Θέμα

Ιστορίες γυναικών που συγκλόνισαν στη σκηνή

Από -

«Κυρά της Ρω»

Η Φωτεινή Μπαξεβάνη έχει ταξιδέψει πολλά χιλιόμετρα -από την Κύπρο και τις ΗΠΑ μέχρι την Αυστραλία- με την συγκλονιστική παράσταση «Κυρά της Ρω» που βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Γιάννη Σκαραγκά. Φέτος, η διακεκριμένη ηθοποιός περιοδεύει εκ νέου στα φεστιβάλ της Αττικής με την παράσταση να παρουσιάζεται σε νέα σκηνοθεσία του Σταύρου Λίτινα και δική της μουσική. Πιο συγκεκριμένα, την ιστορία της Δέσποινας Αχλαδιώτη, μέλος της Αντίστασης στην Κατοχή, που επί 40 χρόνια (από το 1943 ως το θάνατό της) ύψωνε την ελληνική σημαία στην ακριτική νησίδα Ρω κοντά στο Καστελόριζο, θα ακούσουμε στις 19/9 στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού.

«Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν»

Δέκα χιλιάδες θεατές έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα τα πολυταξιδεμένα «Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν» σε διασκευή, σκηνοθεσία και ερμηνεία της Χριστίνας Αλεξανιάν που θα δούμε στο Κηποθέατρο Παπάγου στις 21/9. Η παράσταση μεταφέρει στο θέατρο τη συγκινητική και συνάμα καθηλωτική μαρτυρία της Ανζέλ Κουρτιάν από το ομώνυμο βιβλίο. Μιας Αρμένιας που ζει πλέον στην Ελλάδα και χρόνια μετά τον ξεριζωμό από την πατρίδα της, αφηγείται το οδοιπορικό του διωγμού της οικογένειάς της και ολόκληρου του έθνους της. Από την Προύσα και τη Γενοκτονία των Αρμενίων (1915) ως τη Σμύρνη και τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922) κι από εκεί στην Κρήτη και την Κοκκινιά. Η Ανζέλ μοιράζεται την ιστορία της έτσι όπως την έζησε ως παιδί και μέσα από τα μάτια της αντικατοπτρίζεται ο φόβος του πολέμου, η προσφυγιά αλλά και οι χαρές, τα γέλια, οι μουσικές και τα τραγούδια που σημάδεψαν τη ζωή της.

«Εγώ η Ποντία Σεβάς Χανούμ»

Στο Παναιτώλιο Δήμου Ν. Ιωνίας στις 22/9 η Πωλίνα Γκιωνάκη ζωντανεύει ξανά στη σκηνή την ιστορία της ασυμβίβαστης Σεβάς Χανούμ, της ιέρειας του underground ρεμπέτικου, κατά κόσμον Σεβαστής Παπαδοπούλου, που έζησε τη νύχτα την εποχή του Τσιτσάνη και της Μπέλλου. Σεβάς Χανούμ τη βαφτίζει ο Τζίμης ο Χονδρός, για να ταιριάζει με τα ανατολίτικα τραγούδια που τραγουδούσε, ο οποίος διαφημίζει στις εφημερίδες της εποχής «τη Νέα ανακάλυψη Σεβάς Χανούμ, την ωραία του Πέραν». Το έργο του Γιώργου Χρονά που σκηνοθετεί ο Μανώλης Ιωνάς, αποκαλύπτει επίσης τον άγνωστο έρωτα της με τον Στέλιο Καζαντζίδη. Συμπρωταγωνιστεί ο Λευτέρης Παπανικολάου Γκιωνάκης.

banner