Νέα

Η Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία αναζητά νέες φωνές

Από -

Μετά από δύο χρονιές γεμάτες καινοτομία και δημιουργικότητα, η Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία, ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της για να υποδεχθεί τους νέους σπουδαστές που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη συγγραφή θεατρικών κειμένων. Στα μέσα του Οκτωβρίου 2021, αναμένεται να ξεκινήσει ένα νέο έτος με τις προσδοκίες των διδασκόντων να αποκτούν άλλες διαστάσεις. Αυτό προκύπτει από την αξιοσημείωτη πρόοδο που σημείωσαν οι συμμετέχοντες τα δύο προηγούμενα έτη.

Προτού περάσουμε στα σχέδια της σχολής για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, αξίζει να δούμε τι έχει καταφέρει η σχολή θεατρικής γραφής του Θεάτρου Πορεία μέχρι σήμερα. Βασικοί εισηγητές των 2 τμημάτων που σχηματίστηκαν την περσινή χρονιά, ήταν οι Θανάσης Τριαρίδης και Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης και βοηθός εισηγητής ο Μάνος Κουνουγάκης. Οι 15 σπουδαστές-συγγραφείς του τμήματος Γενικής Πυροδότησης και οι 16 σπουδαστές-συγγραφείς του τμήματος Εξειδίκευσης, έγραψαν συνολικά 52 έργα, τα οποία δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Θεάτρου Πορεία.

Για την ευρεία διάδοση των έργων, ο Πάτροκλος Σκαφίδας προχώρησε στην κινηματογράφηση 31 αποσπασμάτων σε συνθήκη αναλογίου από 31 έργα (ένα από κάθε σπουδαστή-συγγραφέα). Κορυφαίοι ηθοποιοί του ελληνικού θεάτρου όλων των γενεών ένωσαν τις δυνάμεις τους συμμετέχοντας στα αξιόλογα αποσπάσματα και ανεβάζοντας το επίπεδο ακόμη πιο ψηλά.

banner

Μια επιτροπή του Θεάτρου Πορεία, αποτελούμενη από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του, Δημήτρη Τάρλοου, τον συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη και την δραματολόγο-Μεταβατική Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου Έρι Κύργια, ξεχώρισε τον Μάιο του 2021 τα έργα «Labor» της Ανθής Τσιρούκη και «Νυχιάγκ» της Ευαγγελίας Γατσωτή για να ενταχθούν στο ρεπερτόριο του θεάτρου τη σεζόν 2021-2022 στα πλαίσια της δράσης Νέο Αίμα, όπως και το «Garamond 12» της Μαρίας Δριμή που θα παρουσιαστεί τη σεζόν 2022-2023.

Όσοι επιθυμούν να δουν τη γραφή τους να εξελίσσεται διαρκώς και τα δημιούργηματα τους να παίρνουν σάρκα και οστά, δεν έχουν παρά να ενταχθούν στα νέα τμήματα της Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία. Το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, η Σχολή με εισηγητές τους συγγραφείς Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και Θανάση Τριαρίδη και βοηθούς εισηγητές τους Μάνο Κουνουγάκη και Ανθή Τσιρούκη θα ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου.

Η φοίτηση περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους ετήσιους κύκλους: τον Κύκλο Γενικής Πυροδότησης (Εισαγωγή) και τον Κύκλο Εξειδίκευσης. Στόχος τους αποτελεί η παραγωγή δύο νέων έργων από κάθε σπουδαστή μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Οι συμμετέχοντες στους δύο Κύκλους της Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής θα προκύψουν κατόπιν αποστολής βιογραφικού και δείγματος γραφής έως τις 29 Σεπτεμβρίου στην ειδικά διαμορφωμένη φόρμα στο site της Σχολής.

Την προκήρυξη ενδιαφέροντος και τους όρους συμμετοχής μπορείτε να βρείτε εδώ.


Στους συνδέσμους που ακολουθούν, μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τα έργα που γράφτηκαν τα προηγούμενα έτη και από τα αποσπάσματα που δραματοποιήθηκαν αντίστοιχα.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου