Κριτική

Κατερίνα

Από -

Ένα βιωματικό μυθιστόρημα γίνεται αφορμή για ένα αλησμόνητο σόλο από τη Λένα Παπαληγούρα, σε μια παράσταση χειροποίητη, τρυφερή, επικοινωνιακή και απροσδόκητα «ηθική».

banner

Πώς μιλάς για την ψυχική ασθένεια της μητέρας σου; Ο Αύγουστος Κορτώ το έκανε γράφοντας βιωματικά «Το βιβλίο της Κατερίνας» (2013, εκδ. Πατάκη), ένα μυθιστόρημα σε πρώτο πρόσωπο, με τη διπολική αυτόχειρα μητέρα­ του να αφηγείται μετά θάνατον τη ζωή (και την αυτοκτονία) της. Ο Γιώργος Νανούρης το διασκεύασε χωρίς να αλλοιώσει το ιλαροτραγικό ύφος και τον ιδιωτικό του τόνο σε μια παράσταση «με ψυχή». Δεν κάνει ένα φορμαλιστικό «ζωντανό αναλόγιο», ούτε ένα στερεοτυπικά χαριτωμένο μονόλογο με εναλλάξ μελοδραματικές κορόνες και κωμικές ανάπαυλες. Αντίθετα, με ένα φακό ανά χείρας φωτίζει την πρωταγωνίστριά του, παίζοντας με τη μεγεθυσμένη σκιά της. Κάποια στιγμή το μικρόφωνο που εκείνη κρατά «γίνεται» μαχαίρι. Κάποια άλλη ο βαρύς ίσκιος της την αφανίζει. Ένας new age τροβαδούρος, ο Λόλεκ, τη συνοδεύει.

Η αισθητική φόρμα τού «τρυφερά χειροποίητου», αν κι ενδιαφέρουσα­, δεν αποκαλύπτει απαραίτητα κάτι­ συναρπαστικό για το περιεχόμενο­. πρόκειται για μια «κατασκευή» που κάλλιστα αξιοποιείται σε διάφορες δραματουργίες. Εν τω μεταξύ, η αμήχανη σκηνική παρουσία του μουσικού αναιρεί το πιθανότατα πολύ ταιριαστό ύφος μιας θεατρικής μπαλάντας για τη μανιοκατάθλιψη, ενώ η εμφάνιση του σκηνοθέτη ως alter ego του Κορτώ φαντάζει περιττή. Υπάρχει όμως κάτι που υπερβαίνει εξίσου το κείμενο όσο και την παράσταση: η Λένα Παπαληγούρα. Διατρέχει με αδιαπραγμάτευτη φυσικότητα τις ηλικίες και τις ψυχικές διακυμάνσεις της ηρωίδας της, επιστρατεύοντας ένα εντελώς προσωπικό υποκριτικό ιδίωμα. Με τη μεστή φωνή και την ψυχοσωματική της ετοιμότητα, τη ρέουσα και πάλλουσα ενέργειά της παραδίδει μια θαυμαστά ώριμη ερμηνεία-εμβριθές πορτρέτο­ της διπολικής διαταραχής, διαποτισμένο με λυτρωτικό αυτοσαρκασμό­. Κι όμως δεν δείχνει να μπαίνει στον πειρασμό να... παίξει μόνη της. Τουναντίον «προστατεύει» και «φροντίζει» τους συμπαίκτες της. Και αυτό­ φανερώνει μια ηθοποιό με ήθος και κάτι εξίσου σπάνιο: απουσία ναρκισσισμού.

ΘΗΣΕΙΟΝ Τουρναβίτου 7, Ψυρρή, 2103255444. Διάρκεια: 80΄.

banner

Σχετικά Θέματα