Νέα

Ξεκίνησε η προπώληση για την «Όμορφη πόλη»

Από -

Γιώργος Βάλαρης, Γιώργος Κιμούλης, Λήδα Πρωτοψάλτη, Κώστας Καζάκος
Γιώργος Βάλαρης, Γιώργος Κιμούλης, Λήδα Πρωτοψάλτη, Κώστας Καζάκος

Το καλλιτεχνικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, ζωντανού θρύλου της ελληνικής τέχνης, σε οτιδήποτε κι αν μετουσιωθεί, σε ανάγνωσμα, σε θεατρικό έργο ή σε ιστορική αφήγηση, διατηρεί το αυθεντικό της άρωμα. Αυτή είναι και η επιθυμία του Γιώργου Βάλαρη, ο οποίος αποφάσισε να παρουσιάσει σε μορφή οπτικοακουστικού θεάματος την «Όμορφη Πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη με τη συμμετοχή πολλών και πολύ αξιόλογων ηθοποιών: Κώστας Καζάκος, Γιώργος Κιμούλης, Λήδα Πρωτοψάλτη, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Κωνσταντίνος Καζάκος, Ελισάβετ Μουτάφη, Γιώργος Βάλαρης, Αιμίλιος Ράφτης, Άκης Σιδέρης αλλά και τραγουδιστών, του Γιάννη Κότσιρα και του Δημήτρη Μπάση. Με τη σκέψη όχι μόνο να θυμηθούν οι παλιοί αλλά κυρίως για να μάθουν οι νέοι, ο Γιώργος Βάλαρης μας καλεί να αναψηλαφίσουμε την ιστορική, πολιτική, πολιτιστική κληρονομιά μας μέσα από τα τραγούδια και την ποίηση.

Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Βάλαρης, Δημήτρης Μπάσης
Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Βάλαρης, Δημήτρης Μπάσης

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε με το άνοιγμα της προπώλησης των εισιτηρίων, έγινε σαφές πως η παράσταση που θα παιχτεί από 17 έως και 30 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και από 5 έως 9 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης έχει ως άξονα τα ποιητικά κείμενα, που υπογράφει ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης και πεζά κείμενα του Γιώργου Βάλαρη, τα οποία πραγματεύονται κυρίαρχα θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης και της Ελληνικής κοινωνίας, όπως ο έρωτας, η ξενιτιά, η ρωμιοσύνη και ο θάνατος. Όσο για τα εμβληματικά τραγούδια, είναι αυτά που θα συνδέουν την αφήγηση λειτουργώντας ως χορικά. Προσοχή δεν πρόκειται για κλασική αναβίωσης της παράστασης «Όμορφη Πόλη» του 1962 αλλά για ένα νέο οπτικοακουστικό θέαμα με χρήση video art και ζωντανή μουσική ερμηνευμένη από τον Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Συμμετέχει η Σαλίνα Γαβαλά και χορεύει επταμελές μπαλέτο. Κατά την περίοδο των παραστάσεων θα υπάρχουν guest προσκεκλημένοι: Μελίνα Ασλανίδου (22 & 23 Ιανουαρίου), Γιώτα Νέγκα (17 Ιανουαρίου), Μπάμπης Στόκας (θα ανακοινωθεί), Ελένη Τσαλιγοπούλου (29 και 30 Ιανουαρίου).

Ο Γώργος Βάλαρης δήλωσε:

Ελισάβετ Μουτάφη, Δημήτρης Μπάσης, Σαλίνα Γαβαλά, Γιώργος Κιμούλης, Πέγκυ Σταθακοπούλου
Ελισάβετ Μουτάφη, Δημήτρης Μπάσης, Σαλίνα Γαβαλά, Γιώργος Κιμούλης, Πέγκυ Σταθακοπούλου

«Προσπαθούμε να αναβιώσουμε τη θρυλική παράσταση του 1962 –πράγμα δύσκολο– σε μια σύγχρονη “Ομορφη πόλη” του 2020, μέσα από μια πολύμηνη μελέτη της ζωής και του έργου του συνθέτη και ποιητή Μίκη Θεοδωράκη. «Επιμένω στο ποιητής, καθώς τα ποιήματά του –μαζί με κάποια πεζά κείμενα που γράφω με τον Στέλιο Παπαδόπουλο– σφραγίζουν την παράστασή μας και ντύνουν μια παραγωγή που έχει ως άξονα τη μουσική. Η συμβουλή του Μίκη ήταν τα κείμενα να έχουν κάτι καινούργιο. Έτσι, έχουμε μια σύγχρονη πόλη, στην οποία συνυπάρχουν πολλές διαχρονικές επιτυχίες του».


Προπώληση: www.megaron.gr

Το σημείωμα του Μίκη Θεοδωράκη για την παράσταση