Συνέντευξη

Γιάννης Νταλιάνης : «Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων του θεάτρου, είναι αγνοί και αλτρουιστές»

Από -

Ο Γιάννης Νταλιάνης μιλά με ευγένεια ψυχής για όσα συμβαίνουν στο θέατρο, για την παράσταση που ετοιμάζει και για την «Κληρονομιά» που παίζεται διαδικτυακά.

banner

Κύριε Νταλιάνη πως νιώθετε που «ξανά συναντούν» οι θεατές τη δουλειά σας διαδικτυακά σε μια διαφορετική συνθήκη από τη συνηθισμένη;
Μου δίνει χαρά αυτή η συνάντηση αλλά και με γεμίζει περιέργεια. Ως σκηνοθέτης στο θέατρο κερδίζω πολλά από τις αντιδράσεις του κοινού και την ζωντανή ατμόσφαιρα που γεννιέται στο χώρο. Τώρα οι εντυπώσεις θα μας δοθούν εκ των υστέρων και με λόγια. Ευτυχώς προλάβαμε να πάρουμε feedback στις δύο παραστάσεις που δώσαμε.

Έχετε μόνιμους συνεργάτες στην ομάδα Zero Gravity;
Εκτός από την Μαριλίτα Λαμπροπούλου που μαζί ιδρύσαμε την Zero Gravity, τακτικοί συνεργάτες μας είναι η σκηνογράφος Άρτεμις Φλέσσα , ο μουσικός Κώστας Λώλος και ο φωτογράφος Πάτροκλος Σκαφιδάς. Επίσης με πολλούς ηθοποιούς που συνεργαζόμαστε, «δένουμε» και θα έχουμε μέλλον ελπίζω. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη που χτίζεται μέρα με την μέρα, πρόβα με την πρόβα είναι το πρώτο και απαραίτητο στοιχείο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «κάνουμε θέατρο για την ψυχή μας».

Τις σας κέντρισε το ενδιαφέρον στην «Κληρονομιά» του Μαριβώ και θελήσατε να την σκηνοθετήσετέ;
Ο ανεπανάληπτος και ευφυέστατος λόγος του Μαριβώ. Η μαθηματική ακρίβεια της έκφρασης, που κρύβει την αλήθεια και τα συναισθήματα. Αυτά όμως ασφυκτιούν. Δημιουργείται έτσι μια πολύ ενδιαφέρουσα κωμική σύγκρουση.

Με ένα τρόπο ο Μαριβώ μας λέει πως τα πάντα εξαγοράζονται ακόμα και ο έρωτας. Εσείς τι πιστεύετε;
Θα έλεγα ότι ο Μαριβώ υποστηρίζει κατά βάθος ότι χωρίς τον έρωτα ανεβαίνει η αξία του χρήματος. Είναι κάτι που το πιστεύω. Η ζωή χωρίς τον έρωτα γεμίζει με υποκατάστατα.

Επίσης ολολογεί αλήθειες που μπορεί και να πονάνε. Το θέατρο έχει σχέση με την αλήθεια;
Το θέατρο, η Τέχνη γενικότερα, είναι ένα ψέμα που αναζητά με πάθος την αλήθεια.

Είσαστε θυμωμένος, απελπισμένος με όσα αποκαλύπτονται το τελευταίο διάστημα για τους ανθρώπους του θεάτρου;
Είμαι για κάποιους ανθρώπους. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων του θεάτρου, είναι αγνοί και αλτρουιστές. Το έχει δείξει αυτό η ιστορία. Είμαι βέβαια για όλα αυτά θυμωμένος και πολύ λυπημένος, αλλά όχι απελπισμένος, το αντίθετο. Από τη θέση του δασκάλου-σκηνοθέτη-ηθοποιού πιστεύετε πως ό,τι συμβαίνει σήμερα στο θέατρο είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς λίστας κακών επιλογών; Κακή παιδεία, μήτηρ πάσης κακίας.

Οι «αποκαλύψεις» είναι μια ευκαιρία το θέατρο να θεραπεύσει τις πληγές, ή τουλάχιστον να προσανατολίσει την οργή του, σε καινοτόμες και ενοποιητικές προτάσεις;
Η ενοποίηση θα προκύψει μέσα από ζυμώσεις και συγκρούσεις. Είναι ήδη φανερή μια πόλωση. Θα υπάρξουν υπερβολές αλλά απ' ό,τι φαίνεται όσοι παντρεύτηκαν την εξουσία δεν δίνουν εύκολα διαζύγιο.

Ο ιός μας πολιορκεί όλους, αλλά εκ των πραγμάτων οι παραστατικές τέχνες έχουν υποστεί τον πιο μακροχρόνιο αποκλεισμό. Συγχωρείτε αυτή την ερήμωση;
Οι παραστατικές τέχνες θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν με πολύ περισσότερη έγνοια. Υπήρξε ασυγχώρητη αδράνεια και υποτίμηση των ανθρώπων που ζουν και δημιουργούν σ' αυτούς αλλά και τους παράλληλους χώρους.

banner

Τι ελπίζετε για το μέλλον;
Στα παιδικά χαμόγελα και στις χαρούμενες φωνές στις πλατείες. Στις συναντήσεις των φίλων που στερηθήκαμε τον τελευταίο καιρό, αλλά και άλλων που μέσα από την καθημερινότητα τους είχαμε ξεχάσει. Τώρα φάνηκαν ξανά στον ορίζοντα οι πραγματικοί φίλοι.

Που θα σας δούμε το καλοκαίρι και την επόμενη σεζόν;
Αυτή την εποχή έρχομαι σε επαφή με ένα αριστούργημα. Τον «Μακμπέθ» του Σαίξπηρ, το οποίο και μεταφράζω. Θα το παρουσιάσουμε, καλώς εχόντων, την επόμενη σαιζόν, στο Θέατρο Από Μηχανής σε σκηνοθεσία- διασκευή Δημήτρη Μυλωνά. Ας κλείσω με αυτό το απόσπασμα: «Μια γέρικη σκιά που περπατάει είναι η ζωή μας. Ένας φτωχός ηθοποιός, που πάσχει και οδύρεται δύο ώρες πάνω στην σκηνή, κι έπειτα σιωπά για πάντα. Ένα παραμύθι από το στόμα ενός τρελού, που μας μιλάει όλο θόρυβο κι αντάρα για το τίποτα».

* Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ παίζεται online σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη με πρωταγωνιστές τους Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Νίκο Νίκα, Γιάννη Σοφολόγη, Παρή Τρίκα, Μπίλιω Μαρνέλη, Γιώργο Πατεράκη Δείτε την 27 & 28/2 κάνοντας κράτηση εδώ