Νέα

Για πρώτη φορά στην ιστορία του το Φεστιβάλ Αθηνών επεκτείνει τις δράσεις του και τον χειμώνα

Από -

@Μιχάλης Κλουκίνας
@Μιχάλης Κλουκίνας

Με σύνθημα τον αρχιτεκτονικό όρο «Open plan», το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου επεκτείνει φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του, τη δραστηριότητά του κατά τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν, όπως μας ενημέρωσε πριν μερικούς μήνες η Καλλιτεχνική του Διευθύντρια, Κατερίνα Ευαγγελάτου. Στο πνεύμα του «Open plan», του ανοιχτού δηλαδή σχεδιασμού που επιτρέπει την ελευθερία σκέψης και κίνησης, εγκαινιάζεται μια σειρά από εργαστήρια, masterclasses, παραστάσεις, webinars και πρωτότυπα καλλιτεχνικά έργα που επιτρέπουν «έναν καινούργιο τρόπο συνύπαρξης, που καταργεί τα τείχη και τις οριοθετήσεις». Οι δράσεις αυτές με επίκεντρο τον Χώρο Β’ της Πειραιώς 260, απευθύνονται σε επαγγελματίες καλλιτέχνες αλλά και στο ευρύτερο κοινό όλων των ηλικιών, προσφέρονται δωρεάν και είναι ειδικά σχεδιασμένες, έτσι ώστε να μπορούν να διεξαχθούν και διαδικτυακά, γεφυρώνοντας ψηφιακά τις αποστάσεις που μας χωρίζουν στην παρούσα συνθήκη της πανδημίας.

banner

Ποιοι είναι οι στόχοι του «Open plan» 2020

- Να μας προετοιμάσει για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ετοιμάζει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για το καλοκαίρι του 2021, ξεκινώντας από δύο κύκλους που είχαν ήδη ανακοινωθεί στον αρχικό σχεδιασμό του 2020. Την πειραματική και ηλεκτρονική μουσική («Chronotopia» σε συνεργασία με το βερολινέζικο Φεστιβάλ ηλεκτρονικής και πειραματικής μουσικής CTM και το Goethe Institut Athen) και την hip hop και street dance κουλτούρα («Layers of Street»).

- Να φέρει στο προσκήνιο το Αρχαίο Δράμα και να το συνδέσει με τη σύγχρονη δημιουργία και την καθημερινή πρακτική («Ancient Future Solo»: εκπαιδευτικό πρόγραμμα χορού για εφήβους με τη Μαριάννα Καβαλλιεράτου, «Morphés»: εργαστήριο μόδας εμπνευσμένο από τη μορφή της Ιφιγένειας με την Ιωάννα Κουρμπέλα).

- Να δώσει την απάντηση στην ανάγκη των καλλιτεχνών (σκηνοθετών, χορευτών, ηθοποιών, χορογράφων, μουσικών, δραματουργών κ.ά.) να δραστηριοποιηθούν στη φετινή δύσκολη συγκυρία και να καλλιεργήσουν τα εργαλεία τους.

-Να λειτουργήσει ως ένας πρότυπος χώρος δημιουργίας, ενθαρρύνοντας τη γνωριμία και τη συνάντηση των Ελλήνων καλλιτεχνών του Θεάτρου και του Χορού με τη διεθνή Σκηνή, μέσα από τη διοργάνωση εντατικών, τριήμερων masterclasses για επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών με κορυφαίους δημιουργούς απ’ όλο τον κόσμο.

- Να ενθαρρύνει το ίδιο το κοινό να δημιουργήσει τα δικά του έργα, βάζοντας σε πρώτο πλάνο τη δημιουργικότητα και την καλλιτεχνική αναζήτηση ως ανοιχτά πεδία έκφρασης για όλους και συμβάλλοντας στην καλλιέργεια ενός ενεργητικού και συμμετοχικού κοινού, που συνδιαμορφώνει την καλλιτεχνική ταυτότητα του Φεστιβάλ.

i Βρείτε τις οδηγίες υποβολής αιτήσεων και το πλήρες πρόγραμμα στο greekfestival.gr

banner

Σχετικά Θέματα