Focus

Για θέατρο πάμε... Λύκειο

Από -

Εθνικό Θέατρο και Θέατρο Τέχνης συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΥΠΠΟ «Όλη η Ελλάδα – Ένας Πολιτισμός» με δύο δράσεις που θα παρουσιαστούν στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη.

«Πλάθοντας τον Προμηθέα»

Στις 24 και 25 Ιουλίου το Θέατρο Τέχνης θα παρουσιάσει ένα πρωτότυπο δρώμενο για τον Τιτάνα Προμηθέα που θα περιλαμβάνει αφήγηση, μουσική και θεατρική δράση. Η σύλληψη και η σύνθεση των κειμένων είναι της καλλιτεχνικής διευθύντριας του θεάτρου Μαριάννας Κάλμπαρη, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια μοιράζονται ο Νέστωρ Κοψιδάς (αφηγηματικό μέρος) και ο Θοδωρής Γράμψας (τραγωδιακό μέρος). Πρόκειται για ένα μεικτό θέαμα που επιχειρεί έναν περίπατο μέσα στον αρχαιολογικό χώρο που ιδρύθηκε από τον Έλληνα φιλόσοφο στα 335 π.Χ., αλλά και μια περιπλάνηση σε επιλεγμένα λογοτεχνικά, θεατρικά και μουσικά έργα που ενέπνευσε ο μύθος του Προμηθέα, με αποκορύφωμα την τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης». Μάλιστα, στο δρώμενο έχει ενταχθεί ένα απόσπασμα από την ιστορική παράσταση αυτής της τραγωδίας, που σκηνοθέτησε ο ιδρυτής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν το 1964 και το οποίο θα δούμε σήμερα μέσα από μια σύγχρονη, αφαιρετική ματιά.

Στην παράσταση, εφτά γυναίκες ηθοποιοί ερμηνεύουν τους ρόλους των Ωκεανίδων (Ειρήνη Αλεξάκη, Χριστίνα Βλάχου, Κατερίνα Δημάτη, Πηνελόπη Κουρεντή, Χριστίνα Κωστέα, Εριέττα Μανούρη, Λήδα Μανούσου), ενώ ο Νίκος Αλεξίου θα ερμηνεύσει το ρόλο του Προμηθέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λύκειο, που εκτείνεται σε μια έκταση εντεκάμισι στρεμμάτων μεταξύ του σημερινού Ωδείου Αθηνών και του Βυζαντινού Μουσείου, ιδρύθηκε από τον Αριστοτέλη στα πρότυπα της πλατωνικής Ακαδημίας ως χώρος φιλοσοφικής διδασκαλίας αλλά και στρατιωτικής εξάσκησης των Αθηναίων οπλιτών και εφήβων. Πρώτη φορά φιλοξένησε θεατρική δράση το 2015, τον «Ρήσο» του Ευριπίδη που σκηνοθέτησε η Κατερίνα Ευαγγελάτου.

«Αθηναίων Πολιτεία. Από τον Θησέα στον Σόλωνα»

«Αθηναίων Πολιτεία» ονομάζεται η μόνη διασωθείσα πραγματεία του Αριστοτέλη περί πολιτειών· γράφτηκε μεταξύ του 330 και 322 π.Χ. και περιγράφει το πολιτικό σύστημα της αρχαίας Αθήνας. Κατά δήλωση του Αριστοτέλη, στόχος του ήταν να μελετήσει με ποια πολιτεύματα και για ποιες αιτίες άλλες πόλεις κυβερνώνται σωστά ενώ άλλες όχι, με απώτερο σκοπό να οριστεί η «αρίστη πολιτεία». Η δράση που θα παρουσιάσει το Εθνικό Θέατρο στις 23/7 αφορά μια ανθολόγηση κειμένων της αρχαίας ιστοριογραφίας που παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή. Ο φιλόλογος Γιάννης Λιγνάδης μετέφρασε και διασκεύασε κείμενα του Ηρόδοτου, του Θουκυδίδη, του Αριστοτέλη, του Πλούταρχου, του Διογένη Λαέρτιου όπως και άλλων ιστορικών, και διαμόρφωσε ένα κείμενο που αποτελείται από πέντε αυτοτελή αφηγηματικά «ιστορήματα».

Έχοντας την πρότερη εμπειρία των «Μαθημάτων Πολέμου», των τριών παραστάσεων δηλαδή όπου δραματοποίησε κείμενα του Θουκυδίδη και του Ξενοφώντα, ο Λιγνάδης προσανατολίστηκε στη διαμόρφωση ενός κειμένου σε δραματική μορφή, κατάλληλη για θεατρική απόδοση. Τα επιμέρους κεφάλαια/επεισόδια συνέχονται θεματολογικά σε ένα ενιαίο ιστορικό-πολιτικό διακείμενο και ανασυνθέτουν την περιπετειώδη πορεία του Αθηναϊκού πολιτεύματος προς τη δημοκρατία (7ος-6ος αι. π.Χ.), μέσα από την ανα-διήγηση ιστοριών, όπως η νομοθεσία του Σόλωνα, η τυραννίδα του Πεισιστράτου, οι μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη κ.ά. Την παράσταση θα σκηνοθετήσει ο «φιλόσοφος» του ελληνικού θεάτρου, Βασίλης Παπαβασιλείου, και θα λάβουν μέρος οι ηθοποιοί: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάνος Βαβαδάκης, Κώστας Κοράκης, Άγγελος Μπούρας και Κατερίνα Πατσιάνη.

banner

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου