Κριτική

Η αρχή του Αρχιμήδη

Από -

Το σύγχρονης προβληματικής κείμενο και η σπουδαία ερμηνεία του Μιχάλη Συριόπουλου τοποθετούν την παράσταση στις πιο πολυσυζητημένες της φετινής σεζόν και ως ένα βαθμό απαλείφουν τις ανισότητές της.

Πίσω από τον τίτλο που αφορά ένα νόμο της φυσικής κρύβεται μια ιστορία πιθανής σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκου: ένας δάσκαλος κολύμβησης (Μιχάλης Συριόπουλος) αντιμετωπίζει την κατηγορία ότι φίλησε στο στόμα έναν από τους μαθητές του στην προσπάθειά του να τον ενθαρρύνει. Η υπόθεση οργανώνεται ώστε να φωτιστούν επιμέρους οπτικές γωνίες –της διευθύντριας του κολυμβητηρίου (Μαρία Φιλίνη), του δεύτερου δασκάλου (Γιάννης Σοφολόγης), ενός πατέρα (Σεραφείμ Ράδης)– που χρησιμεύουν ως τροφή για σκέψη αλλά όχι για να βοηθήσουν την οριστική κρίση, καθώς ο συγγραφέας επιλέγει να μην αποσαφηνίσει την αθωότητα ή την ενοχή του ήρωα.

Ο τρόπος που δομεί την ιστορία του έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και προσθέτει πόντους στο έργο: κάθε σκηνή διακόπτεται για να ακολουθηθεί από την επόμενη που όμως δεν πιάνει το νήμα της υπόθεσης από εκεί που είχε μείνει αλλά την πάει ένα στάδιο πριν για να παραθέσει τι είχε προηγηθεί. Αυτή η μη γραμμική αφήγηση δεν εξάπτει απλώς το ενδιαφέρον του θεατή αλλά τον βάζει σε μια συνεχή επαναδιαπραγμάτευση των δεδομένων.

Η παράσταση δικαιώνεται απολύτως με την ερμηνεία του Μιχάλη Συριόπουλου. Ο ήρωας που υποδύεται δεν είναι ένας δάσκαλος με «πολιτικά ορθή» συμπεριφορά, οι απόψεις του είναι παρεξηγήσιμες και οι κατηγορίες εναντίον του θα μπορούσαν να ευσταθούν· ο ηθοποιός επιτυγχάνει μια πραγματικά αξιοσημείωτη δουλειά στο πλάσιμο αυτού του χαρακτήρα, διεκδικώντας την αθωότητά του και, ταυτόχρονα, παρουσιάζοντας ανάγλυφα τις πτυχές της προσωπικότητάς του. Φαίνεται, όμως, να μένει μόνος δίπλα στις μέτριες παρουσίες των υπόλοιπων, που εμφανίζονται κάπως αμήχανοι. Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ερέθισε τις αισθήσεις μας (η σκηνή κατακλύζεται από ήχους παιδικών φωνών και παφλασμών, η χρήση του σκηνικού ξαφνιάζει), όμως η δουλειά με τους ηθοποιούς παρουσιάζεται άνιση.

SKROW Αρχελάου 5, Παγκράτι, 2107235842. Διάρκεια: 80΄.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου