Νέα

Έτοιμοι για τα «Μαθήματα Πολέμου III»;

Από -

Τα σαρωτικά «Μαθήματα Πολέμου» έφερε μαζί του στο Εθνικό Θέατρο ο Δημήτρης Λιγνάδης αναλαμβάνοντας την Καλλιτεχνική Διεύθυνση λίγο πριν την αρχή της νέας σεζόν. Όπως έχει πει χαρακτηριστικά, το δικό του στίγμα στον προγραμματισμό που έκανε η προηγούμενη καλλιτεχνική διεύθυνση, σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής απ’ όπου και ξεκίνησαν. Πρόκειται για το τρίτο μέρος των πρωτότυπων βιωματικών μαθημάτων Ιστορίας με τίτλο «Μαθήματα Πολέμου III: Αθηναίων Δράματα», τα οποία θα δούμε από 31 Ιανουαρίου στη Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη», το νέο όνομα που δόθηκε στο Ισόγειο του Ρεξ, σε σκηνοθεσία του πολυτάλαντου Γιωργή Τσουρή. Ο Γιάννης Λιγνάδης υπογράφει για άλλη μια φορά τη δραματουργική σύνθεση βασισμένος σε κείμενα του Θουκυδίδη και του Ξενοφώντα.

Στις δύο πρώτες παραστάσεις της τριλογίας είδαμε δραματοποιημένα αυτοτελή επεισόδια από το ιστορικό έργο του Θουκυδίδη, ακολουθώντας την πορεία των γεγονότων του Πελοποννησιακού Πολέμου μέχρι και τη Σικελική Εκστρατεία. Στα «Μαθήματα Πολέμου ΙΙΙ» θα δούμε επί σκηνής δραματοποιημένα επεισόδια από τα «Ελληνικά» του Ξενοφώντα, εστιάζοντας στο τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου. Το έργο εξιστορεί τη σειρά των δραματικών γεγονότων που σφράγισε τη λήξη της αθηναϊκής ηγεμονίας και δημοκρατίας στο τέλος του 5ου αιώνα: την ήττα των Αθηναίων στους Αιγός Ποταμούς και τον αντίκτυπό της στην Αθήνα, το γκρέμισμα των τειχών στην Αθήνα, την κατάλυση της δημοκρατίας και την επιβολή της σκληρής ολιγαρχίας, τις ωμότητες του καθεστώτος των Τριάκοντα, τα πολιτικά πραξικοπήματα και τις εμφυλιακές διαμάχες, μέχρι την παλινόρθωση της δημοκρατίας.

Πρωταγωνιστούν οι: Αλίκη Αλεξανδράκη, Κατερίνα Πατσιάνη, Βασίλης Αθανασόπουλος, Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Μάνος Βαρδάκης, Αντώνης Γιαννακάς, Νάντια Κατσούρα, Στάθης Κόικας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Βασίλης Παπαδημητρίου. Συμμετέχουν ο Σταύρος Λάντσιας και ο Ορέστης Πετράκης που ερμηνεύουν τη μουσική ζωντανά επί σκηνής.

­© φωτογραφιών: Σταύρος Χαμπάκης

i «Μαθήματα Πολέμου III: Αθηναίων Δράματα» | Από 31 Ιανουαρίου | Εθνικό Θέατρο Ρεξ | Προπώληση μέσω ticketservices.gr

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό θεάτρου