Συνέντευξη

Κρατερός Κατσούλης: «Κάποιες φορές το σώμα "μιλάει" περισσότερο και καθαρότερα από το λόγο μας»

Από -

Ο πολυτάλαντος Κρατερός Κατσούλης είναι ένα δημοφιλές πρόσωπο, που με το υποκριτικό του ταλέντο αποτέλεσε κομμάτι επιτυχημένων παραγωγών στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, καθώς και στη σκηνή του θεάτρου. Αεικίνητος και γεμάτος νέες ιδέες, διαρκώς προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να τον απολαύσει σε νέους ρόλους, όπως σε εκείνον του τηλεπαρουσιαστή. Ωστόσο, από το 2020 η ανάγκη του να συστεγάσει όλες τις τέχνες σε έναν δικό του χώρο τον οδήγησε στην ίδρυση του πολυχώρου Modus Vivendi By Krateros Katsoulis, στον οποίο μάλιστα διεξάγει ο ίδιος ένα από τα σεμινάρια που παραδίδονται. Διαχειριστής ενός πολλά υποσχόμενου πολυχώρου, ηθοποιός, τηλεπαρουσιαστής, πατέρας. Ο Κρατερός Κατσούλης μιλάει στο Athinorama.gr για όλες αυτές τις πτυχές του.

Ο σύγχρονος πολυχώρος Τέχνης και Πολιτισμού «Modus Vivendi bKK» έχει μπει στη ζωή μας εδώ και ένα χρόνο και έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Ποια ήταν η έμπνευση που σας οδήγησε στην αναμόρφωση ενός ισογείου γκαράζ σε έναν τόσο φιλόξενο πολυχώρο;
Όλο το εγχείρημα είχε ως αφορμή την προσωπική και εσωτερική μου ανάγκη  να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος. Σκεφτόμουν εδώ και αρκετά χρόνια να προσπαθήσω να  δημιουργήσω ένα χώρο που θα μπορεί να στεγάσει πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους τέχνες, που παρακολουθώντας τις κανείς να κάνει τη ζωή και την καθημερινότητά του πιο ουσιαστική. Με τους συνεργάτες μου θέλουμε να σχεδιάζουμε κάθε σεζόν ένα πρόγραμμα πλήρες, όπου ο καθένας να μπορεί να βρει αυτό που του ταιριάζει!

Το σεμινάριο «Λόγος στο σώμα και Σώμα στο λόγο» πραγματοποιείται υπό τη δική σας καθοδήγηση. Τι επιθυμείτε να πάρουν μαζί τους οι συμμετέχοντες ολοκληρώνοντας τους δύο κύκλους που το αποτελούν;
Το σεμινάριο είναι πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι στο πρόγραμμα του Modus Vivendi. Ξεκινήσαμε το καλοκαίρι με ένα μικρό κύκλο και τώρα συνεχίζουμε δίνοντάς του ετήσια διάρκεια και λειτουργώντας τρία νέα τμήματα. Είναι ένα σεμινάριο που απευθύνεται σε όλους! Σε όλους όσους θέλουν να ανακαλύψουν ή να ξαναθυμηθούν τη χαρά της έκφρασης, της επικοινωνίας, της δημιουργίας. Βεβαίως, αυτό ισχύει και για σπουδαστές και επαγγελματίες καλλιτέχνες. Το σεμινάριο ουσιαστικά συμπυκνώνει όλα αυτά που πιστεύω. Ξεκίνησε με αφορμή το θέατρο και έπειτα δομήθηκε βήμα-βήμα. Ο στόχος είναι να γνωρίσουμε το σώμα μας και τη δική του γλώσσα, δίνοντας του χώρο και χρόνο να εκφραστεί. Με οδηγό την αναπνοή μας, την ενέργεια μας ,τη μουσική, την κίνηση, το Θεατρικό παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό, θα ανακαλύψουμε όχι μόνο τις υπάρχουσες δυνατότητες του, αλλά και νέους τρόπους επικοινωνίας και έκφρασης. Θα εξασκήσουμε την παρατηρητικότητα και τη μνήμη μας, εστιάζοντας στο πώς να είμαστε σωματικά και βιωματικά, στο παρόν και στο τώρα!

banner

«Επιβάλλεται το θέατρο να είναι κομμάτι της εκπαίδευσης και να μην παραγκωνίζεται.»

