Φεστιβαλ Γκριμ στη Κnot Gallery

Ο Κυανοπώγων και η Χιονάτη στους Αμπελοκήπους

Από -

Σκοτεινά και μυστηριώδη τα παραμύθια των αδερφών Γκριμ, διακόσια χρόνια μετά την πρώτη τους έκδοση το 1812 συνεχίζουν να εμπνέουν στους καλλιτέχνες του σήμερα παιδικές αλλά κι ενήλικες δημιουργίες. Η Κnot Gallery συντονίζεται με τους εορτασμούς του Έτους Γκριμ στην Ευρώπη, οργανώνοντας ένα φεστιβάλ με παραστάσεις για παιδιά κι ενήλικους, συναυλίες, διαλέξεις, όπερα και μουσικό θέατρο, το οποίο ξεκινά αυτήν την εβδομάδα και τελειώνει την παραμονή των Χριστουγέννων. 

Μπορεί στη χώρα μας οι περισσότερες δραματοποιήσεις παραμυθιών να αφορούν το παιδικό κοινό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα παραμύθια δεν μπορούν να δώσουν υλικό για πιο ψαγμένες θεατρικές δημιουργίες. «Τα παραμύθια έχουν απλή αφηγηματική γραφή, εμπεριέχουν συνεχείς εκρήξεις και μια επίφαση αθωότητας σε όλα τα επίπεδα, γι’ αυτό και συνεχίζουν να μας γοητεύουν», μας είπε ο σκηνοθέτης και ψυχή της Κnot Gallery Θέμελης Γλυνάτσης, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του διοργανώνουν από τις 16/9 μέχρι τις 24/12 ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στους αδερφούς Γιάκομπ και Βίλχελμ Καρλ Γκριμ. «Πολλοί συγγραφείς και σκηνοθέτες στο εξωτερικό», συνεχίζει, «γοητεύτηκαν από την “αγριότητα” των παραμυθιών των Γκριμ, ανεβάζοντας έργα βασισμένα σε δημοφιλείς ιστορίες της παιδικής μας ηλικίας. Ακόμη και σύγχρονες όπερες έχουν βασιστεί σε αυτά, ενώ είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή στην Αμερική παίζεται με μεγάλη επιτυχία και μια τηλεοπτική σειρά με τίτλο “Grimm”».

Είναι γεγονός πως η κάμερα μπορεί να εικονογραφήσει μοναδικά τον ονειρικό ή εφιαλτικό κόσμο των Γκριμ και δεν είναι μόνο το αμερικανικό τηλεοπτικό «CSI παραμυθιών» που τους έχει φέρει δυναμικά στο προσκήνιο. Μόλις πριν από μερικούς μήνες είδαμε το φακό του Ρούπερτ Σάντερς να παρακολουθεί την περιπέτεια της Χιονάτης στο «Σκοτεινό Δάσος» και τον Ταρσέμ Σινγκ στο «Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου». Ο Τέρι Γκίλιαμ έκανε ταινία τη ζωή των ίδιων των «Αδερφών Γκριμ», ενώ φέτος αναμένουμε να κυκλοφορήσει μια action κινηματογραφική εκδοχή του παραμυθιού «Χάνσελ και Γκρέτελ: Κυνήγι Μαγισσών». Εκτός φυσικά από τα πάμπολλα animations, από την κλασική πρώτη εποχή του Γουόλτ Ντίσνεϊ μέχρι σήμερα, τα παραμύθια των Γκριμ έχουν γνωρίσει μια σειρά άλλοτε συμβατικών και άλλοτε αιρετικών κινηματογραφικών αναγνώσεων. αρκεί να αναφέρουμε ότι οι ταινίες «Υποψίες» του Άλφρεντ Χίτσκοκ, η «Λάουρα» του Φριτς Λανγκ, ακόμη και τα «Μαθήματα πιάνου» της Τζέιν Κάμπιον εμπεριέχουν –καθεμία με το δικό της τρόπο– στοιχεία από τον «Κυανοπώγωνα».

Ακριβώς με αυτήν την ιστορία του μυστηριώδους δούκα που σκοτώνει τις συζύγους του όταν παραβαίνουν την εντολή του να μην ανοίξουν μια συγκεκριμένη πόρτα του κάστρου (συμπεριλαμβάνεται στην ανθολογία των Γκριμ σε δύο παραλλαγές: «Το πουλί του μάγου» και «Ο γαμπρός ληστής») ξεκινά το φεστιβάλ. Η χοροθεατρική παράσταση «Στο κάστρο του Κυανοπώγωνα» των eekuipoiz, σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση (16-26/9), βασίζεται στην ομώνυμη όπερα του Μπέλα Μπάρτοκ. Οι υπόλοιπες παραστάσεις που θα παιχτούν για το ενήλικο κοινό είναι μια προσέγγιση της «Κοκκινοσκουφίτσας» από τον Στυλιανό Τζιρίτα μόνο με άντρες ηθοποιούς, η performance «Grimmm (x) 6» με έξι γυναίκες εικαστικούς, η όπερα «Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο (καλός) λύκος» του Χαράλαμπου Γωγιού από τις Όπερες των Ζητιάνων και η «Σταχτοπούτα» της Χρυσάνθης Σιέμπου.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δραματοποιημένο το παραμύθι «Χάνσελ και Γκρέτελ» σε μια πρωτότυπη εκδοχή, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ. Στο πρόγραμμα εντάσσονται δύο πειραματικού ύφους συναυλίες και διαλέξεις με εκλεκτούς Έλληνες προσκεκλημένους. Η μόνη διεθνής συμμετοχή στη σειρά διαλέξεων είναι αυτή της Μαρία Τατάρ, καθηγήτριας Γερμανικής Μυθολογίας και Παράδοσης του Χάρβαρντ (9/10). Ακόμη κάτι πολύ ενδιαφέρον, παράλληλα με τις εκδηλώσεις, είναι ότι η ιστοσελίδα www.grimmknot.com θα λειτουργεί ως διαδραστικός κόμβος πληροφόρησης, ως βάση δεδομένων με θεωρητικά και λογοτεχνικά κείμενα για τους Γκριμ, τα οποία μεταφράζονται ή δημοσιεύονται για πρώτη φορά στα ελληνικά, καθώς και ως εικονικό μουσείο, το οποίο θα περιλαμβάνει εικαστικές δημιουργίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών με βάση τα παραμύθια, ειδικά διαμορφωμένες για την ιστοσελίδα.  

Knot Gallery, Μιχαλακοπούλου 206 & Πύρρου (είσοδος από Πύρρου), 6940808727.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης