Πήγα είδα

Η «Θεογονία» της Σοφίας Πάσχου είναι ένα σκέρτσο πάνω στη ζωή

Από -

Η Σοφία Πάσχου είναι η σκηνοθέτις που ξέρει πώς να δημιουργεί μια παράσταση από το τίποτα, μέσα από αυτοσχεδιαστικά παιχνίδια με καλοκουρδισμένα εργαλεία τη φωνή, το σώμα, το ρυθμό και τη φαντασία. Αν θεωρήσουμε ότι αφηγηματικό ποίημα «Θεογονία» του Ησίοδου είναι ένα χαοτικό παιχνίδι που ξετυλίγει το νήμα της δημιουργίας του κόσμου, η ιδέα της Πάσχου και της ομάδας της Patari να τη συνδέσουν με ένα νυφιάτικο γλέντι δεν φαντάζει παράλογη.

Η παράσταση «Θεογονία, ένα μεγάλο γλέντι» βάζει δυο διαφορετικούς χρονικά κόσμους, το χθες και το σήμερα, να συνομιλήσουν κάτω από ένα κοινό παρονομαστή, την ένωση και τη γέννηση. Τις μικρές θεογονίες που συμβαίνουν στη ζωή, τον έρωτα, το γάμο, την ένωση, μεταφέρει στη σκηνή η Πάσχου δημιουργώντας ένα σύμπαν φτιαγμένο, πρωτίστως, από ανθρώπινα υλικά. Για 90 λεπτά το καθημερινό συναντά την αλληγορία της μυθολογίας κι εκεί που εκτινασσόμαστε στο σύμπαν και βλέπουμε τη συνάντηση της Νύχτας και της Ημέρας στον Τάρταρο ή την έλευση του Κρόνου που εκδικείται, ζούμε τη χαρά ενός γαμήλιου γλεντιού, σήμερα, την ερωτική περιέργεια, τις αναστολές, τις συστολές, την επιπολαιότητα μέχρι το φόβο απέναντι στο άγνωστο. Κι αυτό που απορρέει εν τέλει από την συνένωση δυο διαστάσεων είναι η χαρά της ζωής. Όλα κάποτε αρχίζουν όλα κάποτε τελειώνουν, μοιάζει να μας λέει η δροσερή παράσταση, το γλέντι είναι εδώ, ας χορέψουμε!

Μια καλύτερη συμπύκνωση στο δραματουργικό υλικό θα ήταν χρήσιμη κι αυτό γιατί η εναλλαγή αλλεπάλληλων γεγονότων εμποδίζει τον θεατή να σταθμεύσει στις καταστάσεις που σχηματοποιούνται στη σκηνή. Θαυμάσαμε όμως την ενέργεια και τη θεατρικότητα της παράστασης κι εκείνο που ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον πήχη είναι οι αυτοσχεδιασμοί και οι ερμηνείες των ικανότατων ηθοποιών στους πολυάριθμους ρόλους τους. Οι Θεοδόσης Κώνστας, Θάνος Λέκκας, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Κίττυ Παϊταζόγλου, Εριφύλη Στεφανίδου, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος και Αποστόλης Ψυχράμης αποδεικνύονται ηθοποιοί-πολυεργαλείο και είναι αποκάλυψη ο τρόπος με τον οποίο εντάσσεται στην ερμηνευτική ομάδα η χορεύτρια Χαρά Κότσαλη. Η παράσταση παίχτηκε στη Μικρή Επίδαυρο και σήμερα, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου έχετε μια και μοναδική ευκαιρία να την δείτε σ'  ένα μαγικό χώρο, στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας.