Νέα

Η ιστορία του Εθνικού Θεάτρου μέσα από μια βιτρίνα

Από -

Δεν είναι λίγες οι φορές που το Εθνικό Θέατρο, ο μεγαλύτερος θεατρικός φορέας κι ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας, έχει επιλέξει να προβάλλει τα έργα του με εναλλακτικούς τρόπους ανά τα χρόνια. Βολτάροντας στο κέντρο της Αθήνας, μπορεί να ανακαλύψει κανείς ένα μικρό «θεατρικό βασίλειο» στον χώρο των Attica, με την προσεκτική επιμέλεια των ανθρώπων του ιστορικού βεστιαρίου και της ενδυματολόγου και σκηνογράφου, Εύας Νάθενα.

Το Εθνικό Θέατρο συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τα πολυκαταστήματα Attica το 2017, εκθέτοντας σε βιτρίνες υλικό από παραστάσεις του στην Επίδαυρο. Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου η συνεργασία τους ανανεώνεται με μια έκθεση κοστουμιών από μεγάλες θεατρικές επιτυχίες των τελευταίων 40 χρόνων. Στη βιτρίνα, επί της οδού Πανεπιστημίου αλλά και στο νεόδμητο 4ο όροφο του πολυκαταστήματος, θα μπορείτε να θαυμάσετε 13 θεατρικά κοστούμια από 11 επιτυχημένες παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου που χρονολογούνται από το 1981 μέχρι το 2015. Ταυτόχρονα, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε και ένα βίντεο που θα προβάλλεται στην ίδια βιτρίνα, δείχνοντας την διαχρονικότητα του Ε.Θ. και ενημερώσεις για τις φετινές Επιδαυριακές θεατρικές παραγωγές όπως οι Ιππείς του Αριστοφάνη με την σκηνοθετική υπογραφή του Κωνσταντίνου Ρήγου και τις Φοίνισσες του Ευριπίδη με την σκηνοθετική επιμέλεια του Γιάννη Μόσχου.

Λίγοι από τους εναλλακτικούς τρόπους που το Εθνικό Θέατρο έχει παρουσιάσει την ιστορία του στο παρελθόν: Πρώτο το 2001 άρχισε να προβάλει το έργο του στο μετρό της Αθήνας. Το 2009 έντυσε τα Notos Galleries, το γειτονικό του πολυκατάστημα, με φωτογραφίες της ανανεωμένης τότε Κεντρικής Σκηνής. Έκανε συνέργειες προβολής στο The Mall Athens για την «Οδύσσεια» του Μπομπ Γουίλσον. Πρώτο το 2010 άρχισε να προβάλει το έργο του στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και αντίστοιχα έκανε στοχευμένες συνέργειες με το Δήμο της Αθήνας, όπως το «Δωμάτιο του Σαίξπηρ» που παρουσιάστηκε σε container στην πλατεία Ομονοίας.

banner

Αναλυτικά εκτίθενται:

-Ορέστεια 2001
Σκηνοθεσία Γιάννης Κόκκος
Ενδυματολόγος Λίλη Κεντάκα
Ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου, Ρόλος Κλυταιμνήστρα

-Καρδινάλιος της Ισπανίας 1981
Σκηνοθεσία Αλέξης Μινωτής
Ενδυματολόγος Λίζα Ζαΐμη
Ηθοποιός Χρήστος Πάρλας, Ρόλος Λούις Καρντόνα
Ηθοποιός Μπάμπης Γιωτόπουλος, Ρόλος Ντον Φιλίππε

-Τρεις αδερφές 1982
Σκηνοθεσία Μιχάλης Κακογιάννης
Ενδυματολόγος Διονύσης Φωτόπουλος
Ηθοποιός Αννυ Πασπάτη, Ρόλος Μάσα

-Μισάνθρωπος 1993
Σκηνοθεσία Γιάννης Ιορδανίδης
Ενδυματολόγος Γιώργος Πάτσας
Ηθοποιός Ειρήνη Κονίδου

-Φαύστα 1997
Σκηνοθεσία Νίκος Χατζηπαπάς
Ενδυματολόγος Γιώργος Ασημακόπουλος,
Ηθοποιός Σοφία Φιλιππίδου, Ρόλος Φαύστα
Ηθοποιός Σοφία Κακαρελίδου, Ρόλος Κυρία Ιατρού

-Ιππόλυτος 2004
Σκηνοθεσία Βασίλης Νικολαΐδης
Ενδυματολόγος Γιώργος Πάτσας
Ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου, Ρόλος Αφροδίτη

-Η Αυλαία πέφτει 1999
Σκηνοθεσία Μάγια Λυμπεροπούλου
Ενδυματολόγος Νίκος Σαριδάκης
Ηθοποιός Βίκυ Καμπούρη, Ρόλος Ιντα
Ηθοποιός Γιάννα Νικολοπούλου, Ρόλος Φανή

-Βίρα τις Άγκυρες 1997
Σκηνοθεσία Σταμάτης Φασουλής
Ενδυματολόγος Γιώργος Ασημακόπουλος
Κοστούμια χορού

-Οι μάγισσες του Σάλεμ 1996
Σκηνοθεσία Νίκος Χαραλάμπους
Ενδυματολόγος Ντόρα Λελούδα
Ηθοποιός Χρήστος Πάρλας, Ρόλος Ντάνφορθ