Νέα

Η αλληγορία του σπηλαίου σε μια ανατρεπτική σύγχρονη όπερα

Από -

© Karol Jarek
© Karol Jarek

Λίγο πριν ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και μετά από μία θριαμβευτική ευρωπαϊκή περιοδεία από το φεστιβάλ του Μπέρμιγχαμ μέχρι το φεστιβάλ Όπερας της Κοπεγχάγης και του Άλμποργκ, «To σπήλαιο» της Έλλης Παπακωνσταντίνου και της πολυβραβευμένης ομάδας της ODC Ensemble ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για δύο παραστάσεις (9, 10/10). Μια νέα κυβερνο-πανκ όπερα για τέσσερις φωνές, σαντούρι, πιάνο και live electronics σε σύλληψη, λιμπρέτο και σκηνοθεσία της διεθνώς αναγνωρισμένης δημιουργού, που, αντλώντας από την αλληγορία του σπηλαίου του Πλάτωνα, φέρνει στο σήμερα την αιώνια σύγκρουση Γνώσης και Αλήθειας, εξετάζοντας την παραμόρφωσή τους στον χαοτικό κόσμο των ψευδών ειδήσεων και της ψεύτικης ζωής που προβάλλεται μέσα από το διαδίκτυο.

Στο πλευρό της συναντάμε σημαντικούς καλλιτέχνες, τραγουδιστές, εικαστικούς και περφόρμερ, ανάμεσά τους ο Blaine L. Reininger (pedals & effects), ιστορικό στέλεχος των Tuxedomoon, στη μουσική σύνθεση και την ενορχήστρωση ο Τηλέμαχος Μούσας, η Αναστασία Κατσιναβάκη (πιάνο, μουσική διδασκαλία), η Βιβή Πέτση, η Μαριλένα Χρυσοχοΐδη (σαντούρι), ο Παντελής Μάκκας (σκηνογραφία, βίντεο design & real-time) κι ο Τάσος Κώνστας (φιγούρες θεάτρου σκιών).

Η κριτική του Φεστιβάλ του Άλμποργκ περιγράφει «Το Σπήλαιο» ως ένα «καταιγισμό όλων των αισθήσεων. Η όραση, η ακοή, και πάνω από όλα ο νους πάλευαν να συλλάβουν αυτό που συνέβαινε. Ένα συγκλονιστικό, απόλυτα μοναδικό εγχείρημα». Ένα έργο που αναμφισβήτητα καινοτομεί, όχι μόνο επειδή ξεφεύγει από τα στεγανά της όπερας αλλά γιατί, όπως τονίζει η Έλλη Παπακωνσταντίνου: «δημιουργεί μια νέα γλώσσα όπου όλα συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο από τους περφόρμερ, -η μουσική είναι ζωντανή, το βίντεο και το έντονο εικαστικό και το λυρικό τραγούδι-, όλα συνυφαίνονται με κέντρο τον ηθοποιό. Ο ήχος της παράστασης είναι πολύ ιδιαίτερος συνδυάζοντας ακόμα και πανκ στοιχεία σε σύνθεση του Τηλέμαχου Μούσα.»

«Το σπήλαιο» εντάσσεται στις εκδηλώσεις της επιτυχημένης σειράς ΓΕΦΥΡΕΣ, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης(Creative Lenses), του Danish Arts Council και του Airanassis Foundation.

banner

i «To σπήλαιο» | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών | Λεωφόρος Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη | 210 7282333 | Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας | Τρίτη 9 και Τετάρτη 10 Οκτωβρίου | 21:00 | www.megaron.gr | fb megaron.gr

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου

Σχετικά Θέματα