Πήγα Είδα

«Η μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος»: Ένα σκοτεινό παραμύθι για ηθοποιούς και μινιατούρες

Από -

Η αλήθεια και η υπερβολή, η ομορφιά και η ασχήμια, ο έρωτας και η απελπισία, το δίκαιο και το άδικο υπάρχουν μέσα στο σκληρό παραμύθι –αλήθεια ποιο δεν είναι;– του Φιλίπ Μινιανά «Η Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος». Πρόκειται για μια ελεύθερη δια­σκευή του μύθου «Πρόκνη και Φιλομήλα» από τις «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου, που ο Παντελής Δεντάκης αποφάσισε να σκηνοθετήσει στη σκηνή του Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων από 20/1.

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα σκοτεινό περιβάλλον, όπου πίσω από την αθωότητα κρύβονται τερατώδη ένστικτα. Ο Βασιλιάς βιάζει τη μικρή αδερφή της γυναίκας του μέσα σε μια καλύβα στο Σκοτεινό Δάσος. Της κόβει τη γλώσσα και την αφήνει μόνη και αβοήθητη. Επιστρέφει στο παλάτι και, δήθεν συντετριμμένος, της λέει πως η Μικρή πνίγηκε εν μέσω θαλασσοταραχής. Δώδεκα μήνες μετά, κι ενώ η Βασίλισσα βρίσκεται ακόμη βουτηγμένη στο πένθος, μια Γριά εμφανίζεται στο παλάτι και της αποκαλύπτει τις αποτρόπαιες πράξεις του Βασιλιά. Ξεδιπλώνει ένα μαντίλι κεντημένο από τη Μικρή, που τα κόκκινα νήματά του αφηγούνται το έγκλημα και δείχνουν το δρόμο για την καλύβα. Η Βασίλισσα τρέχει να βρει την αδερφή της και μαζί σχεδιάζουν την εκδίκησή τους.

Αυτή είναι η παράδοξη ιστορία που έγραψε ο Γάλλος βραβευμένος συγγραφέας και πρωτοείδαμε πριν από μερικά χρόνια στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Γαλλικό θέατρο à la grecque». Πόσο εύκολο είναι όμως να παρασταθούν οι κτηνώδεις πράξεις του έργου χωρίς υπέρμετρη χρήση βίας ή σπλάτερ τεχνικών;

Ο Παντελής Δεντάκης είχε την ιδέα να δημιουργήσει μια παράσταση με έντονο το εικαστικό στοιχείο. Ζήτησε από την εικαστικό Κλειώ Γκιζελή να δημιουργήσει πέντε γλυπτά-­μινιατούρες, που ανταποκρίνονται στους χαρακτήρες της ιστορίας, και –με τη βοήθεια του Αποστόλη Κουτσιανικούλη στις video art δημιουργίες και του Νίκου Δεντάκη στη σκηνική εγκατάσταση– συνέθεσε αφηγηματικά τον ζωντανό κόσμο των ηθοποιών Πολύδωρου Βογιατζή και Κατερίνας Λούβαρη-Φασόη με τον μυστηριακό κόσμο των μικρο-γλυπτών. Σε αυτήν την πρωτότυπη σκηνική ιδέα αρωγοί είναι η Κική Γραμματικοπούλου, που επιμελήθηκε τα κοστούμια, και ο Σταύρος Γασπαράτος, που συνέθεσε τη μουσική.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου

Σχετικά Θέματα