Νέα

«Κοντέσσα Βαλέραινα» η Αιμιλία Υψηλάντη

Από -

Αιμιλία Υψηλάντη
Αιμιλία Υψηλάντη

Η Αιμιλία Υψηλάντη δεν έμεινε ποτέ με τα χέρια σταυρωμένα. Από τις εποχές που οι σκηνές της πόλης ήταν λιγότερες και το θέατρο μετρούσε λίγους αλλά φανατικούς θεατές πάντα ήξερε μέσα της τι πραγματικά ζητάει από το θέατρο και πάλεψε να το κατακτήσει. Έχοντας αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στους συνεργάτες της προγραμματίζει μέσα σ’ αυτές τις ασφυκτικές για την ελληνική κοινωνία συνθήκες τις παραστάσεις της επόμενης θεατρικής σεζόν. Μια από αυτές θα είναι η θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος «Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» του Γρηγορίου Ξενόπουλου. Η Ρούλα Πατεράκη υπογράφει τη σκηνοθεσία και την δραματουργική μεταγραφή του έργου.

Η Πατεράκη λατρεύει να βαδίζει σε λογοτεχνικά μονοπάτια. Αν θυμόσαστε, το 2011, είχε παρουσιάσει μια εξαιρετική θεατρική μεταφορά του «Κόκκινου βράχου» του Ξενόπουλου στο Εθνικό σε μια παράσταση πλημμυρισμένη στις καντάδες και στη χαρμολύπη του έρωτα. «Είμαι χαρούμενη γι αυτή τη συνεργασία» μας είπε η Αιμιλία Υψηλάντη. «Έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν κι έχω να πω ότι είναι μια χαρισματική επαγγελματίας του θεάτρου. Εκτός της σκηνοθεσίας η Ρούλα υπογράφει και την δραματουργική μεταγραφή του κειμένου». Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 30 Οκτωβρίου στο Αργώ.

Ρούλα Πατεράκη
Ρούλα Πατεράκη

Μιλώντας με την Αιμιλία Υψηλάντη για το έργο μας είπε: «Το μυστικό της «Κοντέσσας Βαλέραινας» είναι ένα κοινωνικό δράμα. Αγαπώ πολύ τα έργα του Ξενόπουλου. Το συγκεκριμένο ωστόσο, είναι το έργο που όλοι γνωρίζουν τον τίτλο του αλλά δεν το έχουν δει. Πολλά χρόνια τώρα το σκεφτόμουν. Ο Ξενόπουλος πάντα επίκαιρος. Το έργο μιλάει για τη σύγκρουση των γενεών, των διαφορετικών τρόπων που αντιμετωπίζει κάθε γενιά τα προβλήματα της ζωής. Ο αξιακός κώδικας των τριών γενεών της οικογένειας είναι ολότελα διαφορετικός και αυτό επιφέρει δυνατές συγκρούσεις. Και γεννάται το ερώτημα; ποιος έχει δίκιο; όμως όπως όλοι ξέρουμε η ζωή πάντα επιφυλάσσει το δικό της τέλος».