Φεστιβάλ

Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά και... παγκόσμιο

Από -

Η νέα γενιά της Χιλής υψώνει τη φωνή της

© Nicolas Calderon
© Nicolas Calderon

Η έμφυλη βία γίνεται παράσταση στα «Τοπία χωρίς χρώμα» του Χιλιανού Μάρκο Λαγέρα και της ομάδας του. Εννέα έφηβες πρωταγωνίστριες ενώνουν τις φωνές τους με αυτές εκατοντάδων γυναικών από τη Χιλή που τροφοδότησαν με τις μαρτυρίες τους, ως θύματα κακοποίησης, μια οργισμένη όσο και ευαίσθητη παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο. Με έντονη σκηνική γλώσσα που ανεβάζει τη θερμοκρασία στα ύψη, οι νεαρές πρωταγωνίστριες αναπαριστούν και σχολιάζουν τις άκρως τραυματικές ιστορίες, προ(σ)καλώντας μας να τις ακούσουμε (27-28/9).

Με την πανανθρώπινη γλώσσα του χορού

© Sophie Garcia
© Sophie Garcia

Αγαπημένος του κοινού, ο χορογράφος από την Μπουρκίνα Φάσο, Σερζ Eμέ Κουλιμπαλί, έρχεται με το νέο έργο του «Wakatt/Η εποχή μας». Εμπνεόμενος από την αφρικανική ήπειρο, εστιάζει στην προσπάθεια δημιουργίας ενός βιώσιμου μέλλοντος με μια εκρηκτική παράσταση, συνοδεία αφρο-τζαζ ορχήστρας (29-30/9).

Ένα πολυμεσικό παραμύθι για τη βία

© Marlene Gelineau Payette
© Marlene Gelineau Payette

Από τον Καναδά έρχεται η Μαρί Μπρασάρ, επί χρόνια στενή συνεργάτις του σπουδαίου σκηνοθέτη Ρομπέρ Λεπάζ. Δραματουργός, σκηνοθέτις, χορογράφος και περφόρμερ, η Μπρασάρ δημιουργεί εδώ και μία εικοσαετία τα δικά της θεάματα, που εξελίσσονται μέσα από ευρηματικές εγκαταστάσεις βίντεο, ήχου και φωτός. Το ίδιο κάνει και στην πρόσφατη δουλειά της «Violence/Βία»: Δοκιμάζοντας και μιξάροντας κάθε τεχνολογικό μέσο, δημιουργεί μια υβριδική παράσταση υψηλής αισθητικής, εικαστικής ομορφιάς και σκηνικής ποίησης, για να αναστοχαστεί πάνω στην έννοια του χρόνου, την παιδική ηλικία και την εξοικείωσή μας με τη βία (24-25/9).

banner

Στοίχημα κινηματογραφικών προδιαγραφών

© Ελίνα Γιουνανλή
© Ελίνα Γιουνανλή

Η Κατερίνα Γιαννοπούλου αναμετράται με το σπουδαίο έργο του Φασμπίντερ, τη «Χρονιά με τα 13 φεγγάρια». Η πιο σκληρή ταινία του κινηματογραφιστή, όπου μετουσίωσε τους προσωπικούς του δαίμονες στην ιστορία της διεμφυλικής Ελβίρας, γίνεται παράσταση που ανοίγει το διάλογο για τα ζητήματα φύλου (24-26/9).