Versus

Η νοσταλγία φουντώνει από το «Μινόρε» ως τη «Συνοικία το όνειρο»

Από -

Δύο μεγάλες μουσικοθεατρικές παραγωγές έρχονται από 20/10 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, για να μας ταξιδέψουν στον Πειραιά και στην Αθήνα μιας άλλης εποχής.

Το Μινόρε

Από την οθόνη...

© Stavros Habakis
© Stavros Habakis

Ο πρώτος κύκλος της τηλεοπτικής σειράς της ΕΡΤ «Το μινόρε της αυγής», που άφησε εποχή στη μικρή οθόνη με τις υπογραφές των Βαγγέλη Γκούφα και Φώτη Μεσθεναίου, μεταφέρεται στο θέατρο, διασκευασμένη από τον Δημήτρη Χαλιώτη. Πραγματεύεται την ιστορία του Μάρκου Βαμβακάρη και της θρυλικής κομπανίας του που γέννησαν το πειραιώτικο ρεμπέτικο τη δεκαετία του ’30, με πρωταγωνιστές κυνηγημένους ανθρώπους του περιθωρίου.

...στη σκηνή

Ο Τάκης Τζαμαργιάς ακολουθεί βήμα βήμα τη διαδρομή του ρεμπέτικου, αποσκοπώντας όχι σε μουσειακή αναπαράσταση, αλλά σε μια ματιά «στη σκοτεινιά των ανθρώπων του περιθωρίου, που αναζητούν τη δική τους φωνή μέσα από τους ήχους του μπουζουκιού και τη χασισοκατάνυξή τους». Οι μουσικοί Αντώνης και Θοδωρής Ξηντάρης συναντούν στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Χριστίνα Μαξούρη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Σταύρο Σβήγκο, Μαρία Τσιμά, Κώστα Κοράκη, Κατερίνα Παπανδρέου, Κυριάκο Σαλή, Όλγα Σκιαδαρέση, Άρη Αντωνόπουλο και Γιάννη Εγγλέζο.

banner

...με μουσική

«Μια παράσταση για τη μουσική, το αναρχικό πνεύμα της και το περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε» έπλασε ο σκηνοθέτης, ντύνοντάς τη με τα τραγούδια των Μάρκου Βαμβακάρη, Γιώργου Μπάτη, Ανέστη Δελιά και Στράτου Παγιουμτζή. Αυτοί ήταν, άλλωστε, η «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς» που συνέβαλε στη δημιουργία και τη διάδοση ενός νέου λαϊκού τραγουδιού, εμπνευσμένου από τη φτώχεια, την προσφυγιά, τη φυλακή και τα πάθη.

Συνοικία το όνειρο

Από την οθόνη...

Ο Αλέκος Αλεξανδράκης βρίσκεται πίσω από τη σπάνια ελληνική νεορεαλιστική απόπειρα, η οποία, παρότι βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1961), λογοκρίθηκε όσο λίγες, καθώς, σύμφωνα με την τότε κυβέρνηση, έπληττε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Η κάμερά του και το σενάριο των Τάσου Λειβαδίτη και Κώστα Κοτζιά αποτύπωσαν την εξαθλιωμένη προσφυγική γειτονιά του Ασύρματου (στα τωρινά Πετράλωνα), καθώς και τις ιστορίες των κατεστραμμένων από τον Εμφύλιο κατοίκων της.

...στη σκηνή

Οι Μάνος Βακούσης, Γιωργής Τσαμπουράκης, Μαρία Φιλίππου, Σοφία Μανωλάκου, Στράτος Χρήστου, Δημήτρης Καραμπέτσης, Εύρη Σωφρονιάδου, Γεράσιμος Σοφιανός, Κατερίνα Σπάρταλη και ο Κώστας Φλωκατούλας (στο ρόλο του τρελού που «κόπηκε» στην ταινία και έκτοτε χάθηκε) αναζητούν στη διασκευή του σκηνοθέτη Σωτήρη Χατζάκη την ελπίδα για μια ριζική αλλαγή στις ζωές τους, άλλοτε με τη δουλειά και άλλοτε με τυχοδιωκτισμό, ανεβαίνοντας αυτήν τη φορά στη σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου (σε avant premiere για τους αναγνώστες του «α» στις 20/10), αντί για τις γειτονιές του αθηναϊκού κέντρου.

...με μουσική

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη, τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη που με το έργο του χρωμάτισε αποφασιστικά το περιβάλλον της ταινίας, συνοδεύοντας τις συναισθηματικές μεταπτώσεις και καταστάσεις που βιώνουν οι ήρωες με τραγούδια όπως το αμίμητο «Βρέχει στη φτωχογειτονιά». Στη θέση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, τα τραγούδια ερμηνεύουν ζωντανά ο Ζαχαρίας Καρούνης και η Σοφία Μιχαηλίδη, με τον Ανδρέα Μπουτσικάκη στο πιάνο και τους Κοσμά Κοκόλη και Αλέκο Γλυκιώτη στο μπουζούκι.