Πρόσωπο

Η εκκεντρικά γοητευτική ιδιοφυΐα του Άλαν Τιούρινγκ στη σκηνή

Από -

Η συνάντηση με έναν άνθρωπο που έφυγε από τη ζωή ταπεινωμένος, ενώ θα έπρεπε να ζήσει σαν ήρωας, είναι για εμένα μια συγκλονιστική στιγμή», γράφει ο Ορφέας Αυγουστίδης για τον μαθηματικό Άλαν Τιούρινγκ, την αινιγματική και συνάμα αυθεντική επαναστατική φιγούρα της ιστορίας που υποδύεται στη «Μηχανή του Τιούρινγκ». Σε αυτήν τη φράση συμπυκνώνεται ουσιαστικά και ο λόγος που γράφτηκε εξ αρχής το έργο από τον Μπενουά Σολέ. Ο συγγραφέας πλάθει τη «Μηχανή του Τιούρινγκ», δίνοντας έμφαση στην εκκεντρική προσωπικότητα που υπερασπίστηκε τη διαφορετικότητα και τις επιλογές του, στο συντηρητικό πλαίσιο της μεταπολεμικής βρετανικής κοινωνίας. Στο έργο, ο μαθηματικός, απομονωμένος πια, μοιράζεται τις μνήμες του στην ύστατη προσπάθεια να επικοινωνήσει με όσους δεν τον κατάλαβαν ποτέ κι ίσως με όσους επιθυμούν να τον καταλάβουν σήμερα. Έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Αβινιόν το 2018, αποσπώντας 4 βραβεία Μολιέρ και τώρα παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη μονοπρόσωπη διασκευή του σκηνοθέτη Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου (Νέο Θέατρο «Κατερίνα Βασιλάκου», από 3/11).

Ο πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών

Πώς είναι δυνατόν να αναγνωρίστηκε η αξία του Τιούρινγκ τόσα πολλά χρόνια μετά το θάνατό του, όταν μάλιστα η επιστημονική του εργασία καθόρισε τον κόσμο όπως τον ξέρουμε σήμερα; Το 1945 συνέβαλε στη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την αποφυγή εκατομμυρίων θανάτων, αποκρυπτογραφώντας τους γερμανικούς στρατιωτικούς κωδικούς της συσκευής Enigma και δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον Τσόρτσιλ να γνωρίζει τις επικείμενες κινήσεις των Ναζί. Αν και η προσφορά του, η οποία (ειρωνικά) παρέμεινε απόρρητη για λόγους εθνικής ασφάλειας, θα ήταν αρκετή για να του χαρίσει τον τίτλο της διάνοιας, ο ίδιος προχώρησε ακόμα στη θεμελίωση της πληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης μέσα από τη δημιουργία της «Καθολικής Μηχανής Τιούρινγκ» και του «Παιχνιδιού της Μίμησης».

Η ομοφυλοφιλία του επέδρασε καθοριστικά στο τραγικό τέλος του, όταν το 1952 αποκαλύφθηκε στην αστυνομία με αφορμή ένα περιστατικό ληστείας στο σπίτι του. Καταδικάστηκε με την κατηγορία της σεξουαλικής διαστροφής σε ορμονοθεραπεία για μείωση της λίμπιντο με ενέσιμα οιστρογόνα, μέχρι το αινιγματικό τέλος του από κυάνιο το 1954. Δίπλα στο πτώμα του βρέθηκε ένα μισοφαγωμένο μήλο, παραπέμποντας στο αγαπημένο του παραμύθι, αυτό της Χιονάτης, και αφήνοντας ανοιχτές τις εικασίες για αυτοκτονία.

banner

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου

Σχετικά Θέματα