Νέα

Η σαιξπηρική «Τρικυμία» της ομάδας Ρόδα στο θέατρο Πέτρας

Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη της προσέγγιση πάνω στην «Τρικυμία» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, η ομάδα Ρόδα της Μαρίας Περετζή παρουσιάζει εκ νέου την παράσταση στο θέατρο Πέτρας στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου, σε δική της σκηνοθεσία. Η πολυμελής ομάδα, που μετρά περισσότερα από είκοσι χρόνια πορείας, δημιουργεί παραστάσεις με βασικά υλικά το χορό, το θέατρο και τη μουσική, με ένα ρεπερτόριο που εστιάζει σε διαχρονικά και πανανθρώπινα κείμενα, μεγάλους μύθους και έπη της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, όπως τα «Γκιλγκαμές», «Αμφιάραος» και «Ραμαγιάνα». Αυτό που χαρακτηρίζει την ομάδα Ρόδα είναι η καθολικότητα της συμμετοχής των μελών της σε κάθε βήμα της θεατρικής διαδικασίας -από τη μουσική επένδυση, τα σκηνικά μέχρι τα εντυπωσιακά κοστούμια- γεγονός που καθορίζει την καλλιτεχνική της ταυτότητα.

Η ομάδα ξαναδιαβάζει την «Τρικυμία», που συνδυάζει τη μαγεία του παραμυθιού με φιλοσοφικές προεκτάσεις. Στο έργο, που θεωρείται από τους μελετητές το τελευταίο θεατρικό του Σαίξπηρ, το ρόλο του πρωταγωνιστή επωμίζεται ο δούκας του Μιλάνου, Πρόσπερο, ο οποίος καταλήγει ναυαγός με την κόρη του Μιράντα και τους υπηρέτες του σε ένα παράξενο ερημονήσι, όταν ο αδερφός του σφετερίζεται το θρόνο του. Μέσα σε αυτό το κλίμα, έρχεται αντιμέτωπος με τους δαίμονές του, τα ανθρώπινα πάθη και το βάρος της εξουσίας. Σε αντίθεση με τα περισσότερα έργα του Σαίξπηρ, όπου οι αλαζονικοί χαρακτήρες που εκμεταλλεύονται την δύναμη τους τιμωρούνται, εδώ ο βάρδος σκύβει με περισσότερη κατανόηση και διάθεση για συγχώρεση πάνω από τον ήρωα του, εστιάζοντας στην προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει τις δυσκολίες που τον οδηγούν μακριά από το δρόμο του και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Κινητήριος δύναμη και συνδετικός κρίκος που διατρέχει όλο το έργο είναι το θέμα της μαγείας. Η τρικυμία προκαλείται εξαιτίας της μαγικής δύναμης του Πρόσπερο, καθώς και όλα τα γεγονότα που ακολουθούν. Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, η στιγμή που αποκηρύσσει την υψηλή τέχνη της μαγείας, ταυτίζεται με το τελευταίο κλείσιμο του ματιού του Σαίξπηρ στη θεατρική συγγραφή, καθώς έγραψε αυτόν τον ρόλο για να τον ερμηνεύσει ο ίδιος, καταθέτοντας έτσι την φιλοσοφική του αντίληψη περί ζωής. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι βρίθει αναφορών προς το ίδιο το θέατρο και τη φύση του, παρομοιάζοντας πολλές φορές την μυστικιστική τέχνη του Πρόσπερο με την θεατρική ψευδαίσθηση, ενώ παράλληλα φλερτάρει και με το στοιχείο της μεταμόρφωσης.

Στην παράσταση η μουσική ερμηνεύεται ζωντανά -φλάουτο, πιάνο, κρουστά- από τους Τάκη Πατερέλη και Γιώργο Ντούνη, με τη φωνή της Πίας Πιερράκου, σε επιμέλεια της Μαρίας Περετζή. Πρωταγωνιστούν: Σταμάτης Λόγος, Ίρις Μπαγλανέα, Ιουλία Βεντίκου, Μάνια Μεταξά, Πάτυ Παπαγεωργίου, Σταύρος Κάππας, Θωμάς Γκότσης, Δημήτρης Μπόζες, Δημήτρης Νέλλας, Γιάννης Αγγέλης, Γιώργος Κωστογιάννης, Χρήστος Βελαώρας, Γιώργος Ντούνης, Άννα Κυπραίου, Αλέξανδρος Μπάτσης, Πία Πιερράκου, Γεωργία Καρούτσου.

i Προπώληση μέσω viva.gr | Δείτε το trailer της παράστασης εδώ

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου