Συνέντευξη

Κωνσταντίνος Ρήγος: «Η στάση της κοινωνίας απέναντι στο σεξ είναι ενοχική»

Από -

Η κουλτούρα του πορνό συναντά τις υπαρξιακές αγωνίες και το μετα­φυσικό στο θεατρικό έργο της Έλενας Πέγκα «Πορνοστάρ - Η αόρατη βιομηχανία του σεξ». Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Ρήγος μας μίλησε­ για το έργο και την παράσταση που θα παιχτεί στην Πειραιώς 260 (23-25/6).

banner

Από πού άντλησε η Έλενα Πέγκα την έμπνευσή της για τη συγγραφή του έργου;
Την αφορμή έδωσαν δύο διηγήματα του Ρομπέρτο Μπολάνιο, η «Προεικόνιση του Λάλο Κούρα» και το «Τζοάννα Σιλβέστρι». και τα δύο αναφέρονται σε πορνοστάρ. Η Έλενα όμως έγραψε μια διαφορετική ιστορία με άλλη πλοκή.

Η ανάγκη για αποδοχή, η αγάπη, η μοναξιά, το κενό απασχολούν τους ήρωες του Χιλιανού συγγρα­φέα. Συμβαίνει το ίδιο και με τους ήρωες της Πέγκα;
Εδώ κυριαρχούν το κενό και η μοναξιά. Ο κεντρικός ήρωας, ο Λάλο, τον οποίο ερμηνεύει ο Γιάννης Νιάρρος, αναζητά τον πατέρα του στο πρόσωπο ενός πορνοστάρ της δεκαετίας του ’90. Η μάνα του, πορνοστάρ κι εκείνη, έχει πεθάνει, οπότε το να τον συναντήσει αποκτά διαστάσεις εμμονής, παρότι υπάρχουν στοιχεία ότι μπορεί και να μην είναι ο πραγματικός του πατέρας. Ψάχνει να βρει τη ρίζα του για να κρατηθεί. θέλει να μάθει αν είναι «προϊόν» αγάπης ή ένα τυχαίο «προϊόν».

Πού διαδραματίζεται το έργο;
Ο Λάλο συναντά έναν σκηνοθέτη ταινιών ερωτικού περιεχομένου –τον ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης–, ο οποίος ζει απομονωμένος στη Σαρωνίδα και από αυτόν παίρνει την πληροφορία για μια Ιταλίδα πορνοστάρ που είχε σχέση με τον Τζακ, τον υποτιθέμενο πατέρα­ του. Ο τελευταίος ζει λιτά σε ένα μπανγκαλόου στο Λος Άντζελες. Στο έργο όλα διαδραματίζονται σε ένα πλατό όπου γυρίζεται μια ταινία πορνό. Μέσα από το γύρισμα ζωντανεύει το παρελθόν. υπάρχει κάτι μεταφυσικό. Ο Λάλο βρίσκεται ξαφνικά στα σημεία όπου έχουν γυριστεί σκηνές ταινιών ερωτικού περιεχομένου σε άλλη συνθήκη πια.

Η πορνογραφία δίνει το έναυσμα­ να ξεδιπλωθεί ένα υπαρξιακό δράμα;
Είναι το έναυσμα για να δούμε τη μοναξιά αυτών των ανθρώπων. Τόσο ο Τζακ, τον οποίο υποδύεται ο Λαέρτης Μαλκότσης, όσο και η Τζοάνα, που είναι η Θεοδώρα Τζήμου, έχουν χάσει κάθε ενδιαφέρον για το σεξ και τη ζωή. Δεν υπάρχει κανένα φως στη ζωή τους.

Παρότι το πορνό περιβάλλεται κοινωνικά με απαξία, η επιρροή του είναι τεράστια. Πώς εξηγείται αυτό;
Από τη μία υπάρχει το απαγορευμένο και από την άλλη το ένστικτο του ανθρώπου. Η ανάγκη να ταυτιστείς με κάτι άλλο πέρα από εσένα περιέχει κάτι απελευθερωτικό. Ό,τι δεν μπορούμε να βιώσουμε το φαντασιωνόμαστε. Τους πρωταγωνιστές αυτών των ταινιών τους αντιμετωπίζουμε σαν να κάνουν κάτι πάρα πολύ κακό, ενώ στην πραγματικότητα έχουν κάνει κάτι το οποίο όλοι οι άλλοι κάνουν ιδιωτικά. Είναι κι εκείνοι ηθοποιοί, απλώς η δράση τους είναι τελείως διαφορετική. Επειδή­ η στάση της κοινωνίας απέναντι στο σεξ είναι ενοχική, ενοχοποιούμε και τους ερμηνευτές.

Οι ταινίες ερωτικού περιεχομένου θα υπάρχουν όσο υπάρχει το ενδιαφέρον του κόσμου γι’ αυτές. Είναι προϊόντα που καταναλώνονται ιδιωτικά και όλοι έχουμε σύνδεση, άσχετα αν δεν το λέμε. Στη δημόσια εκτέλεση υπάρχει μια αμηχανία. Σε μια πρόβα έβαλα να δούμε σκηνές από ταινία πορνό και ούτε κι εγώ μπορούσα να την παρακολουθήσω μαζί με τους άλλους. Υπάρχει ένα ταμπού που κουβαλάμε.

banner