Yoga Your Voice, Gentle Yoga, Pilates MATwork και σύγχρονος χορός. Το σώμα και η γλώσσα που αναπτύσσει πρωταγωνιστούν στο Modus Vivendi. Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια του σώματος στην καθημερινότητα και την τέχνη;
Το σώμα μιλά. Με τη "στάση" του ενισχύει το λόγο μας. Κάποιες φορές "μιλάει" περισσότερο και καθαρότερα από το λόγο μας, ενώ κάποιες άλλες φορές μπορεί ακόμα και άθελα μας να υπογραμμίζει περισσότερο ή και να αναιρεί το λόγο μας. Έχουμε εντάξει λοιπόν στο πρόγραμμα μας δραστηριότητες όπως το YogaYourVoice, με την εξαιρετική Τζίνα Πούλου, όπου χρησιμοποιώντας απλές ασκήσεις yoga σε συνδυασμό με την τεχνική της φωνητικής, καλούμαστε να ανακαλύψουμε την πραγματική μας φωνή! Φυσικά τόσο ο σύγχρονος χορός όσο και η ήπια Yoga και το Pilates, στοχεύουν στην προσωπική μας έκφραση, την γνωριμία με το σώμα μας και τις δυνατότητές του και πάνω απ’ όλα τη χαρά!

Ο ίδιος βρίσκετε κατφύγιο σε κάποια από αυτές τις τέχνικές όταν βιώνετε στρες ή επιθυμείτε να εκφραστείτε σε επαγγελματικό ή διαπροσωπικό επίπεδο;
Φυσικά! Τα χρησιμοποιώ και στην προσωπική μου ζωή αλλά τα εντάσσω και στο σεμινάριο μου. Φέτος μάλιστα, θα παρακολουθώ κι εγώ ο ίδιος, ως μαθητής, το YogaYourVoice της αγαπημένης μου συνεργάτιδας Τζίνας Πούλου.

Το νέο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που απευθύνονται στους μικρούς φίλους του πολυχώρου, υπόσχεται θεατρικά και αισθητηριακά εργαστήρια για παιδιά ακόμη και δέκα μηνών. Ποιοι είναι οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει να αναπτύξουν την έκφραση των νεαρών συμμετεχόντων και ποια είναι η φιλοσοφία αυτών και του Modus Vivendi;
Έχουμε μια υπέροχη συνεργασία με τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος, για την οποία είμαστε πολύ περήφανοι! Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Μικρού Νότου, η Χρύσα Διαμαντοπούλου, πέραν από ένα χαρισματικό πλάσμα, είναι και μια επαγγελματίας που υπηρετεί το παιδικό θέατρο και τις εκπαιδευτικές δράσεις που αφορούν παιδιά, με σεβασμό και αγάπη, έχοντας πλάι της πάντα έμπειρους εμψυχωτές. Στο χώρο μας θα στεγάζονται εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά εργαστήρια από βρέφη 10 μηνών έως παιδιά ΣΤ δημοτικού. Αισθητηριακά παιχνίδια – messy play, θεατρικό εργαστήρι και μουσικοκινητική αγωγή. Στην αυλή του Modus Vivendi πραγματοποιούνται επίσης θεατρικές παραστάσεις για παιδιά, το «Γύρω Γύρω Μήνες» και «Ο Ραφτάκος των λέξεων». Και οι δύο παραστάσεις έχουν τη σφραγίδα της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος. Στόχος και των δύο μας είναι το Modus Vivendi να γίνει ένας χώρος, όπου γονείς και παιδιά θα νιώθουν ασφάλεια και θα συμμετέχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες, που έχουν σχεδιαστεί με γνώση και αγάπη.

Ο ίδιος είστε πατέρας δύο παιδιών. Ποιοι λόγοι θα σας έπειθαν να εμπιστευτείτε την ψυχαγωγία τους στον πολυχώρο «Modus Vivendi»;
Όπως ανέφερα και προηγουμένως, το κομμάτι το εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό που αφορά τα παιδιά, φέρει τη σφραγίδα της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος. Μια ομάδα που έχει αποδείξει την αξία της στο πέρασμα των χρόνων στο κομμάτι αυτό. Μαζί διοργανώσαμε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο καλλιτεχνικό camp, στο οποίο συμμετείχαν οι μικροί μας φίλοι, και τα σχόλια και οι εντυπώσεις που εισπράξαμε από γονείς και παιδιά ήταν τόσο ενθαρρυντικά, που μας έδωσαν όρεξη και κουράγιο να συνεχίσουμε ακάθεκτοι! Άλλωστε, ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει!

