Νέα

Η «Συνοικία το όνειρο» τον Οκτώβριο στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Από -

Ο έμπειρος σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης ετοιμάζει μια πολύ ενδιαφέρουσα θεατρική πρόταση για τον επόμενο χειμώνα, ανεβάζοντας στην κεντρική σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου τη «Συνοικία το όνειρο». Το κείμενο της παράστασης βασίζεται στο σενάριο που υπέγραψαν για την ομώνυμη ταινία του 1961, σε σκηνοθεσία Αλέκου Αλεξανδράκη, ο Τάσος Λειβαδίτης και ο Κώστας Κοτζιάς. Πρωταγωνιστικό ρόλο στη «Συνοικία το όνειρο», από τα πρώτα κινηματογραφικά δείγματα του ελληνικού νεορεαλισμού μετά τη «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη, κατέχουν η μουσική και τα τραγούδια που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης για την ταινία, ανάμεσα τους το «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» που τραγούδησε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, τα οποία θα ερμηνευθούν στην παράσταση ζωντανά από τον Ζαχαρία Καρούνη με τη συνοδεία ορχήστρας.

Η σκληρή πραγματικότητα που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι μιας προσφυγικής γειτονιάς της Αθήνας τη δεκαετία του ‘60, οι περιπέτειες, οι έρωτες και οι μικρο-κομπίνες τους βρίσκονται στο επίκεντρο της ιστορίας. Χαρακτηριστικό είναι, βέβαια, ότι ποτέ δεν παύουν να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον. Μια συνθήκη την οποία μπορούμε εύκολα να παραλληλίσουμε και με το αβέβαιο σήμερα. Στους ρόλους που ερμήνευσαν στην ταινία ο Μάνος Κατράκης, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, η Αλίκη Γεωργούλη και η Αλέκα Παΐζη, θα δούμε από τις 9 Οκτωβρίου επί σκηνής τους Μάνο Βακούση, Γιωργή Τσαμπουράκη, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου και Κατερίνα Σπάρταλη αντίστοιχα. Εξίσου σημαντικοί συντελεστές συμπληρώνουν την καλλιτεχνική ομάδα: η Έρση Δρίνη υπογράφει τα σκηνικά, ο Γιάννης Μετζικώφ τα κοστούμια και ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος τους φωτισμούς.

Το σημείωμα του σκηνοθέτη Σωτήρη Χατζάκη για την παράσταση

«Ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ακολουθώντας τα βήματα του Ιταλικού Νεορεαλισμού, δημιουργεί μία έξοχη ταινία-τοιχογραφία της Ελλάδας, που έγινε θρύλος. Λογοκρίθηκε, κόπηκαν σκηνές, εξαφάνισαν τα αρνητικά… Ακόμη και έτσι όμως, δεν παύει μέχρι και σήμερα να μας αγγίζει βαθιά μέσα από τις ανθρώπινες ιστορίες που αφηγείται. Μικροί άνθρωποι, μεγάλα όνειρα, έρωτες, καυγάδες, προσδοκίες, γλέντια, θρήνοι, μα πάνω απ΄ όλα μία μεγάλη συλλογική καρδιά. Η καρδιά της Κοινότητας, της αγάπης, της αλληλεγγύης, της συγχώρεσης και της προσδοκίας για ένα καλύτερο μέλλον… Τόσο επίκαιρα και σύγχρονα… Και θα συνεχίσουν να είναι, όσο η Ελληνική ψυχή παραμένει ζωντανή και όσο εξακολουθούν να υπάρχουν ανέστιοι και αποσυνάγωγοι της κοινωνίας».

banner

­© φωτογραφιών: Αγγελική Κοκκοβέ.

i Προπώληση μέσω viva.gr

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου

Σχετικά Θέματα