Θέμα

Η Ναταλία Τσαλίκη είναι η Νόρα

Από -

Δεκαπέντε χρόνια μετά την ημέρα που η Νόρα έκλεισε πίσω της την πόρτα του συζυγικού σπιτιού, η ηρωίδα επιστρέφει. Με το άνοιγμα της ίδιας πόρτας ξεκινάει το σύγχρονο έργο του Αμερικανού Λούκας Ναθ, «Κουκλόσπιτο - Μέρος δεύτερο»: εμπνεόμενος από το ιψενικό πρωτότυπο αλλά χωρίς να αναμετράται ευθέως μαζί του, ο Νας παραδίδει ένα νέο έργο, που ακολουθεί τη φόρμα της κωμωδίας, με σκοπό να μιλήσει για τις σχέσεις των δύο φύλων και το ζήτημα της γυναικείας χειραφέτησης, εξετάζοντας πόση πρόοδος έχει σημειωθεί στο πέρασμα των χρόνων.

«Τι είναι αυτό που ωθεί τους ανθρώπους να γίνουν ζευγάρι και να ζήσουν μαζί, νομίζοντας ότι γνωρίζουν ο ένας τον άλλο;», δείχνει να αναρωτιέται ο συγγραφέας, μέσω της ηρωίδας του που με την επιστροφή της στο συζυγικό της σπίτι, πυροδοτεί σκέψεις και στοχασμούς, σχετικά με την ιστορική της απόφαση να εγκαταλείψει τον σύζυγο και τα παιδιά της. Χωρίς να παίρνει θέση υπέρ ή κατά, ο Ναθ δίνει στη διάθεση των θεατών ευκαιρίες για να προβληματιστούν, να διαφωνήσουν ή να συμφωνήσουν με τις αντιπαραβαλλόμενες θέσεις των ηρώων. Παράλληλα, μέσα από τη δυναμική φωνή της ηρωίδας, που επιστρέφει στο σπίτι της ως πετυχημένη συγγραφέας και φεμινίστρια, πεπεισμένη πως η ισότητα των δύο φύλων αλλά και η απαξίωση του θεσμού του γάμου είναι πια μονόδρομος, το έργο παίρνει θέση στο γυναικείο ζήτημα, που ειδικά στην εποχή του #metoo δεν έχει πάψει να είναι επιτακτικό και επίκαιρο. Άραγε έχει άραγε αλλάξει κάτι σήμερα, σχεδόν εκατόν πενήντα χρόνια αφότου οι θεατές της πρεμιέρας του ιψενικού δράματος έμειναν εμβρόντητοι με τη χειρονομία της Νόρας να κλείσει την πόρτα πίσω της;

Η παράσταση που θα συστήσει το έργο στους Έλληνες θεατές θα κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Άνεσις στις 11 Οκτωβρίου, σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Μανώλη Δούνια, σκηνικά του Δημήτρη Πολυχρονιάδη, κοστούμια της Εύας Νάθενα, φωτισμούς του Νίκου Βλασσόπουλου και μουσική του Λόλεκ. Τους δύο κεντρικούς ρόλους της Νόρας και του Τόρβαλτ θα ερμηνεύσουν η Ναταλία Τσαλίκη και ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, και μαζί τους, στους ρόλους της νταντάς και της μίας κόρης του ζευγαριού, πρωταγωνιστούν η Ντίνα Μιχαηλίδου και η Δήμητρα Βήττα.

Ο Ναθ μεγάλωσε στη Φλόριντα και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για σπουδές το 1997. Ξεκίνησε να γράφει θέατρο το 2012 και τέσσερα χρόνια αργότερα του απονεμήθηκε το βραβείο Obie (αντίστοιχο του Tony για τις Off και Off-Off Broadway παραγωγές) στην κατηγορία της δραματουργίας. Για το συγγραφικό του ύφος έχει γραφτεί ότι επιτυγχάνει να συνδυάσει τη σωκρατική διαλεκτική με το καυστικό πνεύμα του Μπέρναρ Σω. Στην Ελλάδα είδαμε το έργο του «Red speedo» σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μυριανθόπουλο, τη σεζόν 2017-18. Το «Κουκλόσπιτο - Μέρος 2ο» έκανε πρεμιέρα στην Καλιφόρνια το 2017 και τον ίδιο χρόνο ανέβηκε στο Broadway, αποσπώντας θερμές κριτικές.

banner

©φωτογραφιών: Μαριλένα Αναστασιάδου.