Βλέπετε θέατρο με τα παιδιά σας; Ποιες παραστάσεις έχουν λατρέψει;
Έχουμε λατρέψει το «Ραφτάκο των λέξεων»! Είναι ένα σύγχρονο παραμύθι που ζεσταίνει τις καρδιές μικρών και μεγάλων. Είναι μάλιστα μεγάλη μας χαρά που η παράσταση αυτή πραγματοποιείται στην αυλή του Modus Vivendi. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν για όλες τις Κυριακές του Οκτωβρίου στις 11.00 το πρωί. Η μέχρι τώρα προσέλευση του κόσμου και η ανταπόκρισή του είναι συγκινητική.

Πιστεύετε πως το παιδικό θέατρο στη χώρα μας βρίσκεται σε ανοδική πορεία;
Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν ομάδες που ασχολούνται με το παιδικό θέατρο, αντιμετωπίζοντας και προσεγγίζοντάς το με σεβασμό και αγάπη. Επιβάλλεται το θέατρο να είναι κομμάτι της εκπαίδευσης και να μην παραγκωνίζεται. Όλοι μας έχουμε ανάγκη να εκφραστούμε και να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας... Πόσω μάλλον τα παιδιά μας!

«Στόχος και τον δύο μας είναι το Modus Vivendi να γίνει ένας χώρος όπου γονείς και παιδιά θα νιώθουν ασφάλεια και θα συμμετέχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστεί με γνώση και αγάπη.»

Το πρώτο τρίμηνο της θεατρικής σεζόν ξεκινά με πάνω από 130 παραστάσεις. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για το ελληνικό θέατρο όπως διαμορφώνεται;
Ολόκληρος ο κλάδος του Πολιτισμού αλλά και ο δικός μας πολυχώρος επλήγη από την πανδημία. Παραμείναμε κλειστά για αρκετό διάστημα. Προσπαθήσαμε παρόλες τις δυσκολίες να κρατήσαμε την επαφή με το κοινό μας μέσω διαφόρων οnline δράσεων για παιδιά και ενήλικες, που επ’ ουδενί  όμως δεν αντικαθιστούν τη δια ζώσης λειτουργία. Είναι ελπιδοφόρο που οι καλλιτέχνες πιάνουν ξανά το νήμα της δημιουργίας και είναι έτοιμοι να βρεθούν και πάλι κοντά στο κοινό.

Πού θα σας δούμε φέτος στο θέατρο, στο σινεμά και την τηλεόραση;
Το καλοκαίρι που μας πέρασε είχα την χαρά και την τιμή να συμμετάσχω στα γυρίσματα της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη» σε σκηνοθεσία του Γρηγόρη Καραντινάκη. Το έργο είναι βασισμένο στην πραγματική ιστορία της οικογένειας Μπαλτατζή από τη Σμύρνη, που αφανίστηκε και πήρε το δρόμο της προσφυγιάς. Τα γυρίσματα έγιναν  στην Μυτιλήνη και την Αθήνα. Είναι μια από τις πιο μεγάλες παραγωγές που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα, με ένα εξαιρετικό καστ Ελλήνων και διεθνών ηθοποιών. Στην παρούσα φάση, σχεδιάζω μαζί με τους συνεργάτες μου το νέο πρόγραμμα του Modus Vivendi που εμπλουτίζεται συνεχώς με ποικίλες δραστηριότητες, ενώ παράλληλα το σεμινάριο μου «Λόγος στο σώμα και Σώμα στο λόγο» πρόκειται να ξεκινήσει από τις 4 Οκτωβρίου.Για περισσότερες πληροφορίες για τον πολυχώρο Modus Vivendi και τις δράσεις του για παιδιά και ενήλικες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:https://www.kraterosmodusvivendi.gr/about.
Modus Vivendi by Krateros Katsoulis/ Βριλήσσια, Τροίας 1/ Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2106892276.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου