Guest Editor

H Λίντα Καπετανέα γράφει για το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 2019

Από -

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Λίντα Καπετανέα, παρουσιάζει τα highlights της φετινή διοργάνωσης που θα φιλοξενηθεί στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, στις 19-28/7.

Για το πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής διαλέξαμε τέσσερα έργα που συνδέονται με τη θεματική του Φεστιβάλ, τον «Χρόνο», και ταυτόχρονα αποδίδουν τα βασικά στοιχεία της προσέγγισης του φετινού προγράμματος δηλαδή, εμβληματικούς δημιουργούς, νέα ταλέντα και ομάδες με ιστορία που συνδυάζουν τις πιο ισχυρές τάσεις στο σύγχρονο χορό με παραδοσιακές μορφές χορού και όλα αυτά μέσα από σώματα ερμηνευτών όλων των ηλικιών και με έργα που απευθύνονται στο κοινό επίσης όλων των ηλικιών.

Με το «Until the lions» ο Akram Khan επιστρέφει στο ινδικό έπος της Μαχαμπχαράτα και αφηγείται την ιστορία της ηρωίδας Άμπα και του αγώνα της για δικαιοσύνη και ελευθερία μέσα από τη μαγική μεταμόρφωσή της που προκαλεί τα όρια του χρόνου και του φύλου. Στο έργο ο Akram Khan δημιουργεί μια μοναδική μίξη ινδικού χορού κατάκ, σύγχρονου χορού και ζωντανής μουσικής, χαρίζοντάς μας ένα από τα μεγάλα του αριστουργήματα.

Η πρεμιέρα μας, το έργο «The Roots» τoυ Κader Attou, που είναι σε παγκόσμια περιοδεία από το 2013, φέρνει το street dance στη σκηνή από την ομάδα Cie Accrorap που είναι ενεργή εδώ και 30 χρόνια. Με αφορμή το θέμα του έργου, που είναι ένα ταξίδι στη μνήμη του σώματος, οι έντεκα χιπ χοπ χορευτές της ομάδας επιβεβαιώνουν ότι η γλώσσα του street dance είναι κυρίαρχη και παρούσα στο σύγχρονο χορό και μπορεί να δημιουργήσει πολύ συγκινητικές παραστάσεις.

Στο έργο «Οptraken» της ομάδας Les Galaktik Ensemble παρακολουθούμε την κωμικοτραγική απάντηση των ανθρώπων στα απρόβλεπτα της ζωής. Οι χορευτές της ομάδας χρησιμοποιούν πολλά στοιχεία από τα ακροβατικά κατάστασης, όπως οι ίδιοι τα ονομάζουν, και αναζητούν την κίνηση που προκύπτει από την επείγουσα ανάγκη για επιβίωση. Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη ομάδα που ασκείται στο να παρουσιάζει άτομα και ομάδες ατόμων που βρίσκονται αντιμέτωποι με πραγματικά επικίνδυνες και απρόβλεπτες καταστάσεις.

Στο έργο «Ιnvisible», των Κabinet K, παιδιά και ενήλικες συνυπάρχουν επί σκηνής για να μας δείξουν την αληθινή ζωή, με τις πολλές διαστάσεις της αλλά και τις εμπειρίες που είναι κοινές σε όλους τους ανθρώπους. Πρόκειται για ομάδα που ερευνά διαφορετικούς από τους καθιερωμένους τρόπους συνεργασίας και επικοινωνίας και η δουλειά της είναι πολύ σημαντική για τον τρόπο που μικροί και μεγάλοι δουλεύουν επί σκηνής.

Η φιλοσοφία για τις παραστάσεις του Στούντιο έχει να κάνει με τον πειραματισμό, με έργα μικρότερης κλίμακας και έργα νέων ή και πιο έμπειρων δημιουργών που έρχονται για πρώτη στην Ελλάδα ή στην Καλαμάτα μέσα από το Φεστιβάλ μας. Και σε αυτά υπάρχει πάντα σύνδεση με τη θεματική του «Χρόνου» ενώ ταυτόχρονα το Στούντιο φιλοξενεί και τις συνεργασίες μας με το Φεστιβάλ Αθηνών- Επιδαύρου και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Σε δέκα χρόνια από τώρα ονειρεύομαι ένα Φεστιβάλ όπου οι παραστάσεις της Πλατείας θα γίνονται σε πιο πολλές Πλατείες και χώρους της πόλης, όπου ο κόσμος θα είναι ακόμα περισσότερος από το σημερινό κοινό, με άτομα από όλες τις ηλικίες και θα παρακολουθεί ακόμα και από τα μπαλκόνια του μαγεμένος τους χορευτές.

Οι παραστάσεις της Πλατείας ανταποκρίνονται στο στόχο που έχουμε θέσει να ανοίξει περισσότερο η σχέση του Φεστιβάλ με την πόλη και να δει ο κόσμος χορό στο δημόσιο χώρο με ελεύθερη είσοδο κάθε βράδυ. Θεωρούμε ότι έτσι μεγαλώνει περισσότερο το κοινό και ότι προσφέρεται σε όλους η δυνατότητα να παρακολουθήσουν χορό στο Φεστιβάλ της πόλης τους. Οι παραστάσεις της πλατείας προωθούν και το άνοιγμα του Φεστιβάλ σε ένα πιο διεθνές κοινό. Εκτός από τους ξένους επισκέπτες της Καλαμάτας θα μπορούν να τις δουν βιντεοσκοπημένες την επόμενη μέρα οι επισκέπτες της Costa Navarino μέσα από μια συνεργασία που ξεκίνησε από πέρυσι και προωθεί το Φεστιβάλ σε διεθνή δίκτυα επισκεπτών.

Σε δέκα χρόνια από τώρα ονειρεύομαι ένα Φεστιβάλ όπου οι παραστάσεις της Πλατείας θα γίνονται σε πιο πολλές Πλατείες και χώρους της πόλης, όπου ο κόσμος θα είναι ακόμα περισσότερος από το σημερινό κοινό, με άτομα από όλες τις ηλικίες και θα παρακολουθεί ακόμα και από τα μπαλκόνια του μαγεμένος τους χορευτές. Φαντάζομαι, επίσης, το Φεστιβάλ να έχει παραστάσεις και σε άλλα μέρη της Μεσσηνίας, όπως αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, φυσικά τοπία ενώ ταυτόχρονα να μπορεί να προσφέρει και χειμερινό πρόγραμμα δράσεων εκτός από το καλοκαιρινό δεκαήμερο.

Εύχομαι να έχουμε φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο οργάνωσης και φήμης που να ανυπομονούν οι δημιουργοί ανά τον κόσμο να κάνουν πρεμιέρα σε εμάς εδώ στην Καλαμάτα και εύχομαι να μπορούμε να στηρίξουμε συμπαραγωγές για τους Έλληνες χορογράφους όπως κάνει το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου και άλλα Φεστιβάλ για τους Έλληνες σκηνοθέτες του θεάτρου. Επίσης θα ήθελα πολύ να έχουμε περισσότερες συνεργασίες με ξένα Φεστιβάλ, ενώ το φεστιβάλ θα συνεχίσει να έχει ένα ισχυρό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Προπώληση στο kalamatadancefestival.gr

Σχετικά Θέματα