Νέο

Η νέα θεατρική πρόκληση της Φαίης Ξυλά

Από -

 Η Φαίη Ξυλά θα είναι η κυρία Ντάλογουεϊ
Η Φαίη Ξυλά θα είναι η κυρία Ντάλογουεϊ

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες παραγωγές της Β΄ Σκηνής του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας, «H κυρία Ντάλογουεϊ» της Βιρτζίνια Γουλφ, θα σκηνοθετήσει η Μαρία Ξανθοπουλίδου με μια δυνατή γυναικεία τριάδα πρωταγωνιστριών. Στον ομώνυμο ρόλο θα απολαύσουμε τη Φαίη Ξυλά, ενώ στην παράσταση θα συμπρωταγωνιστήσουν και η Στέλλα Αντύπα καθώς και η Κατερίνα Φωτιάδη.

Η Μαρία Ξανθοπουλίδου δήλωσε στο «α» για την παράσταση: «Η κυρία Ντάλογουεϊ είναι ίσως το πιο σπουδαίο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ. Τα θέματα που ανοίγονται αφορούν σχεδόν όλα τα πεδία της ανθρώπινης ύπαρξης. Η ιδέα της ελευθερίας και το βασικό ερώτημα: πόσο συχνά αναγκαζόμαστε να υπάρχουμε ως άλλοι στην κοινωνική μας συμπεριφορά, ενώ γνωρίζουμε το αναπότρεπτο της ανθρώπινης μοίρας; Φεύγοντας από την παράσταση αυτό που επιθυμώ είναι ο θεατής να έχει την αίσθηση πως πήγε μια βόλτα σε έναν ξένο τόπο, που δεν γνωρίζει κανέναν και κανένας δεν τον αναγνωρίζει, πως κινείται μόνος του με τον εαυτό του, παρατηρώντας τους ανθρώπους γύρω του και μεταφέρεται από το ένα μέρος στο άλλο χωρίς συγκεκριμένο προορισμό αλλά μόνο για να κοιτάζει δίχως να κρίνει και έτσι ίσως να βλέπει πιο καθαρά μέσα του».


 

 Η Μαρία Ξανθοπουλίδου θα σκηνοθετήσει την παραστάση.
Η Μαρία Ξανθοπουλίδου θα σκηνοθετήσει την παραστάση.

Τη μουσική της παράστασης θα συνθέσει ο ταλαντούχος Λόλεκ και τα κοστούμια θα σχεδιάσει η Αριάδνη Βοζάνη.

Η Βιρτζίνια Γουλφ συνέλαβε και έγραψε το µικρό αριστούργηµά της, την «Κυρία Ντάλογουεϊ», από το 1922 έως το 1924, έχοντας πρώτα διαβάσει τον «Οδυσσέα» του Τζέιµς Τζόις και µετά την επιστροφή της από το καταπράσινο Ρίτσµοντ στην πλατεία Τάβιστοκ, στο Μπλούµ­σµπερι. Όπως ο «Οδυσσέας», έτσι και το µυθιστόρηµα της Γουλφ διαδραµατίζεται σε µία µέρα, αλλά ισοδυναµεί µε βύθισµα στην καρδιά των πραγµάτων. Χιλιάδων πραγµάτων. Η κυρία Ντάλογουεϊ κυριολεκτικά κατακλύζεται από συνειδήσεις, αναµνήσεις, ονόµατα, φαντάσµατα, ανθρώπους όλων των τάξεων, γεύµατα και γάµους, ζωντανούς και νεκρούς, στρατιώτες, γιατρούς, εντυπώσεις λογικές και άλογες· και όλα αυτά µέσα στη φασαρία, στα καταστήµατα, στους δρόµους, στα πάρκα και στα χιλιάδες πράγµατα του Λονδίνου – ανάµεσα σε φορέµατα, γάντια, καπέλα, αδιάβροχα, οµπρέλες, σουγιάδες, ανθρώπινα σώµατα, αεροπλάνα, αυτοκίνητα, φορτηγά. Ένα κείµενο πυκνό, διεισδυτικό, εµπνευσµένο, µια σκιαγράφηση της ανθρώπινης συνείδησης, ένα µυθιστόρηµα που απευθύνεται στον ποιητή που κρύβει µέσα του ο κάθε αναγνώστης.
Η πρεμιέρα αναμένεται για τις 22 Δεκεμβρίου.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης