Focus

«Κάρμεν» και «Αδελφοί Καραμάζοφ»: Δυο χοροδράματα πλούσια σε ένταση και συναίσθημα

Δυο εμβληματικές χορευτικές παραστάσεις έρχονται στις οθόνες από το Christmas Theatre. Ποιες είναι, ποιοι τις χορογραφούν και γιατί αξίζει να τις δείτε;

banner

«Κάρμεν»

Το έργο
Η μεταφορά της «Κάρμεν» ως μουσικής, χορευτικής και ταυτόχρονα θεατρικής παράστασης στη σκηνή συνέπεσε με την στιγμή που ο διάσημος σκηνοθέτης Κάρλος Σάουρα ολοκλήρωνε την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία με τον Αντόνιο Γκάδες το 1983. Η τεράστια επιτυχία της ταινίας οδήγησε τους δυο άνδρες στην δημιουργία της παράστασης που έχει υμνηθεί για την πρωτοπορία της και που ενέταξε το φλαμένκο στις μεγαλύτερες παγκόσμιες σκηνές χορού δίνοντας βήμα για την εξέλιξή του.

Ο χορογράφος
Ο Αντόνιο Γκάδες, πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του Ballet Nacional de España μετά από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1978, υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους εκπρόσωπους του φλαμένκο, του 20ού αιώνα. Τόσο ως χορευτή όσο και ως χορογράφο ανέδειξε κάτι το οποίο πίστευε με πάθος, ότι  ο χορός δεν είναι παρά μια πνευματική κατάσταση. «Δεν ζεις για να χορεύεις, χορεύεις επειδή ζεις»  ήταν η φιλοσοφία του.Highlights
Πηγή έμπνευσης γι’ αυτή την αισθησιακή παράσταση, που αναδεικνύει το φλαμένκο σε χορό της ισπανικής ψυχής, είναι η νουβέλα του 19ου αιώνα, γραμμένη από τον Προσπέρ Μεριμέ, με ηρωίδα την Κάρμεν και κύριο θέμα μια ερωτική ιστορία: μια γοητευτική τσιγγάνα γίνεται το αντικείμενο του πόθου και της φονικής αντιζηλίας ανάμεσα σε έναν αξιωματικό κι έναν ταυρομάχο. Εμείς θα δούμε την ιστορία να χορεύεται εκρηκτικά με πρωταγωνίστρια την κορυφαία σολίστ Βανέσα Βέντο.

Μετάδοση την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου ώρα 8 μ.μ., το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου ώρα 4 μ.μ., 8 μ.μ., την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου ώρα 4 μ.μ., 8 μ.μ. και τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου ώρα 8 μ.μ. Τιμή κωδικού € 10. Πληροφορίες: 2117701700. Προπώληση κωδικών από τη viva (www.viva.gr) και το Christmas Theater (www. christmastheater.gr)

«Αδελφοί Καραμάζοφ»

Το έργο
Το μπαλέτο «Αδελφοί Καραμάζοφ» είναι μια νέα χορογραφική ερμηνεία του ομώνυμου μυθιστορήματος του Ντοστογιέφσκι από τον Μπόρις Άιφμαν, υπό τους ήχους της μουσικής των Σεργκέι Ραχμάνινοφ, Ρίχαρντ Βάγκνερ και Μοντέστ Μουσόργκσκι. Έχοντας επανεξετάσει και επεξεργαστεί εκ νέου τη δική του παλαιότερη παγκοσμίου φήμης παραγωγή του 1995 «The Karamazovs», που βασίστηκε επίσης σε αυτό το διαχρονικό αριστούργημα της ρωσικής λογοτεχνίας, ο Άιφμαν δημιούργησε ένα ψυχόδραμα, πλούσιο σε σκέψη και συναίσθημα.


Ο χορογράφος
Παιδί της περεστρόϊκα ο Μπόρις Άιφμαν τόλμησε τη ρήξη με την μπαλετική παράδοση της χώρας του και εγκαινιάζοντας μια έντονα προσωπική διαδρομή. Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, με την κίνηση θέλει κυρίως να εκφράσει συγκίνηση, συναίσθημα, εκφράσεις αισθητικής ανάγκης.Highlights
Με ένα θίασο ευκίνητο, όμορφο και καλά εκπαιδευμένο, η χορογραφία προσεγγίζει τις βασικές ιδέες του μυθιστορήματος, ενώ επεκτείνει τις δυνατότητες της γλώσσας του σώματος ως τρόπο εξερεύνησης του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου. Ο  Άιφμαν έχει δηλώσει: «Έχω επικεντρωθεί στα σημεία του μυθιστορήματος όπου οι βασικοί χαρακτήρες αντιμετωπίζουν εσωτερικές συγκρούσεις. Είναι τα σημεία της πάλης ανάμεσα στο καλό και το κακό, αυτό το μυστήριο της ανθρώπινης καρδιάς όπου ο Θεός και ο διάβολος πολεμούν..»


Μετάδοση το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου ώρα 8 μ.μ. Τιμή κωδικού € 15. Πληροφορίες: 2117701700. Προπώληση κωδικών από τη viva (www.viva.gr) και το Christmas Theater (www. christmastheater.gr)

banner