Νέα

Ξεκίνησε το 10ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων

Από -

Η ολοένα αυξανόμενη συγκίνηση που προκαλεί η ισπανόφωνη δραματουργία τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό κοινό αποκαλύπτει μια βαθιά πνευματική συγγένεια της σημερινής ελληνικής κοινωνίας με τις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Νότιας Αμερικής. Οι Έλληνες θεατρόφιλοι αναγνωρίζουν ένα σημαντικό μέρος της δικής τους πραγματικότητας και όσων τους απασχολούν στα ισπανόφωνα έργα. Κάθε Δευτέρα του Μαΐου και για 48 ώρες διακεκριμένοι σκηνοθέτες και ηθοποιοί ζωντανεύουν μια σειρά θεατρικών έργων στο πλαίσιο του 10ου Ιβηροαμερικανικού Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων που παρουσιάζεται διαδικτυακά από 10 έως 31 Μαΐου. Η θεματική του φετινού φεστιβάλ επικεντρώνεται σε αρχέγονα αντιθετικά δίπολα και κάθε είδους κοινωνικές αντιθέσεις, τα οποία αναδεικνύονται μέσα από δύο μονολόγους και δύο ακόμη έργα.

Το φεστιβάλ συμπληρώνει φέτος την 10η χρονιά του σε μια διαφορετική online διοργάνωση που βιντεοσκοπήθηκε στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και μεταδίδεται δωρεάν για την ελληνική και την κυπριακή επικράτεια από την σελίδα του Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας (FeCHA): video.fecha.gr. Πρόκειται για μια συνεργασία του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, της Πρεσβείας της Ισπανίας, της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, του Sólo Teatro της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ, του Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας (FeCHA), του Ινστιτούτου Ραμόν Λιούλ, του Ινστιτούτου Θερβάντες της Λευκωσίας και της Ελληνο-Ισπανικής Ένωσης Γλώσσας και Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

banner

Το αναλυτικό πρόγραμμα του 10ου Ιβηροαμερικανικού Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων

Από 17/5, 8 μ.μ. ως 19/5, 8 μ.μ. - «Το γκάλγκο» της Βανέσα Μοντφόρτ
Μετάφραση: Δημήτρης Ε. Ψαρράς. Σκηνοθετική επιμέλεια: Αντώνης Γαλέος. Ηθοποιοί: Χριστίνα Γαρμπή, Σταύρος Γιαννουλάδης, Νεφέλη Μαϊστράλη, Γιώργος Κισσανδράκης, Θανάσης Ζερίτης, Πάνος Αποστολόπουλος Ένα ζευγάρι Ισπανών που φιλοξενεί ένα κακοποιημένο σκύλο κι ένα ζευγάρι Γερμανών που θέλει να τον υιοθετήσει. Μέσα από στρατηγικές, παγίδες και καταστάσεις που γίνονται όλο και πιο ξέφρενες, ξετυλίγονται σταδιακά οι πραγματικές προθέσεις, οι προκαταλήψεις και τα κρυφά πάθη των ηρώων.

Από 23/5, 8 μ.μ. ως 26/5, 8 μ.μ. - «A.K.A. (Also known as)» του Ντανιέλ Χ. Μέγιερ
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ. Σκηνοθετική επιμέλεια: Μιχάλης Οικονόμου, Ηθοποιός: Γιώργος Μακρής Ο έφηβος Κάρλος είναι υιοθετημένος και η ματιά των άλλων τον κάνει να ξανασκεφτεί ποια είναι η "αληθινή" του ταυτότητα.

Από 31/5, 8 μ.μ. ως 2/6, 8 μ.μ. - «Η δίκη μιας πόρνης» του Μιγκέλ ντελ Άρκο
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ. Σκηνοθετική επιμέλεια: Σοφία Διονυσοπούλου. Ηθοποιός: Δέσποινα Σαραφείδου. Εμπνευσμένος από το «Ελένης εγκώμιον» του σοφιστή Γοργία, ο μονόλογος αυτός με πρωταγωνίστρια την Ωραία Ελένη, έρχεται να επανορθώσει τις αδικίες που ο μύθος και η επίσημη εκδοχή των γεγονότων έχουν σωρεύσει στο πρόσωπο της γυναίκας.