Νέα

Γαλλική υπερπαραγωγή βασισμένη στα κείμενα των Ευαγγελίων

Ο ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης Ρομπέρ Οσέν πιστεύει πως «Πρέπει να κάνουμε θέατρο σαν αυτό που θα δείτε μόνο στο σινεμά» και στις υπερπαραγωγές που έχει υπογράψει «Ένας άνθρωπος που ονομαζόταν Ιησούς», «Οι Άθλιοι» ή «Η Παναγία των Παρισίων» έβαλε όλη τη μαεστρία να δημιουργήσει μια ισχυρή μυθοπλασία σε ένα πλούσια σκηνικό περιβάλλον. Αυτό έχει συμβεί και στην περίπτωση της παράστασης «Το θαύμα της Λούρδης», αφιερωμένη στην ζωή και τα πάθη του Χριστού αλλά και το διάσημο θαύμα της Λούρδης. Παναγία της Λούρδης είναι η ονομασία με την οποία η Καθολική Εκκλησία και οι πιστοί τιμούν τη Μητέρα του Ιησού σε σχέση με μια από τις περισσότερο τιμώμενες εμφανίσεις της Παναγίας. Ο Οσέν βασίστηκε στα κείμενα των Ευαγγελίων προσαρμοσμένα από τον ιστορικό Αλέν Ντεκό (μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας).

banner

Ιστορία βασισμένη σε πραγματικό γεγονός

Πριν από 162 χρόνια, το 1858, η Παρθένος εμφανίστηκε στη νεαρή Γαλλίδα Μπερναντέτ Σουμπιρού, στη μικρή πόλη της Λούρδης, στα γαλλικά Πυρηναία όρη. Η 14χρονη αγρότισσα, αναφέρει ότι παρακολούθησε 18 εμφανίσεις μιας «ωραίας Κυρίας» σε μια σπηλιά, λίγο πιο έξω από το μικρό προάστιο της Μασαμπιέλ. Το προσκύνημα απέκτησε ταχύτατα μεγάλη φήμη σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ τις επόμενες δεκαετίες εκατομμύρια πιστών επισκέφθηκαν το σπήλαιο. Χιλιάδες από αυτούς ισχυρίστηκαν ότι το προσκύνημα στη Λούρδη τους επέτρεψε να γιατρευτούν από ποικίλες ασθένειες, ενώ πολλοί ασπάστηκαν τον καθολικισμό.

Η παράσταση

Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί μια μεγαλειώδης παράσταση αφιερωμένη στο διάσημο θαύμα της Λούρδης, μια παράσταση που έκανε πρεμιέρα έξω από την Βασιλική της Παναγίας του Ροδαρίου, στην Λούρδη, στις 13 Αυγούστου 2011. Η ιστορία είναι συγκινητική. Μια γυναίκα που την έλεγαν Μαρία παρουσιάζει στην Μπερναντέτ την βάπτιση του Ιησού, την επιλογή των Αποστόλων, τη θεραπεία των ασθενών, τις παραβολές, τη σίτιση του πλήθους, την ιστορία της Μαγδαληνής, την Ανάσταση του Λαζάρου, την προδοσία του Ιούδα, τον Μυστικό Δείπνο, τη σύλληψη του Χριστού στο Όρος των Ελαιών, την εμφάνισή του ενώπιον του Πιλάτου, την καταδίκη, τον Γολγοθά, την Σταύρωση και στο τέλος την Ανάσταση. Η παράσταση παρουσιάζεται με 18 κάμερες σε μια υποδειγματική τηλεοπτική σκηνοθεσία. Οι ηθοποιοί Μπριζίτ Φοσέ, Σεβερίν Μπερτελό, Μανόν Λε Μόαλ, Ζακ Φραντζ και Πιέρ Λοράν Μπαρνερό ηγούνται ενός θιάσου εκατόν πενήντα ηθοποιών. Την παράσταση ντύνουν μουσικές των Αντόνιο Βιβάλντι, Πιοτρ Ίλιτς Τσαικόφσκι, Φραντς Λιστ, Άντον Μπρούκνερ, Εβγκένι Ντόγκα, Νικολάι Ρίμσκι – Κόρσακοφ, Γκούσταβ Μάλερ, Αντρέ Χοσεΐν.

Η 90λεπτη παράσταση προβάλλεται με ελληνικούς υπέρτιτλους στις 26/4- 4/5 από το Christmas Theater online. Αγορά εισιτηρίων από εδώ

banner