Θέμα

Η Ρούλα Πατεράκη σκηνοθετεί την άλωση της Θεσσαλονίκης

Από -

Στα πλαίσια της δράσης Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός, εντάσσεται η παράσταση «Εάλω Θεσσαλονίκη» που υπογράφει η Ρούλα Πατεράκη και θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης (1, 2/9) και, αμέσως μετά, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας (6, 8/9). Η Πατεράκη, που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε τη θεατρική της διαδρομή εκεί, επιστρέφει στη γενέθλια πόλη για να δώσει φωνή στη βίαιη και ματωμένη ιστορία της, σε ένα εγχείρημα όπου υπογράφει εκτός της σκηνοθεσίας, τη διασκευή, τους φωτισμούς και την επιμέλεια του χώρου (μαζί με τη Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη).

Στον πυρήνα της παράστασης βρίσκονται δύο βυζαντινά χρονογραφήματα, αντλημένα από «Τα χρονικά των αλώσεων της Θεσσαλονίκης», και συγκεκριμένα από τις αυτοβιογραφικές ιστορικές αφηγήσεις των ιερέων Ιωάννη Καμινιάτη και Ιωάννη Αναγνώστη, που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες στις δύο από τις τρεις αλώσεις της Θεσσαλονίκης τον 10ο και τον 15ο μ.Χ. αιώνα από τους Σαρακηνούς πειρατές και τους Τούρκους, αντίστοιχα. Αναγνωρίζοντας τη λογοτεχνική αξία, την αφηγηματική παραστατικότητα και την ποικιλόμορφη θεατρικότητα των χρονογραφημάτων, η Πατεράκη τα χρησιμοποιεί ως γόνιμο υλικό τροφοδότησης μιας παράστασης που αναδεικνύει την τραγική θεατρικότητα της ιστορικής αφήγησης και παράλληλα αντικρίζει με ανθρωπολογικό ενδιαφέρον τη βία της Ιστορίας.

Ο Καμινιάτης και ο Αναγνώστης,αν και ζουν στον Βυζαντινό Μεσαίωνα ή στην πρώιμη Βυζαντινή Αναγέννηση, δείχνουν σύγχρονοι, τα βάσανά τους οικεία και η ταυτότητά τους διαχρονική.Οι συγκινητικές αφηγήσεις τους, έστω και με τα πεντακόσια χρόνια που τις χωρίζουν,αποτυπώνουν εύγλωττα τον παραλογισμό της καταστροφής και την ερήμωση του πολέμου, ενώ η αμεσότητα της δράσης τούς προσδίδει θεατρικές ιδιότητες, καθιστώντας τες κατάλληλες να παρασταθούν στη σκηνή. Έτσι προέκυψε η παράσταση «Εάλω Θεσσαλονίκη», που ξεδιπλώνεται με ύφος ανάλογο των αγγελικών ρήσεων της αρχαίας ελληνικής Τραγωδίας, δηλαδή με τη μορφή δραματικών μονολόγων μεγάλης εξωστρέφειας με έμφαση στο σώμα και στη φωνή, στην οποία συμμετέχουνοι ηθοποιοί: Θανάσης Δόβρης, Δήμητρα Χατούπη, Nάντια Μουρούζη και Ευανθία Κουρμούλη, και η χορεύτρια Μπέττυ Δραμισιώτη.

banner

Χρήσιμες πληροφορίες:

Η παράσταση στη Θεσσαλονίκη (1, 2/9) προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στο χώρο (αν υπάρχει). Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης στο digitalculture.gov.gr

Η παράσταση στην Αθήνα (6, 8/9) πραγματοποιείται με την ευγενική παραχώρηση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου

Σχετικά Θέματα