεντρικός ρόλος από τρεις ηθοποιούς (Αντρέας Κοντόπουλος, Γιάννης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Τιτόπουλος), η υλοποίησή της όμως καταλήγει σε άσκηση ύφους που αποσυντονίζει το κοινό από την παρακολούθηση της σκοτεινής διαδρομής προς το υποσυνείδητο. Πιο πειστική φωνή εκείνη της Σοφίας Κόκκαλη ως Όμπερλιν, φέρει την ηθική μιας συγκεκριμένης εποχής. Τι μας κέντρισε το ενδιαφέρον; Η πάλλουσα ενέργεια των ερμηνευτών κι εκείνες οι στιγμές που ακούγεται το κείμενο δυναμώνοντας την ένταση στον υπόκωφο θόρυβο του υπαρξιακού κενού που βιώνει ο Λεντς.

BIOS Πειραιώς 84, 2103425335. Διάρκεια: 90΄.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης

  • Kelly Stamouli πριν από 1 χρόνια

    Απο τις πιο άριστο τεχνικές σκηνοθεσίες που χω δει σε θεατρική παράσταση. Πολύ προσεκτική προσέγγιση κι εκτέλεση που θυμίζει ακροβασία των ηθοποιών, οι οποίοι δέν χάνουν με τίποτα την ισορροπία τους! Ένα συνεχές crescendo τόσο για τους ηθοποιούς όσο κ για τους θεατές! Δυο κατεξοχήν πολύτιμες θεατρικές ώρες!