Νέα

Η «Ποντικοπαγίδα» μεταφέρει την Αγκάθα Κρίστι… στα 90's

Από -

© Gridfox (Δημήτρης Γκιολές)
© Gridfox (Δημήτρης Γκιολές)

Εξήντα οκτώ χρόνια έχουν περάσει από τον Νοέμβριο που η «Ποντικοπαγίδα» της Αγκάθα Κρίστι ανέβηκε στο Γουέστ Εντ. Από τότε το θρυλικό έργο παίζεται αδιαλείπτως και, προς έκπληξη ακόμα και της ίδιας της συγγραφέα, αποτελεί πλέον την μακροβιότερη παράσταση στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου. Με φρέσκια σκηνοθετική ματιά, η Κίρκη Καραλή δίνει νέα πνοή στο έργο μεταφέροντάς το στα early 90's. Στο πόστερ, οι οκτώ πολύχρωμες πολαρόιντ των Μαρίας Κωνσταντάκη, Ερρίκου Λίτση, Δανάης Λουκάκη, Ράνιας Οικονομίδου, Σήφη Πολυζωίδη, Νίκου Πουρσανίδη, Μιχάλη Συριόπουλου και Αποστόλη Τότσικα περιστοιχίζουν την ασπρόμαυρη τριών ποντικιών, προοικονομώντας ένα alternative whodunit, αβανταδόρικο για το εξαιρετικό καστ του. Η παράσταση φιλοξενείται στη σκηνή του Νέου Ακάδημου.

banner
© Gridfox (Δημήτρης Γκιολές)
© Gridfox (Δημήτρης Γκιολές)

Η «Ποντικοπαγίδα» δανείζεται τον τίτλο της από το τέχνασμα του Άμλετ, με στόχο την απόδειξη της ενοχής της μητέρας και του πατριού του. Ο Σαίξπηρ εγκιβωτίζει το θεατρικό παραλήρημα του πρίγκιπα της Δανίας στο έργο του, με απώτερο σκοπό την αποκάλυψη της αλήθειας. Αυτές οι αντανακλάσεις μεταξύ τέχνης και πραγματικότητας φιλοξενούνται τώρα σε μια επαρχιακή, ερημική πανσιόν, αποκλεισμένη από την χιονόπτωση. Αυτός είναι ο τόπος που θα στηθεί το γαϊτανάκι εγκλήματος. Από τον Σαίξπηρ στην Κρίστι υπάρχουν σαφέστατα διαφορές, η εκδίκηση, ωστόσο, παραμένει στον πυρήνα, νοσηρή και αποσαθρωτική.

Όσο για την Κίρκη Καραλή έχει επανειλημμένως επεξεργαστεί δραματουργικά κείμενα από τον βρετανικό kitchen sink ρεαλισμό μέχρι συλλογές λογοτεχνικών διασκευών. Ακόμη, έχει εκφράσει θαρραλέα την καλλιτεχνική της πρόταση, με την παράστασή της «No body else» να κατεβαίνει εσπευσμένα εξαιτίας αντιδράσεων. Η επικείμενη διασκευή της στην «βασίλισσα του εγκλήματος», λοιπόν, δεν μπορεί παρά να προκαλέσει ενδιαφέρον. Κι αν οι πιασάρικες, page turner ιστορίες μυστηρίου είναι συνυφασμένες με ηλιοθεραπεία στην παραλία, φέτος, θα μας συντροφεύσουν και το φθινόπωρο, από τις 5 Οκτωβρίου.

banner

i Νέος Ακάδημος | Προπώληση στο viva.gr

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου

Σχετικά Θέματα